Ως έφηβος, ο Τσετ Καπούρ ονειρευόταν να δουλέψει για τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Στιβ Τζομπς.
Το όνειρό του πραγματοποιήθηκε όταν προσλήφθηκε ως ασκούμενος στην εταιρεία λογισμικού NeXT, που ιδρύθηκε από τον Τζομπς.
«Ο Στιβ ήταν αυτό το εμβληματικό άτομο και δεν τον ήξερα… Ήμουν ο τύπος που έπαιρνε καφέ για τον τύπο που έφτιαχνε καφέ», είπε μιλώντας στο CNBC ο σημερινός πρόεδρος και CEO της εταιρείας παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης DataStaxMake.
Στιβ Τζομπς: Η δαιμόνια ηγετική προσωπικότητα πίσω από την καινοτομία
«Ήμουν ένα βήμα πιο κάτω από το άτομο που άνοιγε τις πόρτες, αλλά αυτό δεν είχε σημασία γιατί δούλευα 20 μέτρα μακριά από τον Τζομπς κάθε μέρα».
Ο Καπούρ, σύμφωνα με το CNBC, άφησε το αποτύπωμά του στη Silicon Valley ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού cloud Apigee, που εξαγοράστηκε από την Google το 2016 έναντι 625 εκατομμυρίων δολαρίων, και έκτοτε κατείχε ηγετικές θέσεις σε εταιρείες όπως η Google και η IBM.
Ωστόσο, πιστώνει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στην εμπειρία του δουλεύοντας κοντά στον Τζομπς.
Ο Καπούρ εξήγησε επικεντρωνόταν στις ερωτήσεις που απηύθυνε ο Τζομπς στις συνεδριάσεις, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, επειδή, όπως είπε, του έδινε μια εικόνα για τον τρόπο που σκεφτόταν.
«Αυτή η επαφή ήταν απολύτως εκπληκτική», είπε. «Μπορώ να αποδώσω ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου στα πρώτα δύο ή τρία χρόνια μου στο NeXT».
«Για αυτόν θέλω να δουλέψω»
Ο 57χρονος σήμερα Καπούρ, γεννήθηκε στην Καλκούτα της Ινδίας και θυμάται ότι η μητέρα του τον πήγε στη βιβλιοθήκη του British Council για να μπορεί να διαβάζει βιβλία, όσο εκείνη πήγαινε για ψώνια.
«Το 1983, διάβασα το βιβλίο “Ένα μικρό βασίλειο” και γράφτηκε από έναν τύπο με το όνομα Μάικλ Μόριτζ», είπε ο Καπούρ. «Αυτό το βιβλίο αφορούσε δύο Στιβ: τον Στιν Τζομπς και τον Στιβ Βόσνιακ. Ήταν όλα για την Apple. Ήμουν εντυπωσιασμένος γιατί ήμουν 15 ή 16 ετών».
Σκέφτηκε, όπως διηγήθηκε, «αυτός είναι ο άνθρωπος για τον οποίο θέλω να πάω και να δουλέψω» και μου ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι ήθελα να έρθω να συναναστραφώ και να δουλέψω με τον Στιβ Τζομπς».
Εμπνευσμένος από το βιβλίο, ο Καπούρ παρακολούθησε μαθήματα υπολογιστών και άρχισε να κάνει αιτήσεις σε κολέγια στις ΗΠΑ. Τελικά έγινε δεκτός στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το 1986.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Τζομπς άφησε την Apple και ίδρυσε μια νέα εταιρεία λογισμικού που ονομάζεται NeXT το 1985. Τότε ήταν που παρουσιάστηκε η ευκαιρία να εκπληρώσει το όνειρό του.
Το πανεπιστήμιο και NeXT
Η NeXT ξεκίνησε ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο Σύμβουλοι Πανεπιστημιούπολης και άρχισε να προσλαμβάνει φοιτητές για να εργάζονται για την εταιρεία με μερική απασχόληση από τα κολέγιά τους — και ο Καπούρ ήταν ένας από αυτούς το 1988.
Η εταιρεία ζήτησε από τον ίδιο και από μερικούς επιλεγμένους φοιτητές να ενταχθούν στην εταιρεία ως ασκούμενοι μετά την αποφοίτησή τους, περνώντας από ποικίλες θέσεις εργασίας.
«Άρχισα να εργάζομαι για τη NeXT πέντε χρόνια αφότου φαντάστηκα ότι θα δούλευα για τον Στιβ», είπε ο Kapoor.
Όλα ξεκινούν με μια πολύ ισχυρή κουλτούρα μηχανικής
Ο Τζομπς δημιούργησε ένα πολύ «προϊόν και σχεδιαστικό» περιβάλλον στο NeXT, λέει ο Καπούρ.
«Τα πάντα ξεκινούν από την εμπειρία του χρήστη. Πώς θα αλληλεπιδράσει ο χρήστης με αυτό; Αυτό έκανε τη διαφορά στον κόσμο και η μανιακή εστίαση σε αυτό ήταν απολύτως εκπληκτική», περιέγραψε. Αυτό θυμίζει την κουλτούρα της Apple, με τον Τζομπς να λέει σε μια συνέντευξη στο Newsweek το 1985 ότι του άρεσε να «φτιάχνει πράγματα».
«Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να βρω μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων και να φτιάξω πράγματα μαζί τους. Η φιλοσοφία μου είναι ότι όλα ξεκινούν με ένα εξαιρετικό προϊόν», είχε πει ο Τζομπς.
«Όλα ξεκινούν με μια πολύ ισχυρή κουλτούρα μηχανικής», ανέφερε ο Καπούρ. «Ακολούθησε ένα πολύ σκληρό, ρυθμισμένο πρόγραμμα γιατί διαφορετικά, απλά το αφήνεις και γίνεται επιστημονικό έργο. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος από αυτή την άποψη».
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...