Στις 17 Οκτωβρίου του 2022 ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street, Dow Jones, έσπαγε το φράγμα των 30.000 μονάδων. Την Παρασκευή 17 Μαΐου, δέκα εννέα μήνες μετά ο Dow έσπασε το φράγμα και των 40.000 μονάδων, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, και ολοκληρώνοντας ένα νικηφόρο σερί πέντε εβδομάδων.

Η υπέρβαση σημαντικών ορόσημων, όπως το φράγμα των 40.000 αποτελεί έναν ωραίο τίτλο, και σαφώς ένα ψυχολογικό όριο για αρκετούς επενδυτές, ωστόσο για τους ανθρώπους της αγοράς, το νούμερο αυτό καθ΄αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι τι στηρίζει την αγορά, δηλαδή εάν οι εταιρείες βλέπουν βιώσιμα κέρδη, πού τοποθετείται η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και ποιο είναι το μελλοντικό τοπίο για την οικονομική ευρωστία και συγκεκριμένα την αγορά εργασίας.

Έπεσε το «κάστρο» των 40.000 μονάδων – Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow

Ευτυχώς για την αγορά, οι περισσότερες από αυτές τις μεταβλητές φαίνονται αρκετά θετικές αυτές τις μέρες και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την τελευταία κίνηση ορόσημο του blue-chip average .

Σαράντα χιλιάδες «είναι ένα σπουδαίο ορόσημο, αλλά [στο τέλος] της ημέρας δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 39.999 και 40 χιλιάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC, ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Carson Group. «Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια μεγάλη υπενθύμιση του πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι μιλούσαν για ύφεση και bear markets όλο το περασμένο έτος. Τώρα επιστρέφουμε ξανά σε νέα υψηλά».

Πράγματι, η αγορά σκόνταψε μέχρι το 2022 και μετά μπήκε στο 2023 με σχεδόν όλη τη Wall Street να είναι πεπεισμένη ότι μια επικείμενη ύφεση θα πιέσει περαιτέρω τις μετοχές.

Περιμένοντας τον Γκοντό

Αλλά -όπως υπογραμμίζει το CNBC- η οικονομική περιστολή τύπου «Περιμένοντας τον Γκοντό» δεν συνέβη ποτέ, παρά τα ταλαντευόμενα εταιρικά κέρδη και άλλους αντίθετους ανέμους.

Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική βοήθεια από το Κογκρέσο βοήθησε στην αντιστάθμιση των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ μια έκρηξη στον τομέα της τεχνολογίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη έδωσε νέο ούριο άνεμο κάτω από τα φτερά της αγοράς.

Αυτοί οι παράγοντες αντιστάθμισαν την ανησυχία σχετικά με το πού οδήγησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με τη νομισματική πολιτική εν μέσω πληθωρισμού που έχει αποδειχθεί εκπληκτικά  επίμονος.

Η ανησυχία που κούρασε

«Οι επενδυτές μόλις βαρέθηκαν να φοβούνται για όλες αυτές τις απαισιόδοξες σκέψεις που κυκλοφορούσαν το 2022 και το 2023», δήλωσε ο βετεράνος της αγοράς Ed Yardeni, επικεφαλής της Yardeni Research. «Η αγορά άρχισε να προεξοφλεί το σενάριο της δεκαετίας του ’20, με επικεφαλής την παραγωγικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη».

Μόλις οι επενδυτές εξέτασαν αυτές τις απειλές, ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης για την αγορά ήταν υψηλότερος.

Ο Dow των 30 μετοχών έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 6% από την αρχή του έτους και περισσότερο από 19% το περασμένο έτος.

Ωστόσο, έχει υποαποδόσει σε σχέση με τους έτερους δείκτες της Wall , με τον S&P 500 να σημειώνει άλμα 11% το 2024 και 27% τον περασμένο χρόνο, ενώ ο Nasdaq Composite και τα τεχνολογικά του brands έχουν αυξηθεί κατά 11% και 33%, αντίστοιχα.

Συγκρίσεις Dow, S&P 500 και Nasdaq

Αυτή η σύγκριση μπορεί και να αφαιρεί ένα μέρος της λάμψης από το επίτευγμα του Dow, ο οποίος από την Πέμπτη προσπάθησε να κατακτήσει το ορόσημο αυτό… Ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη το έπιασε, αλλά δεν κατάφερε να το κρατήσει.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Dow έχει αρκετούς επικριτές.

Η κριτική είναι κυρίως ότι καταγράφει μόνο ένα μικρό κλάσμα του τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και τείνει να εισάγει νέες μετοχές μόνο αφού έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Με την άνοδο των μετοχών « Magnificent Seven », ο μέσος όρος είναι ακόμη πιο πίσω από τους αντίστοιχους της αγοράς.

«Οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται τόσο πολύ στον Dow, σίγουρα όχι οι νεότεροι επενδυτές», σχολιάζει η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Charles Schwab. «Δεν ξέρω αν σκέφτονται ποτέ καν τον Dow. Για τους νεότερους επενδυτές, ο Nasdaq είναι ο αντιπροσωπευτικός δείκτης που σκέφτονται».

Οι μετοχές που οδήγησαν τον Dow στις 40.000 μονάδες

Αναλύοντας την πορεία των μετοχών και το ποσοστό στάθμισής τους στον δείκτη το CNBC καταγράφει τις εταιρείας που τον οδήγησαν να κατακτήσει ένα ακόμα ιστορικό ορόσημο, αναλύοντας την πορεία από τις 30.000 στις 40.000 μονάδες.

Ειδικότερα,  καμία μετοχή του Dow δεν έχει σημειώσει μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο αυτό το 19μηνο από την Caterpillar, η οποία έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε τιμή και έχει χαρίσει στον δείκτη 1,146 μονάδες.

Ωστόσο, η εταιρεία που μετακίνησε περισσότερο τον Dow σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, είναι η Microsoft που του πρόσφερε πάνω από 1.200 μονάδες, αν και η αξία της αυξήθηκε κατά 79%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow είναι ένας σταθμισμένος ως προς τις τιμές δείκτης που δίνει μεγαλύτερη επιρροή στις μετοχές με υψηλότερες τιμές. Η Microsoft, η οποία έκλεισε την Τετάρτη στα 423,08 δολάρια, έχει υψηλότερη τιμή μετοχής από την Caterpillar, η οποία έκλεισε τελευταία στα 360,04 δολάρια.

Το μονοπάτι προς τις 40.000 ήταν επίσης πολύ βαρύ, όπως υπογραμμίζει του CNBC: πέντε από τις 30 μετοχές του Dow – Microsoft, Caterpillar, Goldman Sachs , Salesforce και American Express
– αποτελούσαν το ήμισυ των συνολικών κερδών του δείκτη στο ταξίδι από τις 30.000 μονάδες.  

Η εξαίρεση

Μόνο μία μετοχή του δείκτη, της Johnson & Johnson είναι χαμηλότερα από την τελευταία φορά που ο Dow πέρασε τις 30.000.

Η πορεία του Dow προς τις 40.000 έρχεται καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο  κατά 0,3% σε μηνιαία βάση ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,4%.  Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4 % ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας χθες, έναντι 3,5% το Μάρτιο και κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Τα δεδομένα οδήγησαν τις μετοχές να καταγράψουν κέρδη στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον S&P 500 να κλείνει πάνω από τις 5.300 για πρώτη φορά. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,88% στις 39.908 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,17% στις 5.308 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 16.742 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street