Ακούγεται τραγικά κυνικό, αλλά η ρωσική οικονομία «πάει σφαίρα»! Κι αυτό σε αντίθεση με τις άλλες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που επηρεάζονται αρνητικά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Πρόκειται για συμπεράσματα απογοητευτικά για την πλειονότητα των χωρών και των κυβερνήσεων της Δύσης, που περίμεναν ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας θα έπλητταν τη ρωσική οικονομία τόσο που θα αποθάρρυναν την επιθετικότητά της στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Κίνα: Πώς κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία

«Πιστεύω ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα οδηγούσαν σε βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, όπως ήλπιζαν πολλοί», δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD Μπεάτα Γιάβορτσικ από το Γερεβάν της Αρμενίας, όπου ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η ετήσια συνεδρίαση της Τράπεζας.

Η Ρωσία, η οικονομία της οποίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,6% το 2023, αναμένεται εφέτος να σημειώσει μια κάμψη της ανάπτυξής της στο 2,5%. Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο η EBRD λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμη των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης κατά του καθεστώτος Πούτιν προέβλεπε για το 2024 απότομη κάμψη του ρυθμού αύξησης του ρωσικού ΑΕΠ στο 1%.

«Πολεμική οικονομία»

Η ρωσική οικονομία έχει επανέλθει πλέον στα επίπεδα παραγωγής και ανάπτυξης που βρισκόταν πριν από την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαπιστώνει η εδρεύουσα στο Λονδίνο διεθνής τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1991 για να στηρίξει τη μετάβαση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην οικονομία της αγοράς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Κατάφερε δηλαδή να κάνει ο Πούτιν τον πόλεμο ευκαιρία; «Η Μόσχα επικέντρωσε και προσάρμοσε την οικονομία της στην πολεμική προσπάθεια. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη, όμως αμφιβάλλουμε αν αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της ευημερίας του πληθυσμού της», είπε η Μπεάτα Γιάβορτσικ.

Κατά τη μελέτη των ειδικών της EBRD οι κυρώσεις, αν και δεν λειτουργούν τέλεια, περιορίζουν τις εισαγωγές τεχνολογίας στη Ρωσία, επιταχύνουν την αποχώρηση ξένων πολυεθνικών εταιρειών από τη χώρα, ενώ προκαλούν και τη μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό. «Ο αντίκτυπος των κυρώσεων γίνεται φανερός από την κάμψη που ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom», σημείωσε η Γιάβορτσικ προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα η ρωσική ανάπτυξη θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που θα βρισκόταν αν δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Νοτιοανατολική Μεσόγειος

Χαμηλότεροι θα είναι όμως, τουλάχιστον την εφετινή χρονιά, οι ρυθμοί ανάπτυξης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, λόγω των καθυστερήσεων σε μεγάλα έργα δημοσίων επενδύσεων στην Αίγυπτο και άλλες χώρες, που οφείλονται στον πόλεμο στη Γάζα. Αρνητικές θα είναι οι επιδράσεις του πολέμου βέβαια και στον τουρισμό των χωρών της περιοχής.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Ιορδανίας και του Λιβάνου που θα έχει η σύγκρουση στη Γάζα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν διαρκείς», σημειώνει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η EBRD. Όσο για την Αίγυπτο, επλήγη κυρίως από την απότομη πτώση των εσόδων της από τα τέλη της Διώρυγας του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, που αναγκάζουν πολλά εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και να προτιμούν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Τράπεζα σημειώνει ότι αυτή η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί με το παραπάνω από τις πρόσφατες δεσμεύσεις διεθνών οργανισμών, κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο το Μάρτιο παρέτεινε την αποπληρωμή συμπληρωματικών δανείων ύψους 5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο. «Η EBRD ιδρύθηκε για να βοηθήσει τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ να προσαρμοστούν στην οικονομία της αγοράς, αλλά έχει επεκτείνει το πεδίο δράσης της και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής», εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Επιφυλακτικότερες προβλέψεις

Η EBRD ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ανάπτυξη 3% εφέτος σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες που καλύπτει και προβλέπει γενικότερη επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας κυρίως χάρη στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις της πάντως, η Τράπεζα εμφανίζεται πιο επιφυλακτική. Αιτία για τη μετριοπαθέστερη θεώρησή της είναι, εκτός από τον πόλεμο στη Γάζα, η πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Επίσης, η EBRD σημειώνει ως αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα των χωρών που καλύπτει και την σταθεροποίηση σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα των εμπορικών ροών μέσω των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Οι χώρες αυτές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αναδειχθεί σε εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου.

Πρόσφυγες και Αρμενία

Αίσθηση προκαλεί η πολύ θετική επίδραση που θα έχει εφέτος, κατά την διεθνή Τράπεζα, η μεγάλη εισροή στην Αρμενία εκδιωχθέντων προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Παρά την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις μεγάλες εισροές προσφύγων προς την Αρμενία που δημιούργησε το γεγονός αυτό, η EBRD θεωρεί ότι οι προοπτικές της αρμενικής οικονομίας θα βελτιωθούν σημαντικά εφέτος και η ανάπτυξη στη χώρα θα εκτιναχθεί στο 6,2%», μεταδίδει το AFP.

«Σ’ αυτό συμβάλλει η εντυπωσιακή ενσωμάτωση των προσφύγων του Καραμπάχ μέσω δημόσιων δαπανών και άλλων μέτρων της κυβέρνησης του Γερεβάν, μια πολιτική που και το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα αμβλύνει και ταυτόχρονα τονώνει την αρμενική οικονομία», εξήγησε η Μπεάτα Γιάβορτσικ.

Τέλος, η EBRD στην ετήσια συνεδρίασή της σημειώνει ότι το μήνα που διανύουμε συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση οκτώ χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής που καλύπτει. Η Τράπεζα σημειώνει ότι η ένταξη των χωρών αυτών επέτρεψε τη «σημαντική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους», καθώς οι οικονομίες τους «διείσδυσαν με μεγάλη επιτυχία και ενσωματώθηκαν στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή