Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο δολάριο και πως η Ρωσία και η Κίνα θα βρουν έναν τρόπο ώστε η απειλή μέτρων κατά κινεζικών τραπεζών να μην διαταράσσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Κίνα: Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν στο Πεκίνο – Αντάλλαξαν θερμή χειραψία
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και έχει απειλήσει να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που βοηθούν τις συναλλαγές με τη Μόσχα. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες κινεζικές τράπεζες να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με ρωσικές εταιρείες.
Σε τηλεοπτικά σχόλια στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Πούτιν είπε πως αυτές οι κυρώσεις είναι παράνομες εκτός αν εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είπε πως είναι αντιπαραγωγικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδεικνύουν την “ανοησία” της.
«Στερούνται εντελώς κοινής λογικής», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται” επειδή οι ενέργειές τους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο και οδηγούν κάποιες χώρες να μειώσουν το μερίδιο των δολαρίων στα αποθέματά τους.
Ο Πούτιν είπε πως μια λύση είναι πιθανή στις δυσκολίες στις ρωσοκινεζικές διευθετήσεις πληρωμών αλλά δεν είπε τι θα περιλαμβάνει.
«Σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης»
Κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν πως η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει «πάντα» σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε επίσης πως το επίπεδο όπου βρίσκεται η σχέση δεν κατακτήθηκε εύκολα και πρέπει να γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί.
Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη σχέση με τη Ρωσία, να συνεργαστεί μαζί της για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των δυο κρατών, καθώς και την προώθηση της «ειρήνης» και περισσότερης «δικαιοσύνης» σε διεθνές επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξήρε την «πρακτική συνεργασία» των δύο χωρών, η οποία «δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε», είπε και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε στενότερη συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας, του διαστήματος και της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων καινοτόμων τομέων».
Latest News
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά