Με σταθερό προσανατολισμό στη φυσική ευεξία, ο Νίκος Κουτσιανάς με τη σύζυγό του Νίκη, έβαλαν τη σφραγίδα τους στο χώρο των φυσικών καλλυντικών, με τη δημιουργία της Apivita στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αφού είχαν ανοίξει το φαρμακείο τους στην οδό Κατεχάκη.

Οι πειραματισμοί τους με τα φυσικά συστατικά και το θρυλικό πλέον μαύρο σαπούνι με πρόπολη, επιβραβεύτηκαν από τους καταναλωτές, με τη ζήτηση να εκτοξεύεται και τη φήμη της να εξαπλώνεται ταχύτατα. Δεκαετίες αργότερα, το 2017, το ελληνικό brand ομορφιάς και δερμοκαλλυντικών βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ισπανικού ομίλου Puig μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου, Exea.

Puig: Η πολυαναμενόμενη IPO δεν «ανέστησε» την αγορά

Τότε εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Apivita προς 40 εκατ. ευρώ, με τον Νίκο Κουτσιανά να μένει τότε ως μειοψηφικός μέτοχος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Τρία χρόνια αργότερα, εξαγόρασε και το μερίδιό του, με τον ιδρυτή του beauty brand να αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας παραγωγής φυσικών καλλυντικών.

Μετά την Apivita, τι;

Το γεγονός ότι το 1979 δημιούργησε την εταιρεία Apivita το όνομα της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «apis» που σημαίνει μέλισσα και «vita» που σημαίνει ζωή, φαίνεται πως δεν ήταν τυχαίο για τον επιχειρηματία που γεννήθηκε το 1946 στα Γαβράκια Φθιώτιδος και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια Marketing και Management στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με τη λογική του «κάθε τέλος, μια νέα αρχή», ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του την εταιρεία Symbeeosis, για την οποία είχε μιλησει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, μιλώντας στο Plant Based Conference. «Με βάση τη ρήση του Ιπποκράτη “η τροφή είναι το φάρμακό μας” ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια το νέο μας εγχείρημα, την εταιρεία Symbeeosis. Είμαστε αφοσιωμένοι να προσφέρουμε “το καλό” μέσα από τη διατροφή με τα βιολογικά, βιολειτουργικά μας βότανα και μελισσοκομικά προϊόντα, και να μοιραζόμαστε τη γνώση μας με όλους, πάντα με καινοτομία και βιωσιμότητα, που ωφελούν εξίσου τον άνθρωπο και τον πλανήτη».

Με γνώμονα τη συμβίωση της επιχειρηματικότητας με τη φύση, το νέο εγχείρημα του ζεύγους Κουτσιανά καλλιεργεί, συλλέγει και προσφέρει τσάι του βουνού, βότανα και βιολογικό μέλι τόσο μέσω του e-shop, όσο και σε φυσικά σημεία με βιολογικά προϊόντα, όπως τα Holland & Barrett, αλλά και φαρμακεία.

Μάλιστα, η Symbeeosis διαθέτει εκτάσεις στον Όλυμπο όπου καλλιεργούνται τοπικά τσάι του βουνού (Sideritis scardica), εφαρμόζοντας σε πρωτογενές επίπεδο τη λεγόμενη πρακτική της «αναγεννητικής γεωργίας».

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με νέους παραγωγούς, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας, καλλιεργώντας κάθε είδος τσαγιού του βουνού στην περιοχή προέλευσής, που αποτελεί και τον πυρήνα της αγροτικής της δραστηριότητας.

Τι συνέβη με την Symbeeosis Hotels

Δύο χρόνια αργότερα το ζεύγος Κουτσιανά, αποφάσισε να επενδύσει στον τομέα της φιλοξενίας που θα είχε προσανατολισμό επίσης στη φυσική ευεξία. Για το λόγο αυτό δημιούργησε την Symbeeosis Hotels Ι.Κ.Ε. με διάρκεια 30 χρόνων, και με σκοπό τη δημιουργία ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων λειτουργικά ενοποιημένων με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, καθώς και δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία.

Στην εταιρεία συμμετέχουν ο γιος του επιχειρηματία Θανάσης, με 60%, ο ίδιος ο Νίκος Κουτσιανάς με 20% και η σύζυγός του Νίκη με 20%.

Με την εταιρεία να εδράζεται στην Άνδρο, όπου η οικογένεια διέθετε εκτάσεις, είχαν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για το πρώτο κατάλυμα της εταιρείας, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα το project να βρίσκεται σε στάση αναμονής, όπως δήλωσε στον ΟΤ η Νίκη Κουτσιανά.

Η «πράσινη» ενέργεια

Ο περασμένος Ιούνιος βρήκε τον Νίκο Κουτσιανά να κάνει το βήμα του στις ΑΠΕ, με τη συμμετοχή του στην εταιρεία Energy Storage Technologies, με τον διακριτικό τίτλο «Bat Pack» με σκοπό τις «υπηρεσίες μετάδοσης ηλεκτρικού ρεύματος» και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 30.000 εταιρικά μερίδια του 1 ευρώ έκαστο.

Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν με ποσοστό 39%, με 11.700 ευρώ, η κυπριακή Bafilita Limited ΕΠΕ, και με ένα αντίστοιχο 39% η εταιρεία Ios1 Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. με εταίρο και διαχειριστή τον Ευστράτιο Χατζηγιάννη.

Ο Νίκος Κουτσιανάς κατέχει το 10% με 3.000 ευρώ, ομοίως με 10% ο Νικόλαος Φρυδάς και με ποσοστό 2% η Ιόλη Μακρίδη, η οποία έχει οριστεί και διαχειρίστρια της Energy Storage Technologies.

Η εταιρεία έχει λάβει έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ για έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 114 MW στη θέση «Αλογοπατησιά» της Δημοτικής Ενότητας Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού και θα υλοποιηθεί μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης που θα εξασφαλίσει η ίδια η εταιρεία, ενώ η διάρκεια της άδειας έχει ισχύ για 25 χρόνια (έως τις 29 Νοεμβρίου 2048).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο