
Διευκρινίσεις, σχετικά με το «πάγωμα» του επιτοκίου για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία και για ένα έτος, παρείχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία, η οποία θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων. Με αυτή τη διαδικασία θα αλλάξουμε τα επιτόκια των ρυθμίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθμίσεις με το αυξημένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν.
Χατζηδάκης: Νομοθετική παρέμβαση για «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδρομικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε προβλέψει επίσης ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νομοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτημα».
Ως προς την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η οποία αφορά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα IRIS έχουν συνδεθεί περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Να εξηγήσω όμως ότι στο IRIS έχουμε δύο ειδών επαγγελματίες: α) τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους η υποχρέωση να εγγραφούν στο IRIS ισχύει με καταληκτική προθεσμία την 30η Ιουνίου 2024. β) Οι εμπορικές επιχειρήσεις, με διορία έως 31/03/2025, λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε η χρήση του IRIS να λειτουργεί και στα φυσικά καταστήματα».
Παραμένοντας στο θέμα του IRIS και αναφερόμενος στα τυχόν πρόστιμα για τη μη έγκαιρη σύνδεση, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι «φυσικά και προβλέπεται πρόστιμο, ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο καταλογίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στους παραβάτες».
Πάντως, ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε με έμφαση ότι «από το σύστημα IRIS και τις άμεσες πληρωμές επωφελείται το κοινό, εφόσον δεν επιβαρύνεται καθόλου στις συναλλαγές του. Όσον όμως αφορά στον έμπορο, οι χρεώσεις κατά τεκμήριο είναι αναλογικά χαμηλότερες, σε σχέση με άλλους τρόπους πληρωμής, επειδή μέσω IRIS παρεμβάλλονται λιγότερα μέρη στις συναλλαγές».
Μισθοί και επιδόματα
Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε επίσης σε γενικότερα ζητήματα οικονομικής φύσης, όπως την ανάγκη βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, τονίζοντας πως «οφείλουμε να προσπαθήσουμε ακόμη πιο σκληρά ώστε να αυξηθεί το μηνιαίο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Ωστόσο, σε επίπεδο μέσου όρου, βλέπουμε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν πέρυσι από την Κυβέρνηση, υπερκάλυψαν τις εισοδηματικές μειώσεις που είχαμε δει το 2022 λόγω της διεθνούς έκρηξης της ακρίβειας».
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε επίσης, πως «για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στηρίζει επίσης και τις οικογένειές τους, με την αύξηση των επιδομάτων. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις αυξήσεις, δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.
Κι αυτό έχει να κάνει με την υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, εξαιτίας του πολύ υψηλού χρέους της χώρας μας. Επομένως, για κάποια χρόνια οφείλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της ταχείας αποκλιμάκωσης του βάρους που λέγεται χρέος, ώστε να είμαστε προφυλαγμένοι, σε περίπτωση που τα πράγματα γυρίσουν προς την άσχημη πλευρά. Δεν παίζουμε με το να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι και στη συνέχεια καταστροφικοί».


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ