Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από όλους τους δανειστές της Ευρωζώνης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να επιταχύνουν τα σχέδια απόσυρσής τους λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να πληγούν από τα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, η ΕΚΤ απέστειλε επιστολή στις τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους. Οι  ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δόθηκε στις τράπεζες προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να παράσχουν στη ρυθμιστική αρχή ένα «σχέδιο δράσης» για τις ρωσικές δραστηριότητές τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Raiffeisen Bank International της Αυστρίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία με περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη μετά από πιέσεις των αμερικανικών αρχών. Η παρέμβαση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΚΤ ότι η RBI και άλλοι δανειστές θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο σε μελλοντικές κυρώσεις.

Χρυσές δουλειές από δυτικές τράπεζες στη Ρωσία

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ζημιά στο τραπεζικό σύστημα εάν οι αρχές των ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις», είπε μία πηγή που ενημερώθηκε για τη θέση της ΕΚΤ.

Οι επιστολές υπογραμμίζουν την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον για ευρωπαϊκούς ομίλους που ενδέχεται να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή.

«Η απάντηση της ΕΚΤ στις αμερικανικές παρεμβάσεις δείχνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ», δήλωσε σύμβουλος τραπεζών ειδικός στις ρωσικές θυγατρικές. «Είμαστε περισσότερο οπαδοί παρά ηγέτες σε κρίσεις που αφορούν ευρωπαϊκές εταιρείες».

Αναβιώνουν οι φόβοι της… Λετονίας

Οι πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ επιδιώκει να αποφύγουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν παρόμοια μοίρα με την ABLV, μια λετονική τράπεζα που έκλεισε αφού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την κατηγόρησε για «θεσμοποιημένο ξέπλυμα χρήματος» καθώς και για παραβιάσεις των κυρώσεων της Βόρειας Κορέας και διέκοψε την πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ το 2018.

Οι επιστολές από την ΕΚΤ έχουν γραφτεί με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει κάθε τράπεζα στη διαδικασία αποχώρησής από τη Ρωσία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Η κεντρική τράπεζα καλεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αναζητήσουν έξοδο από τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο ένα άκρο, η RBI, η οποία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών, κλήθηκε να μειώσει τον δανεισμό της στη χώρα κατά δύο τρίτα από το τρέχον επίπεδό της έως το 2026. Η τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει πιθανά πρόστιμα από την ΕΚΤ εάν αποτύχει να συμμορφωθεί, έχει ήδη συρρικνώσει το ρωσικό χαρτοφυλάκιο δανείων της κατά 56% από την έναρξη του πολέμου.

Μερίσματα

Εν τω μεταξύ, άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής UniCredit – του δανειστή με το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα – κλήθηκαν να παράσχουν στην ΕΚΤ μια λεπτομερή ανάλυση των σχεδίων τους για τις δραστηριότητές τους. Η UniCredit έλαβε προθεσμία έως την 1η Ιουνίου για να απαντήσει.

Η UniCredit και η OTP —η ουγγρική τράπεζα που δεν βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ— άρχισαν το περασμένο έτος να επαναπατρίζουν κέρδη από τις ρωσικές θυγατρικές τους με τη μορφή τριμηνιαίων πληρωμών μερισμάτων.

Σύμφωνα με άτομα με γνώση του τρόπου λειτουργίας του συστήματος επαναπατρισμού, οι τράπεζες όφειλαν να υποβάλουν αίτημα στις ρωσικές αρχές, οι οποίες επέτρεπαν την καταβολή έως και των μισών καθαρών κερδών των θυγατρικών τους, εφόσον πλήρωναν τοπικούς φόρους.

Πέρυσι, η UniCredit έλαβε 137 εκατ. ευρώ από τη ρωσική θυγατρική της, ενώ η OTP έλαβε 135 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή