Το ελαιόλαδο, τα καλλυντικά και τα συμπληρώματα διατροφής θα συμπληρώσουν -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- το παζλ των επενδύσεων του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη.

Ταυτόχρονα το fund, που συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες μεταξύ επιχειρήσεων με μέλλον και προοπτική, φιλοδοξεί να καταστήσει το τελευταίο απόκτημά του, την αιωνόβια ΕΨΑ, ως μία από τις ηγετικές δυνάμεις στην αγορά των αναψυκτικών και ήδη η εταιρεία, έναν χρόνο μετά την εξαγορά της, βρίσκεται σε τροχιά ανόδου με τις πωλήσεις το 2023 να είναι αυξημένες κατά 31% και το 2024 να κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Βίκος – ΕΨΑ: Ένα διαζύγιο που άργησε 12 χρόνια

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του SMERC «Η επενδυτική περίοδος του Ταμείου  ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2025. Έχουμε επενδύσει σημαντικό κομμάτι των προβλεπόμενων κεφαλαίων και έχουμε μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις μπροστά μας που θα κρίνουν αν θα πάμε σε πλήρη κινητοποίηση των κεφαλαίων. Δε βιαζόμαστε. Το ζητούμενο είναι να βρούμε ευκαιρίες που πιστεύουμε ότι έχουν μέλλον και προοπτική. Αυτή τη στιγμή στο σημείο που είμαστε, οι πιθανότητες να πάμε σε πλήρη κάλυψη των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι πολύ καλές».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις ο ίδιος σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ότι το ταμείο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται ελαιόλαδο, μια οικογενειακή επιχείρηση με πολύ σημαντικές προοπτικές.

Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις και με ελληνική εταιρεία που παράγει καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής, ένας κλάδος που έχει, επίσης, μεγάλη δυναμική.

Τα σχέδια για την ΕΨΑ

Ειδικότερα για την ΕΨΑ, όπου το fund έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από πέρυσι τον Ιούνιο, ο κος Καραμούζης επεσήμανε πως  «Είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει αυτή η ιστορική βιομηχανία και να πάρουμε ηγετική θέση στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια στην αγορά αναψυκτικών».

Το αναπτυξιακό πλάνο για την περίοδο 2023-2027 που ήδη υλοποιείται προβλέπει για αρχή κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ και βασίζεται σε 5 άξονες: καλύτερη απόδοση παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας, αναγέννηση του brand, πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας, ενίσχυση εξαγωγών που σήμερα αποτελούν το 15% του τζίρου και επένδυση στους ανθρώπους και τα συστήματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Τάκης Πέρκιζας «ο στόχος είναι να επιτευχθεί  πολλαπλάσιος τζίρος και κερδοφορία πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας, ενώ το break even αναμένεται κάπου στη μέση της περιόδου».

Ανοικτό το ενδεχόμενο για συγχώνευση με Ελληνικούς Χυμούς και Νερά Διός και Σέλι

Την ίδια ώρα, ο κος Καραμούζης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύμπραξης της ΕΨΑ με εταιρείες στις οποίες το ταμείο έχει επενδύσει, όπως για παράδειγμα η εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι συνέργειες επικεντρώνονται στην τροφοδοσία και τις προμήθειες.

Πάντως ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου σχήματος στο μέλλον αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η ΕΨΑ να γίνει ένα από τα ισχυρά ονόματα στο κλάδο. Το τι θα γίνει σε πέντε χρόνια θα το δούμε. Η δυναμική στην αγορά είναι η δημιουργία συνεργειών και μεγάλων σχημάτων».

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ μέσω της κοινής εταιρείας Water Invest οι Νίκος Καραμούζης, Απόστολος Ταμβακάκης και Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησαν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης που διαθέτει τα σήματα ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ.

Πού επενδύει το fund

Σύμφωνα με τον κο Καραμούζη, οι βασικοί κλάδοι στους οποίους εστιάζει το fund είναι τα ζώα συντροφιάς, μέσω συμμετοχών σε κλινικές για ζώα, τα τρόφιμα και ποτά (έχει επενδύσει σε εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα όπως η Άροσις και η Crop, καθώς και από πέρσι στην ΕΨΑ), η τεχνολογία και η ψηφιακή ασφάλεια μέσω της Cordia, καθώς και ο τουρισμός, μέσω της εξαγοράς του ξενοδοχείου Patmos Aktis & Spa.

Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα διαθέσιμα 140 εκατ. ευρώ του fund έχουν ήδη δαπανηθεί σε επενδύσεις σε 12 εταιρείες σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις