Μόνο ένα ήπιο διήμερο πισωγύρισμα ήταν αρκετό για να πάρει την ώθηση που χρειαζόταν ο Γενικός Δείκτης, προκειμένου να φτάσει μια ανάσα από τις 1.500 μονάδες, έναν στόχο που αρκετοί συμμετέχοντες στη Λ. Αθηνών είχαν ως δεύτερη σκέψη, αλλά όχι άμεσα. Αλλά πλέον απέχει 0,4%, ίσως και περισσότερο εάν υπάρξουν πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, ειδικά στους τίτλους που οδήγησαν αυτό το σκέλος της ανόδου.

Μέσα σε λίγες ημέρες, και από τότε που η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, στις 28 Απριλίου, σήμερα, έχει προσθέσει πάνω από 2,5 δισ. αποτυπώνοντας τη δυναμική των αποτιμήσεων. Άλλωστε, πλέον 18 είναι οι τίτλοι που είναι πάνω από το 1 δισ. σε κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας τη “βεντάλια” των τίτλων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν θεσμικοί ξένοι, εάν το θελήσουν.

Σε απόσταση αναπνοής από τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης δια χειρός Εθνικής

Καταιγισμός πακέτων

Και μπορεί πολλοί αναλυτές να στέκονται στις αποδόσεις που έχουν δώσει οι περισσότεροι τίτλοι από την αρχή του έτους, εντούτοις, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στον “OT”, αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη είναι ο καταιγισμός των πακέτων που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα, ειδικά στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μόλις χτες, 15 Μαΐου, μέσω πακέτων διακινήθηκε το 31% του συνολικού τζίρου, ή 42,1 εκατ. ευρώ. Πάνω από 15 εκατ. ευρώ ήταν τα πακέτα στις 14/5, πάνω από 13 εκατ. στις 10 Μαίου κοκ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι λίγες οι προσυμφωνημένες πράξεις που “μαρτυρούν” την προσπάθεια πολλών κεφαλαίων να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά, χωρίς να “ταράξουν” τα ύδατα του ταμπλό με την αυξημένη ζήτηση.

Άλλωστε, και η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα έχει ξεπεράσει τα 140 εκατ. ευρώ, από τα τέλη του Απριλίου, και αν εξαιρέσει κανείς τις υποτονικές συναλλαγές των ημερών του Πάσχα, που ακόμη και αυτές ήταν υψηλότερες του συνηθισμένου.

Πρωταγωνιστές μάλιστα στις συναλλαγές ήταν το τελευταίο διάστημα οι ξένοι, με τα στοιχεία του Απριλίου να δείχνουν εισροές ύψους 53,47 εκατ. Μάλιστα, η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε στα 65,60% για τους ξένους και μόλις 34,40% για τους εγχώριους.

Οι πρωταγωνιστές

Μέχρι τώρα, μόνο η ΕΥΔΑΠ είναι σε αρνητικά εδάφη από την αρχή του έτους, σε επίπεδο FTSE 25, ενώ 14 τίτλοι του 25άρη έχουν διψήφιες αποδόσεις. Σαφώς ο Τιτάνας, ο οποίος βρίσκεται και σε ιστορικά υψηλά φτάνει το 44% σε απόδοση από την αρχή του έτους, με τον Σαράντη και την Εθνική να είναι στο +36% και +35% αντίστοιχα.

Πάνω από 20% είναι τα κέρδη σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Cenergy, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 10% σε Aegean, Motor Oil, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΛΧΑ.

Εξ αυτών, η Εθνική, η Eurobank και η Coca Cola είναι αυτές που οδηγούν τον “25άρη” υψηλότερα, με τις αυξημένες πλέον σταθμίσεις τους, με τον Μυτιληναίο, την Πειραιώς και την Alpha Bank να έπονται σε βαρύτητα, αλλά όχι στην ώθηση που μπορούν να δώσουν στον γενικό δείκτη (και στον FTSE 25) ώστε να ρίξει και το οχυρό των 1.500 μονάδων.

Βέβαια, τεχνικά, το σενάριο να ενεργοποιηθούν κάποιες πωλήσεις στα επίπεδα παραμένει με αυξημένες πιθανότητες, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο γενικός δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ήτοι 13 ετών, τα οποία και θα καταρρίψει εάν διαπεράσει τις 1.552,20 μονάδες όπου βρισκόταν στις 8 Απριλίου 2011. Το επίπεδο αυτό όμως θολώνει κάπως την εικόνα της βελτίωσης που έχει επέλθει στην αγορά, καθώς, ένα χρόνο νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου 2010 ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 1484,90 μονάδες, ένα επίπεδο που ξεπερνά εμφανώς σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών