Χαμηλότερα κινήθηκε ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Απρίλιο καθώς διαμορφώθηκε στις 108,7 μονάδες (από 111,9 μον. ένα μήνα πριν), σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (108,9 μον.) όπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία (Μάιος 2024) του ΙΟΒΕ.

Βέττας (ΙΟΒΕ): Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος – Στο 3% ο πληθωρισμός

Προβλέψεις σε επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη Βιομηχανίας

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη Βιομηχανίας, οριακά εξασθενημένο ήταν το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση και ήπια υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή.

Το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές παρέμεινε αμετάβλητο με θετικό πρόσημο.

Το ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση ενίσχυσε το αρνητικό του πρόσημο ενώ ο δείκτης για τα καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε λόγω των θετικών προβλέψεων για την παραγωγή. Ωστόσο υποχώρησε ο Δείκτες για τα Ενδιάμεσα αγαθά, και εντονότερα για τα Κεφαλαιουχικά, λόγω κυρίως των πτωτικών προβλέψεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.

Εργοστασιακό δυναμικό και βιομηχανική παραγωγή

Η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας ενισχύθηκε τον Απρίλιο καθώς το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξήθηκε στο 80,7% τον Απρίλιο από 72,9% τον Ιανουάριο, με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 6 μήνες από 5,5 μήνες που ήταν τον Ιανουάριο.

Η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα μας σημείωσε ήπια υποχώρηση κατά 0,6% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα έτος πριν, όταν στην ΕΕ των 27 μειώθηκε κατά 1,0%. Πιο συγκεκριμένα επικράτησαν μεικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας, με ενίσχυση στο Ηλεκτρικό Ρεύμα (8,2%), αλλά εξασθένιση σε Ορυχεία – Λατομεία (-2,5%) και Μεταποίηση (-2,2%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε στα Τρόφιμα (2,2%), αλλά υποχώρηση σε Φάρμακα (-9,7%) και Βασικά Μέταλλα (-2,1%).

Απασχόληση και βιομηχανία

Η απασχόληση στην ελληνική βιομηχανία σημείωσε στο δ’ τρίμ. του 2023 μειώθηκε κατά 1,5% (ή -6,6 χιλ. άτομα), στα 427,7 χιλ. άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Στο σύνολο της οικονομίας καταγράφηκε άνοδος (+1,2%, y-o-y), με τους απασχολούμενους να ανέρχονται στους 4.183,1 χιλ. το δ’ τρίμ. του 2023 (+47,9 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες το δ’ τρίμ. του 2023, σημειώνοντας υποχώρηση 3% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Νέα υποχώρηση των τιμών εισαγωγών, σε νέα άνοδο οι τιμές παραγωγού

Ασθενέστερη η μείωση των τιμών εισαγωγών τον Φεβρουάριο, κατά 2,0% από 5,8% ένα μήνα πριν. Ηπιότερη και η υποχώρηση των τιμών στην Ευρωζώνη (5,2% από μείωση 6,7% τον προηγούμενο μήνα).
Άνοδος των τιμών παραγωγού τον Μάρτιο, 2,4% σε συνέχεια αύξησης 1,9% ένα μήνα νωρίτερα. Εξασθένιση για τον δείκτη σε Ευρώπη (-1,3% από μείωση 1,5% ένα μήνα πριν).

Εμπορικό έλλειμμα βιομηχανίας

Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων (Ορυχεία-Λατομεία και η Μεταποίηση, εξαιρουμένων των Προϊόντων διύλισης πετρελαίου) διαμορφώθηκαν σε €2,5 δισεκ. τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μείωση 10,9% (y-o-y) ενώ ενισχύθηκε το εμπορικό έλλειμμα, στα €3,7 δισεκ. από €3,2 δισεκ. ένα έτος πριν.
Το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων (βλ. πιο πάνω κλάδους) τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 84,4% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών, σε οριακά υψηλότερα επίπεδα από το διαχρονικό μέσο όρο.
Στο σύνολο του 2023 τα Φαρμακευτικά σκευάσματα και το Αλουμίνιο πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους, με €2,8 δισεκ. (+9,1%) και €2,4 δισεκ. (-12,9%), αντίστοιχα. To 81,4% των βιομηχανικών προϊόντων* κατευθύνεται προς ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μόλις 5,8% προς Β. Αμερική το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News