Οι αμερικανικές εταιρείες συρρέουν στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης καθώς η άνοδος στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές και η επανεξέταση της πορείας των επιτοκίων ωθεί τους εκδότες προς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ήπειρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους έχει δελεάσει τις αμερικανικές εταιρείες να δανειστούν περίπου 30 δισ. ευρώ σε λεγόμενες reverse deals Yankee φέτος,  στις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες συγκεντρώνουν χρήματα στην αγορά ομολόγων σε ευρώ. Η Johnson & Johnson και η Booking Holdings είναι μεταξύ των εταιρειών που επιδιώκουν συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΗΠΑ: Φρενίτιδα στην εταιρική αγορά ομολόγων

Η BofA εκτιμά ότι εάν αυτό το ποσοστό έκδοσης συνεχιστεί, η προσφορά τέτοιων ομολόγων θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 85 δισ. ευρώ, κοντά στο ρεκόρ των 88 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 2019.

«Οι άνθρωποι αναζητούν μια πιστωτική αγορά που παραμένει εξαιρετικά ισχυρή και θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται», δήλωσε η Helene Jolly, επικεφαλής του εταιρικού συνδικάτου επενδυτικού βαθμού για την Ευρώπη στην Deutsche Bank, μία από τους bookrunners της Johnson & Johnson’s στα ευρωομόλογα.

Η αύξηση στις ευρω-εκδόσεις ήρθε καθώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, λόγω των επενδυτών που στοιχηματίζουν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα .

Οι αποδόσεις του εταιρικού χρέους σε ευρώ που λήγει σε επτά έως 10 χρόνια είναι σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από τις αντίστοιχες αμερικανικές, σύμφωνα με στοιχεία της BofA. Από την έναρξη της πανδημίας τη Covid, αυτή η διαφορά ήταν κατά μέσο όρο 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ομόλογα Yankee

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες με πωλήσεις σε διάφορα νομίσματα μερικές φορές συγκεντρώνουν χρήματα στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ ως τρόπο διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησής τους. Μια τέτοια αντίστροφη έκδοση Yankee – που ονομάζεται σε αντίθεση με τα ομόλογα “Yankee” που πωλούνται από ξένους δανειολήπτες στις αγορές των ΗΠΑ – γίνεται πιο ελκυστική όταν διευρύνεται το χάσμα στις αποδόσεις.

«Η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής είναι και πάλι στο παιχνίδι. . . πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την αναζωπύρωση της αντίστροφης προσφοράς Yankee φέτος», έγραψε ο Barnaby Martin, στρατηγικός αναλυτής στην BofA.

Η Johnson & Johnson επέλεξε να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές αγορές για να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ σε τρεις περιόδους λήξης αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος της εξαγοράς 13,1 δισ. $ της εταιρείας κατασκευής ιατρικών συσκευών Shockwave. Η εταιρεία συγκέντρωσε επίσης 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα ομόλογο σε δολάρια για να βοηθήσει στην πληρωμή της συμφωνίας.

«Βλέπουμε μια ανάκαμψη στη δραστηριότητα χρηματοδότησης συγχωνεύσεων και εξαγορών», δήλωσε ο Jolly. «Μερικά από αυτά καθοδηγούνται από την απόκλιση των επιτοκίων μεταξύ της αγοράς δολαρίου και της αγοράς του ευρώ, και μερικά από αυτά είναι η ευρεία διαφοροποίηση των επενδυτών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές