Αν και για πολλούς mainstream αναλυτές της Wall Street η κοινότητα του Reddit να είναι πολλές φορές… γραφική ή και ερασιτεχνική, αλλά για το Business Insider είναι μια σημαντική πηγή γνώσης για το πώς βλέπουν οι νέοι Αμερικανικοί την οικονομία. Και αυτή η αίσθηση που δίνουν… μόνο θετική δεν είναι.

Reddit: Άνοδος έως και 11% για τη μετοχή μετά τα αυξημένα κέρδη

Μάλιστα, το Business Insider ήρθε σε επαφή με αρκετούς από την κοινότητα subreddit r/economiccollapse, η οποία προετοιμάζεται για μια οικονομική κατάρρευση. Μάλιστα, για τον Daniel, έναν χρήστη με έδρα την Ουάσιγκτον, DC, η οικονομική κατάρρευση που έρχεται στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Daniel, έχει λάβει μέτρα για να προετοιμαστεί για το ζοφερό μέλλον. Αρνείται να κρατήσει τις αποταμιεύσεις του σε μετρητά και έχει επενδύσει όλα τα χρήματά του σε ένα χαρτοφυλάκιο αμυντικών μετοχών, χρυσού, κρυπτογράφησης και άλλων περιουσιακών στοιχείων που πιστεύει ότι θα διατηρήσουν την αξία τους.

«Το μόνο πράγμα που θα είναι εγγυημένο είναι η οικονομία που συνδέεται με τον καιρό του πολέμου», είπε ο Daniel σε συνέντευξή του στο Business Insider. «Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο άσχημα θα είναι πραγματικά», ανέφερε.

Η αίσθηση του απλού επενδυτή

Οι μεγάλοι αναλυτές μπορεί να σπεύδουν να απορρίψουν τέτοιες συζητήσεις ως θεωρίες συνωμοσίας ή ανησυχητικές, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων σε διαδικτυακές κοινότητες στο Reddit και αλλού υποστηρίζουν ότι η ανησυχία τους για την οικονομία και τις συνθήκες στις ΗΠΑ υποδηλώνει την επερχόμενη κατάρρευση.

Το συναίσθημα της απογοήτευσης και του άγχους που προέκυψε με την πανδημία, δεν υποχώρησε ποτέ, λένε οι ειδικοί, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η οικονομία είναι μάλλον σε καλή κατάσταση προς το παρόν.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για την αγορά ή την οικονομία αυξάνεται με βάση τα δεδομένα αναζήτησης. Οι αναζητήσεις της Google για «κατάρρευση χρηματιστηρίου» αυξήθηκαν κατά 17% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι αναζητήσεις για «οικονομικό κραχ» αυξήθηκαν κατά 15%, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αναζήτησης Glimpse.

Τα μέλη στο subreddit r/economiccollapse έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κατά 80% από τα τέλη του 2021 έως τα τέλη του 2023. Ο ευρύτερος πίνακας μηνυμάτων του Doomsday, r/collapse, σημείωσε επίσης αύξηση κατά 26% από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με τον ιστότοπο αναλυτικών στοιχείων Subreddit Stats.

Και στις δύο κοινότητες, οι χρήστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε είδους αποκαλυπτικά σενάρια για την οικονομία, με ορισμένους να προβλέπουν κραχ του χρηματιστηρίου, κραχ της αγοράς κατοικίας ή ολική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Οικονομική πραγματικότητα

Η οικονομική πραγματικότητα βέβαια δεν ταιριάζει ακριβώς με αυτό για το οποίο πολλοί σε αυτά τα φόρουμ λένε ότι προετοιμάζονται.

Οι ΗΠΑ απέφυγαν μια ύφεση που είχε προβλεφθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η αγορά εργασίας παραμένει επίσης σχετικά εύρωστη, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Μάρτιο.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αποδίδουν την απαισιοδοξία για την οικονομία στην επίδραση της πανδημίας. Αυτή η εμπειρία αβεβαιότητας και φόβου έκανε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, οι οποίοι περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αντιδρούν στο γεγονός ότι η βιωμένη εμπειρία τους στην οικονομία μπορεί να μην ταιριάζει με την ισχύ των δεδομένων που έχουν αναφερθεί.

Το υψηλότερο κόστος ζωής έχει αρχίσει να πλήττει τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ και μια έρευνα από το Northwestern Mutual διαπίστωσε ότι το οικονομικό άγχος μεταξύ των Αμερικανών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή