Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες των όψιμων -ενόψει Ευρωεκλογών- κυβερνητικών βρυχηθμών για την ακρίβεια που επιβάλλουν οι πολυεθνικές στα προϊόντα που εξάγουν στην Ελλάδα, πουλώντας τα ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο πρωθυπουργός με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητάει «να μπει μπροστά» σε αυτό η Ευρώπη.

Ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ανέλαβε να «εκλαϊκεύσει» την πρωθυπουργική πρωτοβουλία με μια μακροσκελή αναφορά του στο Facebook. Τι μας είπε; Πρώτον, ότι παραδέχεται πως οι πολυεθνικές γονατίζουν με τις φουσκωμένες τιμές τους τα ελληνικά νοικοκυριά, η αγοραστική δύναμη των οποίων, μάλιστα, υπολείπεται της αντίστοιχης των χωρών της ΕΕ (πλην Βουλγαρίας). Και δεύτερον, ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιτρέπει στις πολυεθνικές να διαμορφώνουν τους κανόνες διακίνησης και άρα τις τιμές με το μέγιστο δυνατό κέρδος για αυτές, αναλόγως του ανταγωνισμού που συναντούν σε κάθε χώρα.

«Η πρακτική αυτή που μόλις τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε καλύτερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς λειτουργεί, δεν αποτελεί ακόμη χαρακτηρισμένη αθέμιτη πρακτική σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μπορούν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού να την εντοπίσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις», σπεύδει να εξηγηθεί στους έλληνες ψηφοφόρους.

Για να τα κάνουμε λιανά: οι πολυεθνικές φουσκώνουν τις τιμές κανονικά και με τον νόμο της ΕΕ. Και η ελληνική κυβέρνηση (όχι μόνο η σημερινή, λέμε εμείς, αλλά και όλες οι προηγούμενες) έχει τα χέρια δεμένα, αφού η ΕΕ δεν έχει αποφανθεί ότι οι πρακτικές τους είναι καταχρηστικές και κερδοσκοπικές.

Ο πρωθυπουργός, λέει ο κύριος Σκέρτσος, «σηκώνει το γάντι». Γιατί όλα αυτά τώρα; Μα γιατί είναι μπροστά μας οι ευρωεκλογές. Γιατί η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για την καθημερινή αγωνία των νοικοκυριών πώς θα τα βγάλουν πέρα με την αδυσώπητη ακρίβεια, με τις αδιάλειπτες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη  – αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό 5,3% σε ετήσια βάση, ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ για έκτο μήνα. Και μάλιστα με διψήφια ποσοστά σε είδη διατροφής που έχουμε άφθονη παραγωγή στη χώρα: ελαιόλαδο, φρούτα, ψάρια, ρύζι…

Όσο για το μπαλάκι που πετάει ο πρωθυπουργός στην ΕΕ ζητώντας τάχα οι διακριτικές πρακτικές με τις οποίες διαμορφώνουν τις τιμές τους οι πολυεθνικές να αναδειχθούν σε «βασική προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής αλλά και της επόμενης Ευρωβουλής», δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιχείρηση απέκδυσης κάθε πολιτικής ευθύνης για το θέμα και προεκλογικοί λεονταρισμοί.

Και αναρωτιόμαστε εμείς οι αφελείς: αφού όλα αυτά, όπως μας πληροφορεί ο κ. Σκέρτσος, δεν είναι παράνομα και γίνονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ – θεματοφύλακα της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού (άλλωστε οι πολυεθνικές διαμηνύουν στον κ. Μητσοτάκη ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στις τιμές είναι εντελώς απαράδεκτη  σε μια ελεύθερη αγορά και στέλνει λάθος μήνυμα όσον αφορά τη βούληση της χώρας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις – και ο νοών νοείτω…) τι ακριβώς ζητάει; Από τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα;

Αντί, λοιπόν, για την πεπατημένη των προεκλογικών κορώνων και λεονταρισμών, από τους οποίους τα νοικοκυριά έχουν χορτάσει δεκαετίες τώρα από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει, χρειάζονται πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων ζουν σε αυτήν τη χώρα: την αβάσταχτη ακρίβεια και την απληστία όσων έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι στη διαμόρφωση των τιμών. Τίποτα λιγότερο από αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Η οικονομία της νύχτας
Opinion |

Η οικονομία της νύχτας

Πριν 24 χρόνια ακριβώς, ο ΟΤ, σε ειδικό αφιέρωμά του είχε επισημάνει και καταγράψει τις ανερχόμενες διαστάσεις ενός φαινομένου οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο σήμερα επαληθεύεται, κατά τρόπο δραματικό και επικίνδυνο από πολλές πλευρές