Συμφωνία 1 δισ. δολ. για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου η Τουρκία, με την Παγκόσμια Τράπεζα και τις τουρκικές αναπτυξιακές τράπεζες.

Η χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλαμβάνει δάνεια περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 657 εκατομμύρια δολάρια) από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, 30 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας και 3 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Βοήθειας για τη Διαχείριση του Ενεργειακού Τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το πρόγραμμα αναμένεται επίσης να κινητοποιήσει 259 εκατομμύρια δολάρια ιδιωτικού κεφαλαίου.

Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα θα βοηθήσει στη δημιουργία και επέκταση της αγοράς της Τουρκίας για κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια και θα πιλοτάρει ένα πρόγραμμα αποθήκευσης μπαταριών, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης που βασίζεται στα αποτελέσματα -το πρώτο του είδους του στην Τουρκία- θα εκταμιεύσει κεφάλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς θα επιτευχθούν τα προσυμφωνημένα αποτελέσματα και θα επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Η κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Τουρκίας και η ιδιωτική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Τουρκίας θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Ανάπτυξη της αγοράς

Όπως γράφει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, δουλεύοντας παράλληλα, οι δύο τράπεζες θα αναπτύξουν την αγορά κατανεμημένης ενέργειας της Τουρκίας σε δύο στάδια. Πρώτον, θα δανείσουν απευθείας σε ιδιώτες κατασκευαστές ηλιακών επενδύσεων σε στέγες και επίγειες εγκαταστάσεις που απευθύνονται σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Δεύτερον, θα υποστηρίξουν άλλες τοπικές εμπορικές τράπεζες ή εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για την παροχή παρόμοιων δανείων σε κατασκευαστές ηλιακών.

«Έτσι, το πρόγραμμα θα αναπτύξει μια ολοένα και πιο διαφοροποιημένη αγορά πηγών χρηματοδότησης για την κλιμάκωση της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας», ανέφερε η τράπεζα.

Η χώρα στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την ηλιακή ενέργεια στα 52,9 γιγαβάτ (GW) έως το 2035 από 9,5 GW το 2022, ενώ ο στόχος για αποθήκευση μπαταριών είναι 7,5 GW.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα χαιρετίζει τη δέσμευση για διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2035 και είναι στην ευχάριστη θέση να συνοδεύει τη χώρα στις προσπάθειές της να επιτύχει ενεργειακή ασφάλεια, χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή με έργα όπως αυτό που μόλις υπογράψαμε σήμερα», είπε ο Humberto Lopez, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.

«Εκτός από την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, το πρόγραμμα θα επιταχύνει την επόμενη φάση ανάπτυξης της αγοράς, θέτοντας τα θεμέλια για την εξέλιξη σε μια ώριμη αγορά κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας και λύσεις αποθήκευσης ικανές να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις και τελικά να λειτουργήσουν με μειωμένο δημόσιο ή υποστήριξη με ευνοϊκούς όρους», αναφέρει στο δελτίο Τύπου ο Manuel Berlengiero, επικεφαλής ειδικός στον τομέα της ενέργειας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green