Χωριστούς δρόμους παίρνουν Volkswagen (VW ) και Renault καθώς οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, κατέρρευσαν. Η Volkswagen αποχώρησε από τις συνομιλίες με τη Renault που είχαν ως στόχο την από κοινού ανάπτυξη μιας προσιτής ηλεκτρικής έκδοσης του αυτοκινήτου Twingo, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, σε μια οπισθοδρόμηση των προσπαθειών των αυτοκινητοβιομηχανιών της ΕΕ να αποκρούσουν τους Κινέζους παραγωγούς EV.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να σημαίνει ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει μόνη της στην ανάπτυξη του δικού της προσιτού ηλεκτρικού οχήματος (EV).

Αυτοκινητοβιομηχανία: Κατεβάζει ταχύτητα στην Ευρώπη

Η Renault θα συνεχίσει να σχεδιάζει το ηλεκτρικό της Twingo, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2026.

Και οι δύο ήλπιζαν ότι η κοινή χρήση της εργασίας θα μείωνε το κόστος που αποτελεί βασικό εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες απέναντι στα φθηνότερα αυτοκίνητα από την Κίνα.

«Πολύ κοντά σε συμφωνία»

Ένας εκπρόσωπος της VW αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών, αλλά είπε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μελετά ακόμα τις επιλογές της σε φθηνά EV, αναφέρει το Reuters.

Οι εταιρείες «δεν κατάφεραν να βρουν συμφωνία» μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, είπε μια από τις πηγές.
Μια άλλη πηγή είπε ότι μια συμφωνία ήταν πολύ κοντά, αλλά ότι η VW αποχώρησε από τις συνομιλίες και αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της αυτοκίνητο.

Πηγές της VW ανέφεραν ότι η απόφαση για το σχέδιο EV αναμένεται εντός εβδομάδων. Ο Thomas Schaefer, Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen, δήλωσε ότι θέλει να κυκλοφορήσει ένα EV χαμηλότερης τιμής έως το 2027.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι η Renault θα συνεχίσει να εργάζεται για το Twingo χωρίς VW, αλλά παρέμεινε επίσης ανοιχτή σε άλλους συνεργάτες, για παράδειγμα από τη συμμαχία με τη Nissan και η Mitsubishi.

Είναι επίσης ένα πλήγμα για τις ελπίδες του διευθύνοντος συμβούλου της Renault, Λούκα ντε Μέο, για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών έναντι των Κινέζων ανταγωνιστών τους, παρόμοια με την Airbus που έχει μετόχους και δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η σύνδεση VW-Renault για το Twingo θα μπορούσε να αποτελέσει τη «βάση» ενός Airbus για αυτοκίνητα, είπε η δεύτερη πηγή.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, οι κορυφαίοι παραγωγοί ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, κάνουν γρήγορα «εισβολές» στην ευρωπαϊκή αγορά, πιέζοντας κατεστημένους φορείς όπως η Renault και η VW να μειώσουν το κόστος και να επιταχύνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να φέρουν ένα νέο μοντέλο στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή