Η Addiko Bank γίνεται ένας από τους πιο «καυτούς» στόχους εξαγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την προσχώρηση της σλοβενικής Nova Ljubljanska banka d.d.  (NLB)  σε δύο σέρβικους δανειστές που ήδη διεκδικούν μερίδιο στην εταιρεία που ειδικεύεται στα καταναλωτικά δάνεια στα Βαλκάνια.

Η NLB προτείνει 20 ευρώ ανά μετοχή για την εισηγμένη στη Βιέννη Addiko με στόχο την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τράπεζας, ανέφερε ο δανειστής σε κανονιστική δήλωση αργά την Τετάρτη. Η προσφορά αποτιμά την εταιρεία σε περίπου 390 εκατ. ευρώ .

Μακρόν: Υπέρ των συγχωνεύσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η αντιπροσφορά αντιπροσωπεύει premium 23,2% σε σχέση με τα 16,24 ευρώ που προσέφερε η Agri Europe Cyprus Ltd. του Σέρβου επιχειρηματία Miodrag Kostic, η οποία δημοσιεύθηκε επίσημα την Πέμπτη μετά από μια αρχική ανακοίνωση τον Μάρτιο. Ο όμιλος θέλει να αυξήσει το ποσοστό του σε περίπου 27% από 10%.

Σε ηλεκτρονικό σχόλιο για την προσφορά της NLB που εστάλη στο Bloomberg, η Agri Europe δήλωσε ότι «παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της», χωρίς να διευκρινίσει τυχόν μελλοντικές κινήσεις σχετικά με τη δική της προσφορά.

Η Addiko κέρδισε 4,2% την Πέμπτη στη Βιέννη, κλείνοντας στα 19,85 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 15,7% αυτή την εβδομάδα.

Ξεχωριστά, η Alta Pay, η οποία ελέγχεται από τον Σέρβο επενδυτή Davor Macura, αγόρασε μερίδιο 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου του δανειστή, καθώς και δικαιώματα προαίρεσης για αύξηση της ιδιοκτησίας κατά 20% επιπλέον. Οι συναλλαγές της Alta Pay υπόκεινται σε έγκριση από τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας.

Το διπλό προφίλ

Η Addiko είναι ο δανειστής που ιδρύθηκε ως η καλή τράπεζα της χρεοκοπημένης Hypo Alpe-Adria Bank της Αυστρίας και έχει διπλό προφίλ: παρέχει καταναλωτικά δάνεια σε όλα τα Βαλκάνια και λειτουργεί ως τράπεζα λιανικής στην Αυστρία. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια ψηφιακή τράπεζα στη Ρουμανία.

Ο πόλεμος προσφορών έρχεται καθώς αρκετοί μέτοχοι προσπάθησαν να αποχωρήσουν από τις επενδύσεις στην Addiko που έγιναν όταν η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Advent International πούλησε την τράπεζα, μεταξύ άλλων μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Η ελβετική DDM Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Addiko.

Όλοι οι πλειοδότες επεδίωκαν να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους στα Βαλκάνια. Η NLB, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σλοβενίας, σχεδιάζει να διπλασιάσει το ενεργητικό της έως το 2030 σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, μετά από εξαγορές στην πατρίδα της και στη Σερβία τα τελευταία χρόνια.

Η Agri Europe κατέχει την AIK Banka και την Eurobank Direktna στη Σερβία και την Gorenjska Banka στη Σλοβενία. Η Alta Pay επεκτάθηκε στον τραπεζικό τομέα το 2019, αφού δημιούργησε δίκτυο υπηρεσιών πληρωμών στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή