Στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στη Βόρεια Θάλασσα προχωρά η Chevron, σε μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει την έξοδο του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού από τη «γηρασμένη λεκάνη», μετά από περισσότερα από 55 χρόνια.

Η προγραμματισμένη εκποίηση, που επιβεβαιώθηκε στο Reuters την Πέμπτη, έρχεται καθώς η Chevron προετοιμάζεται για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Hess ύψους 53 δισ. δολαρίων, η οποία, όπως δήλωσε προηγουμένως, θα περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 10 έως 15 δισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό χονδρικής

Η αποχώρηση της Chevron θα είναι το τελευταίο βήμα σε μια σταθερή υποχώρηση των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την παρακμάζουσα βρετανική λεκάνη, η οποία πρωτοστάτησε στην παραγωγή απο μεγάλα βάθη κατα τη δεκαετία του 1970, καθώς εστιάζουν σε νεότερα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέρον της BP

Τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron περιλαμβάνουν μερίδιο 19,4% στο υπό την εκμετάλλευση της BP πετρελαϊκό πεδίο Clair στην περιοχή West of Shetland, το μεγαλύτερο στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα με παραγωγή 120.000 βαρέλια ημερησίως.

Η BP δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τρίτης φάσης ανάπτυξης του κοιτάσματος, γνωστού ως Clair South, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα αναξιοποίητα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί από την κορύφωση των περίπου 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boed) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 1,2 εκατομμύρια boed το 2023.

Η Chevron επιδιώκει επίσης να πωλήσει τα οριακά συμφέροντά της στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Sullom Voe, καθώς και τα συστήματα αγωγών SIRGE του αγωγού Ninian, τα οποία συνδέονται και τα δύο με το Sullom Voe, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο

Η πώληση θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, εξαιρουμένων των φορολογικών πλεονεκτημάτων, δήλωσε μια πηγή του κλάδου. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τον Ιούνιο, δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Reuters.

Η έξοδος ακολουθεί την επανεξέταση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της Chevron, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Mike Wirth επιδιώκει να επικεντρωθεί στα πιο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δήλωσε η Chevron.

Το 2019, η Chevron πούλησε πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία στη Βόρεια Θάλασσα στην Ithaca Energy . Άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil και της Shell, έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στη λεκάνη από τη δεκαετία του 2010.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο
Επικαιρότητα |

ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο

H συλλογή Ηλεκτρικός Πολιτισμός είναι εμπνευσμένη από τη μεγάλη ιστορία και κληρονομιά της ΔΕΗ, που είναι παράλληλες και συνυφασμένες με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.