Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να σημειώνει την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες, εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης της παγκόσμιας ζήτησης και ισχυρότερων οικονομικών δεικτών από τους δύο βασικούς καταναλωτές, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 21 σεντς, ή 0,25%, στα 83,48 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Παρασκευής και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) αυξήθηκαν 7 σεντς, ή 0,09%, στα 79,30 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Σε ανοδική τροχιά παραμένει η αγορά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αναμένεται να αυξηθούν περίπου 1% σε εβδομαδιαία βάση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI να αυξάνονται κατά 1,4%.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου WTI φαίνεται να έχουν βρει βραχυπρόθεσμο κατώτατο όριο/υποστήριξη περίπου στα 78,40 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι μετά από πτώση 9%+ από τις 26 Απριλίου την περασμένη εβδομάδα λόγω αρκετών ενθαρρυντικών παραγόντων, όπως δύο διαδοχικές εβδομάδες πτώσης των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ και περισσότερα επερχόμενα «αποσπασματικά» μέτρα τόνωσης από την Κίνα», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Kelvin Wong, αναφερόμενος στο πιθανό πρόγραμμα της χώρας να αγοράσει απούλητα σπίτια απευθείας από κατασκευαστές ακινήτων.

Οι αγορές ενισχύθηκαν επίσης από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας κατά 6,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καθώς η ανάκαμψη στον μεταποιητικό της τομέα επιταχύνθηκε, υποδεικνύοντας πιθανώς μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον.

Οι μειώσεις στα αποθέματα πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε μεγάλους παγκόσμιους εμπορικούς κόμβους έχουν δημιουργήσει επίσης αισιοδοξία για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, αντιστρέφοντας μια τάση αύξησης των αποθεμάτων που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του αργού πετρελαίου τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αισιοδοξία για την παγκόσμια ζήτηση

Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία για την παγκόσμια ζήτηση. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στη χώρα.

Αυτές οι προσδοκίες ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του δολαρίου ΗΠΑ, γεγονός που θα καθιστούσε το πετρέλαιο φθηνότερο για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα και θα αυξήσει τη ζήτηση.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι επενδυτές αναζητούσαν ως επί το πλείστον κατεύθυνση από μια επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την 1η Ιουνίου, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Η παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ στην παραγωγή πετρελαίου πέραν του Ιουνίου είναι πιθανό να οδηγήσει σε σταθερότερες τιμές μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο Wong του OANDA.

Οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν σε ένα σημείωμα πελατών: «Βλέπουμε τρία πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της συνάντησης της 1ης Ιουνίου: παράταση, χαλάρωση ή πλήρη κατάργηση των εθελοντικών περικοπών των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Το τρέχον μοντέλο μας βασίζεται σε μια σταδιακή χαλάρωση των περικοπών το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ακόμη και με αυτό, βλέπουμε την αγορά να κινείται σε έλλειμμα, με τη μελλοντική ζήτηση για την παραγωγή του ΟΠΕΚ πολύ πάνω από την τρέχουσα παραγωγή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities