Η εικόνα σε διεθνές επίπεδο είναι αισιόδοξη, με τις πιθανότητες να κλίνουν προς το σενάριο ανοδικής συνέχισης.

Συνεχίστηκε και αυτήν την εβδομάδα το θετικό κλίμα στις μετοχικές αγορές, με τα μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ (Τετάρτη) να έχουν δώσει τον ρυθμό. Κι αυτό, διότι η προεξόφληση ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν θα επιμείνει επικίνδυνα «πληρώθηκε» εν μέρει, και τα σενάρια για παρέμβαση της Fed στα επιτόκια επανήλθαν.

Ενδεικτικά, ο εμβληματικός Dow Jones Industrial Average είδε την Πέμπτη για πρώτη φορά στην ιστορία του, έστω και ενδοσυνεδριακά, τις 40000 μονάδες. Στην πέμπτη συνεχόμενη ανοδική του εβδομάδα.

Επίσης, σε ιστορικά υψηλά βρέθηκαν αυτήν την εβδομάδα οι αμερικανικοί S&P500, Nasdaq Composite, o γερμανικός DAX40, οι πανευρωπαϊκοί Eurostoxx50, 600, o γαλλικός CAC40, ο καναδικός TSX, ο αυστραλιανός ASX200, o αγγλικός FTSE100.

Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα δοκίμασε χωρίς επιτυχία το ψυχολογικής σημασίας νούμερο των 1500 μονάδων, σε υψηλά 13 ετών. Ωστόσο, το εν λόγω επίπεδο συνιστούσε ούτως ή άλλως τον πρώτο στόχο από τη διάσπαση των 1460 μονάδων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης 8 Μαΐου, ώστε να φαντάζουν δικαιολογημένες κάποιες ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμης σημασίας.

Οι τράπεζες συνέχισαν δυνατά, με φόντο τα εντυπωσιακά αποτελέσματα α’ τριμήνου των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ.

Ο ΔΤΡ κέρδισε σχεδόν 2% στην εβδομάδα, με «νικήτριες» σε απόδοση τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ (σχεδόν 3,8% και 3% αντίστοιχα), ενώ φαίνεται ότι σε επίπεδο (αναμενόμενης) μερισματικής απόδοσης, πρώτη έρχεται η ΕΥΡΩΒ και δεύτερη η ΕΤΕ, η οποία έχει μπροστά της και το πολύ ενδιαφέρον placement για το εναπομείναν 18% του ΤΧΣ. Παρεμπιπτόντως, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ βρέθηκαν σε νέα πολυετή υψηλά, με ΠΕΙΡ και (κυρίως) ΑΛΦΑ να υπολείπονται σημαντικά.

Ένα παρόμοιo σκηνικό ως προς το placement έχει στηθεί και για τα ΕΛΠΕ, χωρίς όμως να έδωσε ενδιαφέροντα αποτελέσματα α’ τριμήνου, και λογικά θα χάσει μέρος της ώθησης από εκεί. Θεωρητικά, η αγορά θα κινηθεί επιθετικά με γνώμονα υψηλότερη αποτίμηση.

Η ΑΡΑΙΓ φαίνεται να κατοχύρωσε τη ζώνη των 13 ευρώ, και στην επιστροφή της Πέμπτης σήμανε επιβεβαίωση και ενδεχόμενη επαναφορά πάνω από τα 14 (και νέα ιστορικά υψηλά).

Καλή η εικόνα και στον ΟΤΕ που προσπαθεί να πείσει πάνω από τα 14 ευρώ, μετά από 2 έτη πλαγιολίσθησης και εκνευρισμού των μετόχων του. Ας δει τα 15,5 σε πρώτη φάση, για να σιγουρευτούμε ότι “ξύπνησε” από τον λήθαργο.

Το ΚΡΙ έδωσε ανοδική αντίδραση από τα 10,50, και πλέον μπορεί να ελπίζει νεότερες κορυφές, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι καλές εταιρείες έχουν αξία που θα την φανερώσουν σταδιακά και στο ταμπλό. Η μετοχή «έβλεπε» τα 4 ευρώ, 4 χρόνια πριν, και τα 2 ευρώ, 7 χρόνια πριν. Χωρίς να υπολογίζουμε τα κέρδη από τα γενναία μερίσματα.

Επιμένουμε σε δύο σημαντικά επερχόμενα γεγονότα, τις ευρωεκλογές (για το ΧΑ) και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα θέλει να δείξει εικόνα σταθερότητας στο εξωτερικό, ενώ και πραγματικά τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν δείγμα για την πολιτική σταθερότητα της επόμενης -τουλάχιστον- διετίας. Κι όλοι γνωρίζουμε πόσο αγαπούν οι αγορές τη σταθερότητα αυτή, ή ακόμα αυστηρότερα, πόσο μισούν την οποιαδήποτε αστάθεια.

Ο κλάδος πληροφορικής παραμένει στο επίκεντρο. Μετά τις πανηγυρικές «νίκες» των ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ, παρατηρούμε με ενδιαφέρον τις ΠΡΟΦ και ΠΕΡΦ να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, πλέον οι δύο «πυλώνες» του κλάδου. Εξάλλου, ΙΝΤΕΚ, ΚΟΥΕΣ παραμένουν σε στενή επαφή με τα πρόσφατα επιτευχθέντα δικά τους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι REALCONS (προσοχή, πέρασαν ενδιαφέροντα πακέτα), INTEK, ΙΛΥΔΑ. Και πέραν από την όμορφη πορεία των εταιρειών, αναγνωρίζονται τα σημαντικά κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν στον κλάδο με τα πακέτα χρηματοδότησης, ώστε το μέλλον τους να είναι λαμπρό.

Γενικά, στην Αθήνα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών των εισηγμένων, ή έστω μιας μεγάλης μερίδας αυτών που παρακολουθούμε συχνά και μνημονεύουμε στη στήλη αλλά και στο ΟΤ live.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο τα Έντοκα Γραμμάτιά μας (επερχόμενες δημοπρασίες 29/5, 5/6)  όσο και συγκεκριμένες εκδόσεις Ομολόγων ΕΔ έχουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το spread μας παραμένει επί μακρόν σε υπερπολυετή χαμηλά επίπεδα πέριξ των 100 μ.β. (επίπεδα περιόδου 2009 προ PSI), έτσι ώστε να είναι πασιφανής η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δευτερογενή αγορά.

Latest News