Η εβδομάδα φαίνεται ότι κλείνει με μία καλή και μία κακή είδηση για τη Microsoft, η μία προερχόμενη από το Λονδίνο και την βρετανική ρυθμιστική Αρχή και η άλλη προερχόμενη από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταρχήν, από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στη Microsoft εάν δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης Bing της εταιρείας.

Έρχεται πέλεκυς στην Microsoft από την ΕΕ για το Teams

Η Microsoft έχει περιθώριο να απαντήσει έως τις 27 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διάδοση πλαστών και αυτοματοποιημένης χειραγώγησης υπηρεσιών που μπορεί να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντείνει τις ενέργειες επιβολής για το θέμα, καθώς δεν είχε λάβει απάντηση σε αίτημα για πληροφορίες που στάλθηκε στις 14 Μαρτίου.

Εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία, η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στην αμερικανική εταιρεία για το Bing έως και 1% των συνολικών ετήσιων εσόδων της με περιοδικές κυρώσεις έως και 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων της. Μπορεί επίσης να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία εάν παρέχει εσφαλμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Οι εταιρείες τεχνολογίας καλούνται να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους βάσει του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος ξεκίνησε πέρυσι.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους κινδύνους που εντόπισε η Επιτροπή για την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών, ιδίως για τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Η «καλή είδηση» από το Λονδίνο

Πάντως, η εβδομάδα κλείνει και με μία «καλή» είδηση για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό καθώς η βρετανική Competition and Markets Authority (CMA), δηλαδή η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή για τον έλεγχο των αγορών, ουσιαστικά άναψε «πράσινο φως» για την συνεργασία της Microsoft με την startup τεχνητής νοημοσύνης Mistral.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση των ενδιαφερομένων μερών για ενημέρωση της CMA επί του θέματος. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της CMA, η συμφωνία «δεν πληροί τις προϋποθέσεις για έρευνα βάσει των διατάξεων περί συγχωνεύσεων του Νόμου περί Επιχειρήσεων του 2002»

Να υπενθυμίσουμε ότι η Mistral είναι γαλλική νεοφυής επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία «κέρδισε» επένδυση εκ μέρους της Microsoft ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η αμερικανική εταιρεία αποκτά ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Mistral, ενώ η γαλλική εταιρεία προσφέρει τα δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα στην πλατφόρμα cloud computing Azure της Microsoft.

Τον Απρίλιο, η CMA ξεκίνησε να συγκεντρώνει τις θέσεις ενδιαφερομένων μερών σχετικά με συνεργασίες που συμφωνήθηκαν μεταξύ αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων και μικρότερων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης για να καθορίσει εάν οι συμφωνίες αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν συγχωνεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βρετανική ρυθμιστική Αρχή εξέτασε τόσο τη συμφωνία Microsoft-Mistral όσο και την πρόσληψη εκ μέρους της Microsoft στελεχών της Inflection, για να ελεγχθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά συγχώνευση. Παράλληλα, η CMA εξέτασε και τη συμφωνία της Amazon με την Anthropic.

Σε όλες τις περιπτώσεις, Amazon και Microsoft απάντησαν ότι οι ενέργειές τους συνιστούν συνέργειες και επενδυτικές κινήσεις, αλλά όχι συγχωνεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή