Για ανάγκη αλλαγής πλεύσης της Ευρωπαικής Ενωσης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με ορίζοντα το 2030 κάνει λόγο ο ΣΕΒ με ειδική έκδοσή του ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου καταθέτοντας τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και εστιάζοντας σε πέντε βασικούς πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις.

Βιομηχανία: Καίριο πρόβλημα η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού

Ζητούμενο για τον ΣΕΒ είναι πώς η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πορεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο έλλειμα ανταγωνιστικότητας και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή της δυναμική με ορίζοντα το 2030, υπογραμμίζοντας ότι ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης, η οικονομία της ΕΕ το 2008 ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, το 2022 η αμερικάνικη οικονομία είναι ισχυρότερη της ΕΕ κατά 4,7%.

Αλλαγή πορείας της ΕΕ

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, η αναπτυξιακή δυναμική της ΕΕ δεν επηρεάζεται μόνο από γεωπολιτικές προκλήσεις. Ενδογενή χαρακτηριστικά όπως η γραφειοκρατία, η υπερ-ρύθμιση της οικονομίας, η έλλειψη συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής, η φθίνουσα προστιθέμενη αξία ειδικά σε τεχνολογίες αιχμής, το έλλειμμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και οι δυσλειτουργίες της ενιαίας αγοράς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε να μην διευρύνουν την επενδυτική και οικονομική ψαλίδα. Ενδεικτικά, σε όρους αγοραστικής δύναμης, το 2008 η οικονομία της ΕΕ ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, ενώ το 2022 ήταν 4,7% ασθενέστερη των ΗΠΑ.

Στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα σαφές μήνυμα αλλαγής πλεύσης για:

• Μια ΕΕ που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και ευημερεί με σύγχρονους και ανοικτούς ορίζοντες, σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς

• Μια ΕΕ της συνοχής και της συνεκτικότητας, που οικοδομεί μια οικονομία ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη ως προϋπόθεση ασφάλειας και προοπτικής

• Μια ΕΕ με τις επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν στο διεθνές εμπόριο, στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στην καινοτομία, δημιουργώντας διαρκώς αξία σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές.

• Μια ΕΕ που αποτελεί σημείο αναφοράς σε όρους ποιότητας ζωής και προσέλκυσης ταλέντου.

Η κατεύθυνση προς το 2030

Όπως επισημαίνεται στην έκδοση σε μια περίοδο, με έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις, η επιτυχία της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς θα ενισχύσουμε πέντε κύριους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και ειδικότερα:

• Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά, χωρίς υπερ-ρυθμίσεις, με υποδομές που μας διασυνδέουν και με περιφέρειες που αναπτύσσονται ισόρροπα.

• Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας, ώστε οι επιχειρήσεις (ειδικά οι ΜμΕ) να μπορούν να λειτουργούν και να επενδύουν σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

• Ενίσχυση της επανα-βιομηχάνισης, για περισσότερη ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας σε κέντρα και περιφέρειες, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και διεθνές εμπόριο.

• Ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις και ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε άνθρωποι και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην εργασία και τα επαγγέλματα.

• Επιταχυνόμενη και επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως αναπόσπαστο στοιχείο της παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές.

Στόχοι και εργαλεία

Μεταξύ των στόχων και των εργαλείων που ξεχωρίζει ο ΣΕΒ είναι:

Καλύτερη διασύνδεση, λιγότερη αποξένωση

Υποδομές για την ασφαλή και ανταγωνιστική λειτουργία των επιχειρήσεων (ειδικά των ΜμΕ), με ενίσχυση των δικτύων, των μεταφορικών διαδρόμων, των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και της ψηφιακής συνδεσιμότητας.

Ταχύτερη σύγκλιση, με αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς

Ενίσχυση της εποπτείας ώστε να μειωθεί ο χρόνος διερεύνησης παραβάσεων μέσω εξειδικευμένης υπηρεσίας στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. – Μετασχηματισμός της πολιτικής συνοχής σε πολιτική ανάπτυξης για τις περιφέρειες που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν με σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Προσαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (πχ. ΕΣΠΑ) ώστε όσο μεγαλύτερο το αναπτυξιακό αποτύπωμα της χρηματοδότησης τόσο περισσότεροι οι πόροι που δίδονται.

Περισσότερες επενδύσεις προστιθέμενης αξίας

•Θέσπιση ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων με πόρους τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ, ως εργαλείο στήριξης της ενεργειακής μετάβασης, της εγχώριας παραγωγής και της καινοτομίας σε τομείς όπως τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες πράσινης μετάβασης, βιοτεχνολογίες, φάρμακα και υγεία, κρίσιμες πρώτες ύλες, ασφάλεια, κλπ.

•Δραστική απλοποίηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων. Επαυξημένα όρια ενισχύσεων σε σημαντικούς κλάδους για την αυτονομία της ΕΕ και αύξηση του ορίου de minimis στις €900.000 ανά τριετία.

•Διπλασιασμός των συγχρηματοδοτούμενων πόρων σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας που έχουν προτεραιότητες συνδεδεμένες με τη βιομηχανία και με κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της ΕΕ.

Περισσότεροι εργαζόμενοι με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες

•Συντονισμένη προσέλκυση περισσότερων νέων στα επιστημονικά πεδία STEM, αλλά και ένταξη μαθημάτων STEM σε περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης / κατάρτισης.

Ισχυρά εθνικά συστήματα κατάρτισης / εκπαίδευσης για τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Συμμετοχή >60% των εργαζομένων σε προγράμματα επανακατάρτισης έως το 2030, μέσα από την αναθεώρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων για προγράμματα που συνδέονται με την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. – Τουλάχιστον το 20% των φοιτητών να συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus+ (2% σήμερα) μέσα από την ενίσχυση της κινητικότητάς τους

Περισσότερες πράσινες επενδύσεις

Ενσωμάτωση πράσινων κριτηρίων στις δημόσιες προμήθειες για δευτερογενή (αλλά και πράσινα) προϊόντα, συνδυασμένη με κίνητρα, για τη μεταστροφή των καταναλωτικών επιλογών. – Ενθάρρυνση της επανεκβιομηχάνισης εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων με κίνητρα και ειδική στήριξη για τον συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με τη διατήρηση της εγκατάστασης

Ξηρογιάννης: Ευρωπαϊκή επανεκκίνηση

Ο ΓΔ του ΣΕΒ Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης επισήμανε σχετικά: «Η ανθεκτικότητα της εγχώριας βιομηχανίας στις κρίσεις, οι μεταρρυθμίσεις της Πολιτείας και η εμπιστοσύνη των επενδυτών αποτελούν πηγές αισιοδοξίας για την Ελλάδα. Όμως, σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει το μέγεθος να προχωρήσει μόνη, πόσο μάλλον μία μικρότερη. Στην ευρωεκλογές αποφασίζουμε αν και πως θα συμμετέχουμε στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή επανεκκίνηση μιας και η πρόοδος της Ελλάδας βασίζεται σε επιλογές μας που διαμορφώνουν μια ΕΕ της εξέλιξης, της συνοχής και του ταλέντου».

Διαβάστε εδώ την ειδική έκδοση του ΣΕΒ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Βιομηχανία |

Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας

Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος