
Ήπια διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπάθησε να απορροφήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών των πρωταγωνιστών της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά και την επιφυλακτικότητα αρκετών αγοραστών στη «θέα» των 1.500 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 1.491,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.487,12 μονάδων (-0,44%) και 1.497,35 μονάδων (+0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 125,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8 εκατ. τεμάχια αξίας 28,6 εκατ. ευρώ.
Με φόρα… ιστορικών υψηλών η Wall Street
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 3.619,46 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.392,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 1.311,07 μονάδες.
«Στάση για ταμείο»
Ασφαλώς και δεν θα μας εξέπληττε η εμφάνιση “συντονισμένων κυμάτων” profit taking στην αγορά που καταγράφει υψηλά, καθώς οι longs δεν μπορούν να “πάνε τρένο” χωρίς αξιόλογες διορθώσεις των τιμών – κάτι τέτοιο θα ήταν αφύσικο, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).
Με τον Γενικό Δείκτη να “καλοβλέπει” το ψυχολογικό και ιστορικό πλέον όριο των 1.500 μονάδων, η διαγραμματική τάση σε Ελλάδα και μεγάλους διεθνείς δείκτες παραμένει άκρως υποστηρικτική. Δεν είναι σύμπτωση άλλωστε ότι τα πολυετή υψηλά του ΓΔ συμπίπτουν χρονικά με την επίτευξη ιστορικών υψηλών σε S&P-500, DAX κ.ά., με τις “Αρκούδες” να μοιάζουν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, προσθέτει ο ίδιος.
Ουσιαστικά η αγορά έκανε μια στάση πριν δοκιμάσει τις δυνάμεις της για υψηλότερα, έχοντας βρεθεί σε ένα εύρος που οι κοντινές στηρίξεις της είναι στη ζώνη των 1.470 μονάδων. Ακόμη και αν οι πιέσεις συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ο γενικός δείκτης έχει περιθώρια διόρθωσης χωρίς να απειληθούν άμεσα οι στηρίξεις του.
Στην υπόλοιπη αγορά βέβαια οι στρατηγικές κινήσεις δεν έλειψαν, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, και από τότε που η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, στις 28 Απριλίου, έχουν προστεθεί πάνω από 2,5 δισ. αποτυπώνοντας τη δυναμική των αποτιμήσεων. Άλλωστε, πλέον 18 είναι οι τίτλοι του FTSE 25 που είναι πάνω από το 1 δισ. σε κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας τη “βεντάλια” των τίτλων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν θεσμικοί ξένοι, εάν το θελήσουν.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημείωσε βουτιά 2,54%, με τις Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Jumbo και Aegean να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Τιτάν, ΔΕΗ και Σαράντης.
Στον αντίποδα, το +2,09% της Eurobank πρόσφερε σημαντικές στηρίξεις στον γενικό δείκτη, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,58%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Coca Cola και Motor Oil. Αμετάβλητος έκλεισε τελικά ο ΟΠΑΠ.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ