Eργαζόμενοι και επιχειρήσεις , για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά, μαθαίνουν πώς να αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) δεν πρόκειται να σε αντικαταστήσει. Θα αντικατασταθείτε από κάποιον που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να σας ξεπεράσει», είπε ο Λόρενς Λιού (Laurence Liew), διευθυντής AI Innovation στην AI Singapore, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην εκδήλωση World Tour Essentials του Salesforce στη Σιγκαπούρη.

ΑΙ: Γιατί οι εργαζόμενοι κρύβουν ότι την χρησιμοποιούν

Ενώ πολλοί επαγγελματίες (45%) ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τη δουλειά τους, η πλειονότητα (55%) των επιχιερηματιών ανησυχεί για την έλλειψη ταλέντου για την πλήρωση θέσεων , σύμφωνα με τον Δείκτη Τάσεων Εργασίας 2024 από τη Microsoft και το LinkedIn, αναφέρει το CNBC.

Υπάρχει έλλειψη ταλέντων και, κατά συνέπεια, μια τεράστια ευκαιρία για άτομα που μπορούν να μάθουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, με το 71% των εταιρικών ηγετών να λέει ότι θα προτιμούσε έναν λιγότερο έμπειρο υποψήφιο με δεξιότητες AI έναντι ενός πιο έμπειρου χωρίς αυτούς, σύμφωνα με την αναφορά.

Ενσωμάτωση με αργούς ρυθμούς

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ήταν το βασικο θέμα της συζήτησης,  από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT του OpenAI τον Νοέμβριο του 2022, οι μεγάλες εταιρείες άργησαν να ενσωματώσουν την τεχνολογία και να βοηθήσουν στην αναβάθμιση ταλέντων των στελεχών τους.

Υπάρχει ένα χάσμα στο σύγχρονο εργασιακό χώρο μεταξύ αυτού που φαίνεται απαραίτητο και αυτού που είναι φαινομενικά εφικτό.

Ενώ το 79% των στελεχών πιστεύει ότι η εταιρεία τους πρέπει να υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να παραμείνει ανταγωνιστική, η πίεση για άμεσες αποδόσεις της επένδυσης έχει επιβραδύνει τη μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τη μελέτη της Microsoft.

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν μόνοι τους εργαλεία AI. Αν και η αναβάθμιση της τεχνητής νοημοσύνης στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δημιουργεί επίσης μερικά προβλήματα.

Οι κίνδυνοι

Οι ειδικοί λένε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την αναβάθμιση της τεχνητής νοημοσύνης στο σπίτι είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Με γυμνό μάτι, υπάρχουν πολλοί «δωρεάν» πόροι τεχνητής νοημοσύνης στο διαδίκτυο, όπως το ChatGPT και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα εργαλεία δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν. Τα LLM είναι αλγόριθμοι που μπορούν να αναγνωρίσουν, να συνοψίσουν, να μεταφράσουν, να προβλέψουν και να παράγουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας τεράστια σύνολα δεδομένων.

«Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν σε αυτόν τον κόσμο. Τα δεδομένα σας είναι το εμπόρευμα που εμπορεύεστε», είπε ο Λ.Λιού, διευθυντής AI Innovation . «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα της εταιρείας σας ή οποιοδήποτε από τα προσωπικά σας δεδομένα [όταν χρησιμοποιείτε δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης]».

Κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα. Μέρος της αναβάθμισης των εργαλείων AI είναι να μάθετε πώς να το κάνετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η απαραίτητη δεξιότητα AI

Η κορυφαία δεξιότητα που πρέπει να μάθετε σήμερα είναι η αποτελεσματική επικοινωνία με τα υπάρχοντα LLM που λειτουργούν με AI, σύμφωνα με τον Λ.Λιου. Ανοίξτε το ChatGPT της AI, το Copilot της Microsoft και το Gemini της Google χρησιμοποιούν μεγάλα μοντέλα (LLM).

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λάθος το ChatGPT — επειδή μοιάζει ακριβώς με την αναζήτηση Google», είπε ο Λ.Λιου  στο CNBC Make It.

Όταν εργάζεστε με ένα LLM, το κλειδί είναι να είστε συγκεκριμένοι στις προτροπές σας.

«Πρέπει να δώσετε στην τεχνητή νοημοσύνη πολύ ευρύ πλαίσιο — να αντιμετωπίζετε την τεχνητή νοημοσύνη σαν έναν πολύ εργατικό ασκούμενο που θα κάνει λάθη περιστασιακά… Αν το σκεφτείτε, εάν [ζητήσετε] από έναν ασκούμενο να κάνει κάτι, δεν θα να είναι μια πρόταση. Ο ασκούμενος πιθανότατα θα έξυνε το κεφάλι του για το τι να κάνει», είπε.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσετε τα εργαλεία AI στο σπίτι είναι να τα χρησιμοποιήσετε, σύμφωνα με τον Λ.Λιού . Μέσω της εξάσκησης, μπορείτε να μάθετε πώς να τροφοδοτείτε το LLM πιο περιγραφικά μηνύματα που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξακολουθούν να φαίνονται ξένα, μέχρι το επόμενο έτος, «θα είναι σαν να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε τον ορθογραφικό έλεγχο στο Microsoft Word», είπε ο Λ.Λιου  διευθυντής AI Innovation στην AI Singapore.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη