Συμφωνία για να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων της εταιρείας παράδοσης δεμάτων UPS, αξίας 43 δισ. δολαρίων έκλεισε η Goldman Sachs Group και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του είδους της.

Η είδηση ανακοινώθηκε την Πέμπτη και έχει ως αποτέλεσμα η Goldman, η οποία διαχειρίζεται περίπου 325 δισεκατομμύρια δολάρια  συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων, να πλησιάζει τον στόχο της να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της της τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Η επενδυτική τράπεζα ανταγωνίζεται τη Mercer της Marsh McLennan, τη BlackRock Inc. και τη Russell Investments.

Σόλομον: Καλές εποχές για την Goldman και την αμερικανική οικονομία

Τα περιουσιακά στοιχεία της UPS, της οποίας το πρόγραμμα χρηματοδοτείται σχεδόν πλήρως, περιλαμβάνουν εκείνα των προγραμμάτων καθορισμένων παροχών στις ΗΠΑ και τον Καναδά και η ομάδα επενδύσεων της εταιρείας θα ενταχθεί στην Goldman το τρίτο τρίμηνο.

Το χρυσωρυχείο των επαγγελματικών συντάξεων

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Cerulli Associates, ο τομέας αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως που αναλαμβάνει την ευθύνη για την επένδυση  συνταξιοδοτικών κεφαλαίων των εταιρειών – γνωστή ως outsourced chief investment office – ή OCIO, πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο από 10% ετησίως κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων εξετάζουν το χώρο ως μια γόνιμη πηγή εσόδων.

«Οι εταιρείες κοιτάζουν γύρω τους και εξετάζουν τι κάνουν οι άλλοι, σε έναν πιο περίπλοκο κόσμο από ρυθμιστική, οικονομική και αγοραστική άποψη, και αποφασίζουν να περιορίσουν την εστίασή τους στην κύρια δραστηριότητά τους» τόνισε σε συνέντευξή του ο Tim Braude, παγκόσμιος επικεφαλής της Goldman για το OCIO.

Για την Goldman, η επιχείρηση OCIO είναι ένα σταθερό τμήμα του τμήματος περιουσιακών στοιχείων και πλούτου του Marc Nachmann, το οποίο παρέχει μια αξιόπιστη δεξαμενή εσόδων σε κλίμακα. Έχει πει ότι η διαχείριση χαρτοφυλακίων για εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και άλλους μεγάλους επενδυτές θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Ο Nachmann βρίσκεται σε μια αποστολή να βάλει φωτιά στο τμήμα παρέχοντας λιγότερο ευμετάβλητα αποτελέσματα.

Οι φουσκωμένοι κουμπαράδες

Σε όλες τις ΗΠΑ, οι ζωηρές αγορές και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν μετατρέψει ένα υποσύνολο των εταιρικών συντάξεων – προγράμματα καθορισμένων παροχών όπως αυτό της UPS – από μια δαπανηρή κληρονομιά υποσχέσεων του παρελθόντος σε ένα απροσδόκητο κομπόδεμα.

Οι διογκωμένοι χρηματικοί κουμπαράδες έχουν αρχίσει να υπερφορτώνουν τους εταιρικούς ταμίες και τους οικονομικούς διευθυντές, οι οποίοι δεν έχουν πάντα τον προϋπολογισμό για τη δημιουργία ενός εσωτερικού γραφείου επενδύσεων. Προτιμούν επίσης να ξοδεύουν χρόνο και χρήματα για την επιχείρηση της εταιρείας τους παρά να παίζουν τον μίνι διαχειριστή χρημάτων.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση των εταιρειών με μεγάλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσβλέπουν σε εξωτερική διαχείριση, ειδικά για εκείνα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται πλήρως ή υπερχρηματοδοτούνται. Στις ΗΠΑ, αυτοί οι τύποι συνταξιοδοτικών προγραμμάτων αντιπροσωπεύουν μια δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων έτοιμα για ενδεχόμενη εξωτερική διαχείριση από εταιρείες όπως η Goldman.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή