Ήπια διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπάθησε να απορροφήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών των πρωταγωνιστών της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά και την επιφυλακτικότητα αρκετών αγοραστών στη «θέα» των 1.500 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 1.491,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.487,12 μονάδων (-0,44%) και 1.497,35 μονάδων (+0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 125,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8 εκατ. τεμάχια αξίας 28,6 εκατ. ευρώ.

Με φόρα… ιστορικών υψηλών η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 3.619,46 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.392,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 1.311,07 μονάδες.

«Στάση για ταμείο»

Ασφαλώς και δεν θα μας εξέπληττε η εμφάνιση “συντονισμένων κυμάτων” profit taking στην αγορά που καταγράφει υψηλά, καθώς οι longs δεν μπορούν να “πάνε τρένο” χωρίς αξιόλογες διορθώσεις των τιμών – κάτι τέτοιο θα ήταν αφύσικο, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Με τον Γενικό Δείκτη να “καλοβλέπει” το ψυχολογικό και ιστορικό πλέον όριο των 1.500 μονάδων, η διαγραμματική τάση σε Ελλάδα και μεγάλους διεθνείς δείκτες παραμένει άκρως υποστηρικτική. Δεν είναι σύμπτωση άλλωστε ότι τα πολυετή υψηλά του ΓΔ συμπίπτουν χρονικά με την επίτευξη ιστορικών υψηλών σε S&P-500, DAX κ.ά., με τις “Αρκούδες” να μοιάζουν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, προσθέτει ο ίδιος.

Ουσιαστικά η αγορά έκανε μια στάση πριν δοκιμάσει τις δυνάμεις της για υψηλότερα, έχοντας βρεθεί σε ένα εύρος που οι κοντινές στηρίξεις της είναι στη ζώνη των 1.470 μονάδων. Ακόμη και αν οι πιέσεις συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ο γενικός δείκτης έχει περιθώρια διόρθωσης χωρίς να απειληθούν άμεσα οι στηρίξεις του.

Στην υπόλοιπη αγορά βέβαια οι στρατηγικές κινήσεις δεν έλειψαν, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, και από τότε που η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, στις 28 Απριλίου, έχουν προστεθεί πάνω από 2,5 δισ. αποτυπώνοντας τη δυναμική των αποτιμήσεων. Άλλωστε, πλέον 18 είναι οι τίτλοι του FTSE 25 που είναι πάνω από το 1 δισ. σε κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας τη “βεντάλια” των τίτλων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν θεσμικοί ξένοι, εάν το θελήσουν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημείωσε βουτιά 2,54%, με τις Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Jumbo και Aegean να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Τιτάν, ΔΕΗ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, το +2,09% της Eurobank πρόσφερε σημαντικές στηρίξεις στον γενικό δείκτη, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,58%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Coca Cola και Motor Oil. Αμετάβλητος έκλεισε τελικά ο ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών