Με ρυθμό που παρατηρήθηκε μόνο μετά την πανδημία ανέκαμψε η οικονομία του Ισραήλ το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς οι επενδύσεις, η κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες έδωσαν ώθηση στην οικονομία αντισταθμίζοντας μέρος του σοκ που προκαλεί ο πόλεμος.

Το ΑΕΠ εκτινάχθηκε κατά 14,1% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για 15,3%, μετά την πτώση του αναθεωρημένου προς τα κάτω 21,7% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 3,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αναθεωρήθηκε σε συρρίκνωση 21,7% από προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 21 %.

Ισραήλ: Ο πολεμικός λογαριασμός των 16 δισ. δολ. απειλεί τον προϋπολογισμό

Το σέκελ

Το σέκελ διαπραγματεύτηκε ελαφρώς πτωτικά έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, μετά από δύο ημέρες κερδών.

Το ισραηλινό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση τους τελευταίους μήνες καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες. Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4% από τις αρχές Μαρτίου. Κατέγραψε την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ ενός καλαθιού 31 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Οι προοπτικές της οικονομίας

Ο πόλεμος έχει τεράστιο οικονομικό κόστος και έφερε αναστάτωση στο εξωτερικό εμπόριο και σε βιομηχανίες όπως οι κατασκευές.

Ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη πλησιάζει τα επίπεδα προ πολέμου και η αγορά εργασίας σταθεροποιείται γρήγορα μετά την εκτίναξη της ανεργίας τον Οκτώβριο. Ο Ισραηλινός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών τον Μάρτιο επέστρεψε σε επέκταση από τη συρρίκνωση, σύμφωνα με την Bank Hapoalim, η οποία έδειξε βελτίωση στις εγχώριες παραγγελίες και την παραγωγή ενώ οι εξαγωγές δυσκολεύονται.

Η ισχύς της οικονομικής δυναμικής για το υπόλοιπο της χρονιάς εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να επικεντρώνεται πλέον στη Ράφα, αναπτύσσοντας στρατεύματα στη νότια πόλη της Γάζας που φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Καθώς το Ισραήλ πλησιάζει σε μια πλήρη εισβολή, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο σχετικά με την απειλή για τους αμάχους και τον αποκλεισμό της βοήθειας.

Με την υπόθεση ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, αλλά δεν οδηγεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η S&P Global Ratings προβλέπει την οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ σε μόλις 0,5% φέτος. Η πρόβλεψη ανάπτυξης της Τράπεζας του Ισραήλ για το 2024 είναι 2%, ενώ η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι χαμηλότερη στο 1,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή