Συνεχίστηκαν οι υψηλές πτήσεις για την κερδοφορία της Eurobank στο α΄ τρίμηνο του 2024, με τις δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη να διατηρούν υψηλό μερίδιο συμμετοχής στις επιδόσεις του ομίλου.

Τα σχετικά μεγέθη μάλιστα θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο από το δεύτερο μισό της χρονιάς, καθώς ο συστημικός όμιλος, εφόσον λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα αυξήσει το ποσοστό του στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου κατά 26% στο 55%, ενοποιώντας τα αποτελέσματά της.

Όπως ανέφερε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, το πράσινο φως για τη συγκεκριμένη συναλλαγή αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, για να ακολουθήσει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος.

Eurobank: Αύξηση 50,1% στα καθαρά κέρδη για το α΄ τρίμηνο – Μέρισμα στα 0,09 ευρώ/μετοχή

Όπως είπε, εφόσον όλα κυλίσουν βάση του σχεδίου της τράπεζας, από το γ΄ τρίμηνο του 2024 τα αποτελέσματά του θα αποτυπώνονται στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Δεν απέκλεισε δε κατά το β΄ τρίμηνο του 2024, να υπάρξει όφελος για τη Eurobank μέσω αρνητικής υπεραξίας (goodwill) από τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Κατά τα άλλα, ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό στην κύρια λειτουργική κερδοφορία στο α΄ τρίμηνο του 2024, η οποία έφτασε τα 407 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη σε ετήσια βάση κατά 21,4%.

Τα μερίσματα

Αναφορικά με την μερισματική πολιτική, ο κ. Καραβίας διευκρίνισε ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί στον SSM προβλέπει την επιστροφή στους μετόχους του 30% της καθαρής κερδοφορίας του 2023, αποκλειστικά σε μετρητά.

Η απάντηση του επόπτη αναμένεται τον Ιούνιο, για να ακολουθήσει η επικύρωση της απόφασης από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

Για τις επόμενες χρήσεις, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι στόχο της τράπεζας αποτελεί η αύξηση του ποσοστού διανομής στο 40% το 2025 και στο 50% το 2026, ενώ δεν απέκλεισε η επιβράβευση των μετόχων να περιλαμβάνει και επαναγορά ιδίων μετοχών.

Πιστωτική επέκταση

Ερωτηθείς για τη θετική πιστωτική επέκταση που πέτυχε η τράπεζα, στο μέτριο για όλο τον κλάδο λόγω εποχικότητας και πρόωρων αποπληρωμών α΄ τρίμηνο, σημείωσε ότι αυτή προήλθε από την επιχειρηματική πίστη στην Ελλάδα και τα δάνεια λιανικής στη Βουλγαρία.

Για το 2024 ο στόχος είναι τα δανειακά υπόλοιπα να αυξηθούν για τον όμιλο κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την Ελλάδα και το 1 δισ. ευρώ από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Σε σχέση με την πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο CEO της Eurobank προέβλεψε ότι στο τέλος της εφετινής χρήσης η μεταβολή του σχετικού δείκτη αναμένεται να είναι οριακή, διαμορφούμενος γύρω από το 3%.

Αναφερόμενος στις καθαρές θετικές εισροές νέων επισφαλειών της τάξης των 59 εκατ. ευρώ κατά το α΄ τρίμηνο του 2024, τόνισε ότι δημιουργούν περισσότερο θόρυβο από τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Όπως είπε, το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, οι μισθοί αυξάνονται, η απασχόληση ενισχύεται, ενώ η ανάπτυξη παραμένει ικανοποιητική. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανησυχία για την πορεία των κόκκινων δανείων.

Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο το 2024 να είναι χαμηλότερο από τις 80 μονάδες βάσης που προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας. Στο α΄ τρίμηνο του 2024 δεν ξεπέρασε τις 70 μβ.

Σε σχέση με την κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης, παραμένει η πρόβλεψη της τράπεζας για δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 15%.

Ωστόσο, είναι πιθανή η προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων που έχουν τεθεί, μετά το πέρας του β΄ τριμήνου, ανάλογα με την πορεία των μεγεθών της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable