Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει τη συγχώνευση  μεταξύ της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA και της Banco de Sabadell SA, δυνητικά διευκολύνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις εάν τελικά η συμφωνία κλείσει.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg,  η  κορυφαία ρυθμιστική αρχή τραπεζών της ζώνης του ευρώ βλέπει την εστίαση της Sabadell στον δανεισμό στην Ισπανία ως αντίβαρο στην κλίση της BBVA προς τις αναδυόμενες αγορές όπως το Μεξικό και η Τουρκία. Ένας μεγαλύτερος ισολογισμός με τη σειρά του θεωρείται ότι βοηθά στη διαφοροποίηση της έκθεσης της Sabadell σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπαν, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας προσωπικές πληροφορίες.

Η ΕΚΤ θα προτιμούσε μια φιλική συμφωνία, αλλά πιστεύει ότι οι θετικοί παράγοντες εξακολουθούν να είναι σημαντικοί ακόμη και σε μια εχθρική συναλλαγή, ανέφεραν οι πηγές. Έσπευσαν ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι η ρυθμιστική αρχή δεν προσπαθεί ενεργά να ωθήσει τη συμφωνία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

BBVA – Sababell: Δύο τράπεζες, μια επιθετική εξαγορά και η… απόσχιση της Καταλονίας

Η υποστήριξη από την ΕΚΤ είναι χρήσιμη για την BBVA, διότι θα επιταχύνει τις απαραίτητες εγκρίσεις εάν οι μέτοχοι αποδεχτούν την προσφορά. Θα μπορούσε επίσης να ομαλοποιήσει τις συνομιλίες μεταξύ της τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με τις μελλοντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για μια συνδυασμένη οντότητα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της BBVA και της Sabadell αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Επιθετική προσφορά

Η BBVA υπό τον Πρόεδρο Κάρλος Τόρες την περασμένη εβδομάδα παρέκαμψε την ηγεσία του Sabadell και έκανε μια άμεση πρόταση εξαγοράς στους μετόχους του μικρότερου δανειστή. Ο Τόρες αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιδίωξη καθώς η διοίκηση του Sabadell έχει απορρίψει την προσφορά, η οποία αποτιμά την τράπεζα σε premium 18% στην τιμή κλεισίματός της πριν από την προσφορά.

Η ισπανική κυβέρνηση τάχθηκε επίσης κατά της προσφοράς της BBVA, με τον υπουργό Οικονομίας Carlos Cuerpo να λέει ότι έχει τον τελευταίο λόγο για την προτεινόμενη συγχώνευση.

Ο Τόρες έχει υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αμβλύνει τη στάση μετά τις περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μιλώντας επίσης σε επενδυτές την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι η «πρώτη γνώμη» για την προτεινόμενη συμφωνία από την ΕΚΤ ήταν «στην ευνοϊκή πλευρά». Αυτή η γνώμη πιθανώς δόθηκε πριν η BBVA αποκαλύψει την εχθρική της προσφορά.

Η ΕΚΤ πρέπει να εγκρίνει συμφωνίες όπως η πιθανή εξαγορά της Sabadell από την BBVA, και το κάνει με βάση τις αρχές φερεγγυότητας και προληπτικής εποπτείας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος.

Τα δυνατά σημεία

Η πιο κερδοφόρα περιοχή της BBVA είναι αυτή τη στιγμή το Μεξικό, το οποίο παρήγαγε διπλάσιο κέρδος το πρώτο τρίμηνο από τις δραστηριότητες του δανειστή στην Ισπανία. Σχεδόν το ήμισυ του ισολογισμού της τράπεζας 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (867 δισεκατομμύρια δολάρια) βρίσκεται εκτός της εγχώριας αγοράς της, με το Μεξικό και την Τουρκία να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου.

Οι μεγάλες δραστηριότητές της στο Μεξικό, την Τουρκία και σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική εκθέτουν την BBVA σε χώρες με μερικούς από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο, υψηλό βαθμό πολιτικού κινδύνου και ευμετάβλητα νομίσματα. Το κεφάλαιο που κατέχεται στις ξένες θυγατρικές της είναι επίσης εκτός δικαιοδοσίας της ΕΚΤ.

Αντίθετα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των περιουσιακών στοιχείων της Sabadell, ύψους 236 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται στην Ισπανία, ενώ μεγάλο μέρος των υπολοίπων βρίσκεται στη μονάδα TSB του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι μικρές και μεσαίες εταιρείες «είναι η κορωνίδα της Sabadell, είναι αυτό που κάνουμε καλύτερα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sabadell, Cesar Gonzalez-Bueno σε πρόσφατο συνέδριο.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ένα ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει σε εχθρικές καταστάσεις εξαγοράς είναι ότι ο αγοραστής έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον στόχο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λόγος για τις ρυθμιστικές αρχές να αντιτίθενται σε τέτοιες συναλλαγές για όσο διάστημα οι διαθέσιμες πληροφορίες θεωρούνται επαρκείς, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή