Την παρέμβαση της Κομισιόν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επικαλούμενος τη δυνατότητα της Ευρώπης να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο.

Μιλώντας για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «Ευρώπη πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς ή ενιαίες τιμές για τα προϊόντα που πωλούν οι πολυεθνικές μας. Ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο».

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα

Επίσης, εξήγησε πως «η Ευρώπη έχει ρόλο να παίξει σε αυτό. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικής παρέμβασης, μια χώρα μεμονωμένα είναι δύσκολο να βάλει πλαίσιο σε πολυεθνικές. Προσθέστε την αγροτική, τη δημογραφική πολιτική και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία και η μόνη δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη είναι η ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν κρύβεται από το πρόβλημα, «καθώς υπάρχει ακόμα θέμα ακρίβειας στα τρόφιμα, αλλά όχι στο ρεύμα». Πρόσθεσε, όμως ότι έγιναν αυξήσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση έδωσε και αυξήσεις στους μισθούς.

Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όταν μιλώ για τις ευρωεκλογές εγώ προτάσσω την ευρωπαΐκή τους διάσταση. Είμαι υπέρμαχος ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά έργα ευρωπαΐκής άμυνας. Μάλιστα, έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαικό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαικό Iron Dome, είναι μία πρόταση που την επεξεργάζομαι σε κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας».

Συνεργασία με Τουρκία και βίζα

«Κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία χωρίς να αποκλίνουμε από πάγιες εθνικές μας θέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και ότι οι επαφές με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Κρατώ ως σημαντική εξέλιξη ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχει συντελεστεί μία σημαντική βελτίωση, ήτοι υπάρχει μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Έχουμε επίσης μια σημαντική πρόοδο στο επίπεδο συνεργασίας στο μεταναστευτικό, όπου οι ροές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία. Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία για την διευκόλυνση της βίζας, καθώς προσθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά ρεύματα επισκεπτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Θαλάσσια πάρκα

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοαθετημένη την εθνική της γραμμή. Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος