Ανάκαμψη για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του Καναδά στο Τορόντο μετά από μια κακή χρονιά για τις πωλήσεις μετοχών. Για την αλλαγή κλίματος ευθύνονται οι εταιρείες εξόρυξης που αντλούν κεφάλαια καθώς οι τιμές του χαλκού και του χρυσού έχουν εκτοξευθεί.

Ο όγκος των συνολικών χρηματοδοτήσεων στο Χρηματιστήριο του Τορόντο εκτινάχθηκε 98 % τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας χρηματιστηρίου TMX Group Ltd., που αντιπροσωπεύει μια απότομη αύξηση μετά μια ιστορικά ζοφερή χρονιά για τη δραστηριότητα χρηματοδότησης της αγοράς μετοχών στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του Καναδά.

Κρίσιμα ορυκτά: Κοινές επενδύσεις ΗΠΑ και Καναδά

Η First Quantum Minerals Ltd., μια απο τις μεγάλες μεταλευτικές εταιρείες με δραστηριότητα στο χαλκό, πρωτοστάτησε με πώληση μετοχών 1,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησε συμφωνία 431 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα τον ίδιο μήνα που αποτελείται από νέες μετοχές της Capstone Copper Corp. και υπάρχουσες μετοχές από μια ομάδα μετόχων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι συμφωνίες επιταχύνθηκαν τον Απρίλιο, με 58 συμφωνίες που συγκέντρωσαν συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, από 21 συμφωνίες για μόλις 556 εκατομμύρια δολάρια τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

«Ενώ το 2024 είχε ένα πιο ήσυχο ξεκίνημα, η έκδοση μετοχών στον Καναδά έχει βελτιωθεί αυτή την άνοιξη, με τη δυναμική να συνεχίζεται μέχρι στιγμής τον Μάιο», δήλωσε η Μισέλ Χαλίλι (Michelle Khalili), διευθύνουσα σύμβουλος της Scotiabank και επικεφαλής παγκόσμιων κεφαλαιαγορών μετοχών.

Θεωρεί ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη και η χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων οδηγούν σε περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης μετοχών για το υπόλοιπο του έτους.

Πρώτη θέση για τις εταιρείες εξόρυξης

Η αύξηση των πωλήσεων μετοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εταιρείες εξόρυξης. Οι εταιρείες εξόρυξης έχουν κυριαρχήσει στη χρηματοδότηση στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και στο χρηματιστήριο Junior Venture μέχρι στιγμής φέτος, συγκεντρώνοντας 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, ή 71 % των συνολικών κεφαλαίων 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν την περίοδο.

Σε ένα τυπικό έτος, οι εταιρειες εξόρυξης θα αντιπροσώπευαν περίπου το 25% της συνολικής χρηματοδότησης στον Καναδά.

Οι μεγαλύτερες προσφορές στην έναρξη της χρονιάς αφορούσαν κυρίως τον χώρο των υλικών, με τις συμφωνίες First Quantum και Capstone Copper να είναι ψηλά. Η εταιρεία ακινήτων Colliers International Group,  συγκέντρωσε επίσης περίπου 405 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο.

Τα σημάδια ανάκαμψης υπάρχουν, αλλά η χηματιστηριακή TMX παραμένει προσεκτική. «Βλέπουμε ενδείξεις ότι τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι θα δούμε μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδότησης τον Μάιο από ό,τι τον Απρίλιο», είπε ενα στέλεχος της εταιρειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές