Σε ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις χρέους και σε χρηματοδοτήσεις από τράπεζες και θεσμούς στρέφονται οι δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης στα πλαίσια σχεδίου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την ανάπτυξη της οικονομίας και των υποδομών της πόλης.

Ήδη δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Igdas η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο αερίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ σκέψεις υπάρχουν για πώληση σημαντικού ποσοστού και στα δημοτικά πάρκινγκ Ispark, σύμφωνα με το Bloomberg. Εκτός από την Igdas και την Ispark, άλλες πωλήσεις μεριδίων μπορεί να γίνουν στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού Hamidiye και στην εταιρεία παρασκευής άρτου Halk Ekmek, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τουρκία: Τριετές πρόγραμμα λιτότητας κατά του πληθωρισμού

Επιπλέον, η πόλη σχεδιάζει να συγκεντρώσει φέτος κεφάλαια 1,1 δις δολ από τις χρηματαγορές, από εμπορικές τράπεζες και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να διατεθούν πράσινα ομόλογα από τα οποία η Κωνσταντινούπολη θέλει να συγκεντρώσει κεφάλαια 225 εκατ δολ. για τις ανάγκες της.

Οικονομικές κινήσεις και με πολιτικές προεκτάσεις

Οι κινήσεις αυτές έχουν και πολιτική διάσταση. Τώρα που η αντιπολίτευση της Τουρκίας έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης βλέπουν ότι δημιουργείται η ευκαιρία να προχωρήσουν σχέδια συγκέντρωσης κεφαλαίων ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές της πόλης και η αντιπολίτευση να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής εκεί.

Η χρηματοδότηση μεγάλων πόλεων της Τουρκίας είχε εξελιχθεί σε μείζον θέμα στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Ο επικεφαλής του κόμματος CHP που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ο Ουζκγούρ Οζέλ, είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν χορηγεί αρκετά κεφάλαια σε ορισμένες μεγάλες πόλεις ως τιμωρία επειδή δεν πήρε εκεί την πλειοψηφία των ψήφων. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα αρνείται πάντως την κατηγορία αυτή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σισμέκ ενέκρινε την πώληση πράσινων ομολόγων της Κωνσταντινούπολης αξίας 715 εκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του προηγούμενου έτους και αναμένεται να εγκρίνει τη χρηματοδότηση τεσσάρων έργων του μετρό, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας γραμμής αξίας 925 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Βουράλ.

Ο Σιμσέκ αυτό το διάστημα κάνει προσπάθειες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία, πραγματοποιώντας σειρά από συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές. Μένει τώρα να φανεί πόσο διεθνές ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει η Κωνσταντινούπολη στις προσπάθειες αυτές.

Στα 10 δισ. η αξία της Igdas

Ένα από τα πετράδια του στέμματος της πόλης είναι η Idgas της οποίας η αξία υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 10 δις δολάρια. Οι αρχές σκοπεύουν να μειώσουν σταδιακά το μερίδιό τους στην εταιρεία από 90% σήμερα σε λιγότερο από 20%, σύμφωνα με την επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης, της Νεσλιχάν Βουράλ η οποία μίλησε σχετικά στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η ίδια ανέφερε ότι η αρχική δημόσια προσφορά της Igdas έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται.

Οι ανάγκες για επενδύσεις

Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να διαθέσει κεφάλαια από τέτοιες κινήσεις σε πολλές κατευθύνσεις. Ανάμεσα στα άλλα η πόλη αναζητά χρηματοδότηση για δεύτερη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και μετατροπής τους σε ενέργεια. Επίσης υπάρχουν ανάγκες για επενδύσεις στο δίκτυο του μετρό, ενώ επίσης η πόλη έχει ανάγκη από 10.000 ταξί ώστε να αυξηθεί ο υπάρχων στόλος κατά 50% ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή