Το τρέχον hashrate και η κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο Bitcoin (BTC) συνεπάγεται ένα εκτιμώμενο κόστος εξόρυξης περίπου 45.000 δολαρίων, έναντι πάνω  από 50.000 δολάρια που ήταν, αναφέρει η JPMorgan σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη.

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει υπενθυμίζει ότι είχε προβλέψει τη σημαντική πτώση στο hashrate μετά το halving, καθώς οι μη κερδοφόροι εξορύκτες αποχώρησαν από το δίκτυο. Αυτό συμβαίνει τώρα αλλά με κάποια καθυστέρηση.

To halving, που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και θεωρείται το «Mundial των crypto», μια διαδικασία κατά την οποία μειώνεται κατά 50% ο αριθμός των bitcoin που εισέρχονται σε κυκλοφορία, πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου μήνα.

Το «ποντάρισμα» της BlackRock στο bitcoin: Από «δείκτης ξεπλύματος», mainstream επένδυση

Το hashrate αναφέρεται στη συνολική συνδυασμένη υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη και την επεξεργασία συναλλαγών σε μια αλυσίδα blockchain. Ο λόγος για την καθυστέρηση ήταν πιθανότατα η κυκλοφορία του πρωτοκόλλου Runes , μιας νέας μορφής δημιουργίας διακριτικών στο δίκτυο, που προκάλεσε μια προσωρινή άνοδο στις χρεώσεις συναλλαγών, ανέφερε η έκθεση.

Τα έσοδα των miners

«Αυτό παρείχε μια προσωρινή ώθηση στα έσοδα των miner αμέσως μετά το bitcoin halving», έγραψαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι «οι εξορύκτες bitcoin μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια στην ανταμοιβή έκδοσης λόγω της μείωσης κατά το ήμισυ με την αύξηση των τελών συναλλαγών, διατηρώντας οι ανταμοιβές για τους ανθρακωρύχους σχεδόν αμετάβλητες».

«Η ώθηση από το Runes αποδεικνύεται βραχύβια, ωστόσο, με τη δραστηριότητα και τα τέλη των χρηστών να μειώνονται δραματικά την τελευταία ή δύο εβδομάδες», έγραψαν οι συγγραφείς, σημειώνοντας ότι «αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εξορύκτες bitcoin να διατηρήσουν μια βιώσιμη πηγή εσόδων ιδίως στο μετά-halving περιβάλλον».

Τέλος, η JPMorgan βλέπει περιορισμένη ανοδική πορεία για το bitcoin βραχυπρόθεσμα λόγω αρκετών αντίθετων ανέμων που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης θετικών καταλυτών και της εξαφάνισης της ώθησης του λιανικού εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News