Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta Platforms, Facebook και Instagram, θα τεθούν υπό διερεύνηση «κατά προτεραιότητα» από τις ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιθανά επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο σχετικού με την ασφάλεια των παιδιών, ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν τα συστήματα στις δύο πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων τους, «ενδέχεται να διεγείρουν συμπεριφορικούς εθισμούς στα παιδιά, καθώς και να δημιουργήσουν το λεγόμενο φαινόμενο του “rabbit-hole”», δηλαδή την είσοδο των παιδιών σε ένα εικονικό τούνελ από το οποίο για να βγουν θα πρέπει να προχωρήσουν όλο και πιο βαθιά. Ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει με μία κουνελότρυπα.

Με Meta AI τα WhatsApp, Instagram, Facebook και Messenger

«Επιπλέον, η Επιτροπή ανησυχεί για τις μεθόδους διασφάλισης ηλικίας και επαλήθευσης που εφαρμόζει η Meta», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή «δεν είναι πεπεισμένη [ότι η Meta] έχει κάνει αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της DSA για να μετριάσει τους κινδύνους αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία των νεαρών Ευρωπαίων στις πλατφόρμες του».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έναρξη μιας έρευνας μέσω του DSA επιτρέπει στην ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών μέτρων και αποφάσεων μη συμμόρφωσης, ανέφερε η Επιτροπή. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να εξετάσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Meta για να καλύψει τις ανησυχίες της.

Η έρευνα θα βασίζεται στο νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), την νομοθετική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιθασεύσει το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο. Οι παραβιάσεις του DSA θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως και 6% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου μιας εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Meta Platforms είχε υποβάλει έκθεση αξιολόγησης κινδύνου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο μικροσόπιο και για την πολιτική παραπληροφόρηση

Η Meta Platforms, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με την πολιτική παραπληροφόρηση. Τον Απρίλιο, η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία και εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Meta δεν έχει κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση ενόψει των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των ανηλίκων στα διαδικτυακά περιβάλλοντα της Meta. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, ο ο γενικός εισαγγελέας μήνυσε την εταιρεία με την κατηγορία ότι το Facebook και το Instagram επέτρεψαν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, την παρακίνηση και την εμπορία.

Ένας εκπρόσωπος της Meta εκείνη την εποχή δήλωσε ότι η εταιρεία αναπτύσσει «προηγμένη τεχνολογία» και λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να ξεριζώσει τέτοιες πρακτικές.

Μετά τη γιγάντωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την επίδραση που αυτά ασκούν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, προφανώς εκ των υστέρων και με σημαντική καθυστέρηση, γίνονται προσπάθειες ελέγχου μιας κατάστασης που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη ενώ θα έπρεπε εξαρχής να σαφείς κανόνες λειτουργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία