Σημαντική μείωση σημείωσαν τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές του κορυφαίου παγκόσμιου εξαγωγέα ντίζελ, της Ρωσίας, με τις εικασίες για την αιτία πίσω από αυτή τη μείωση να βρίσκεται στις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα διυλιστήρια της χώρας.
Ως έναν βαθμό αυτό ισχύει. Όμως, όπως γράφει το Bloomberg, η πτώση έχει να κάνει περισσότερο με την εστίαση του Πούτιν στην αντιμετώπιση ελλείψεων καυσίμων στο εσωτερικό, που θα μπορούσαν να έχουν πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα και ενισχύοντας τον πληθωρισμό.
Η Ρωσία εξήγαγε περίπου 520.000 βαρέλια ντίζελ ημερησίως το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου, περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερο από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία της βιομηχανίας. Αυτό είναι αναντίστοιχο με την παραγωγή καυσίμου από τα διυλιστήριά της η οποία μειώθηκε μόνο κατά 8% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εν μέσω χαμηλότερης επεξεργασίας αργού, δείχνουν τα στοιχεία.
Η απόκλιση έρχεται καθώς οι ρώσοι παραγωγοί αύξησαν τις προμήθειές τους σε εγχώριους πελάτες, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ.
Η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εγχώριες προμήθειες καυσίμων για χρόνια, υποσχόμενη ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν θα υπερβούν το μέσο ποσοστό πληθωρισμού.
Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς πλησίαζε η προεδρική εκστρατεία, οι αλλαγές στον φόρο πετρελαίου έφεραν τη ρωσική αγορά καυσίμων στα πρόθυρα κρίσης, αναγκάζοντας το υπουργείο Ενέργειας να περιορίσει τις αυξήσεις τιμών επιβάλλοντας βραχυπρόθεσμη απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ.
Τα διυλιστήρια ενίσχυσαν τις εγχώριες παραδόσεις αφότου ο Πούτιν είπε ότι θα εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να εξάγουν — υπό τον όρο ότι πρώτα θα εξασφαλιζόταν ο εφοδιασμός εντός της Ρωσίας.
Η χαμηλότερη λειτουργία των διυλιστηρίων και το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πλήττουν διυλιστήρια όπως η εγκατάσταση Tuapse της Rosneft PJSC που επικεντρώνονται στις εξαγωγές έχουν επίσης ασκήσει πίεση στις εξαγωγές ντίζελ της Ρωσίας, επισημαίνει το Bloomberg.
Με την επανεκλογή του Πούτιν και νέα ηγεσία στο υπουργείο Ενέργειας. «Η πρώτη βασική προτεραιότητα όπως υποδείχθηκε από τον πρόεδρο είναι η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και των προμηθειών της», είπε ο Νόβακ στους ρώσους νομοθέτες την Κυριακή, σύμφωνα με το Tass.
Τα διυλιστήρια της Ρωσίας προμήθευαν 1,15 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ την ημέρα στην εγχώρια αγορά κατά μέσο όρο κατά το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου, πάνω από 8% από πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Latest News
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση