Τη υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας κέρδισε η Moderna στη διαμάχη της με την Pfizer και την BioNTech σχετικά με το εμβόλιο για την Covid-19, σε μια θετική εξέλιξη για τον κατασκευαστή εμβολίων mRNA στη συνεχιζόμενη νομική μάχη της για την ανάκτηση των κερδών της πανδημίας από τους αντιπάλους της.

Η απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το τμήμα αντιρρήσεων του EPO να διατηρήσει την εγκυρότητα του ενός από τα δύο επίμαχα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δίνει την ώθηση που φαίνεται πως χρειαζόταν η Moderna, η οποία έχει αντιμετωπίσει αρκετές αναποδιές στη νομική της μάχη για το best seller εμβόλιο Comirnaty της Pfizer και της BioNTech.

Εμβόλια Covid: Οι δικαστικές διαμάχες των κατασκευαστών

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αποφάσισε να διατηρήσει την εγκυρότητα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας EP949 της Moderna, ενός από τα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που διεκδικούνται επί του παρόντος από την Pfizer και την BioNTech σε διάφορα ευρωπαϊκά εθνικά δικαστήρια», δήλωσε η εταιρεία στους Financial Times.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν προθεσμία δύο μηνών για να ασκήσουν έφεση, κάτι το οποίο η Pfizer δήλωσε ότι μπορεί και να πράξει. Η BioNTech επισήμανε πως η απόφαση του EPO «δεν αλλάζει την ακλόνητη και ξεκάθαρη θέση μας ότι αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι άκυρο», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά τις καινοτομίες μας έναντι όλων των ισχυρισμών για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της υπόθεσης».

Το ΕΠΟ εξέδωσε προφορική απόφαση την Πέμπτη και αναμένεται να δημοσιεύσει γραπτή απόφαση τους επόμενους μήνες.

Η διεκδίκηση

Η Moderna διεκδικεί από την Pfizer και την BioNTech μερίδιο των κερδών τους από τα εμβόλια Covid-19 σε διάφορα δικαστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο Comirnaty παραβιάζει δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας της.

Η Pfizer και η BioNTech άσκησαν ανταγωγή, υποστηρίζοντας ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας Moderna, που κατατέθηκαν το 2011 και το 2016, είναι άκυρα.

Και οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές εμβολίων Covid-19, Moderna, Pfizer και BioNTech, έχουν δημιουργήσει έσοδα δισεκατομμυρίων από τα εμβόλια για τον κορονοϊό, αποκομίζοντας 73,2 δισ. δολάρια μόνο το 2022.

Ωστόσο οι τιμές των μετοχών και των τριών φαρμακευτικών ομίλων έχουν πληγεί καθώς η πανδημία έχει υποχωρήσει και η ζήτηση για εμβόλια έχει μειωθεί.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 949 αφορά τον τρόπο με τον οποίο το mRNA ρυθμίζεται στο σώμα για να μειώσει την ανοσολογική αντίδραση όταν εισάγεται με τη μορφή του εμβολίου. Αν και είναι κομβικό για το εμβόλιο για την Covid-19 της Moderna, το χαρακτηριστικό αυτό θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε μελλοντικές θεραπείες με βάση το mRNA.

Το EPO δήλωσε ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 949 της Moderna «διατηρήθηκε σε τροποποιημένη μορφή».

Η περσινή ήττα

Όπως τονίζουν οι Financial Times, η Moderna έχασε πέρυσι μια άλλη αμφισβήτηση εγκυρότητας στο EPO σχετικά με ένα εναλλακτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, γνωστό ως 565, το οποίο καλύπτει τη χρήση τεχνολογίας mRNA που στοχεύει ειδικά στην πρόληψη του κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, με την φαρμακοβιομηχανία να έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Τα εθνικά δικαστήρια θα συνεχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις σχετικά με την εγκυρότητα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και κατά πόσον αυτό παραβιάστηκε από την Pfizer και την BioNTech. Θα αποφασίσουν επίσης για τυχόν ποινή που πρέπει να καταβληθεί.

Οι εταιρείες αναμένουν την ετυμηγορία της διαδικασίας στο Λονδίνο, η οποία θα αξιολογήσει επίσης τις νομικές επιπτώσεις της δέσμευσης που ανέλαβε η Moderna να μην επιβάλει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της όσο διαρκούσε η πανδημία.

Τα ολλανδικά, βελγικά, γερμανικά και ιρλανδικά δικαστήρια είναι επίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που αξιολογούν την εγκυρότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, για τα οποία η απόφαση του EPO θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική.

Οι Κάτω Χώρες κήρυξαν άκυρη την πατέντα 949 σε διαδικασίες του Δεκεμβρίου, αλλά η Moderna έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής και η δικαστική διαμάχη είναι πιθανό να συνεχιστεί. Η εταιρεία, μάλιστα, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν επιδιώκει να αποτρέψει τη χρήση του εμβολίου Comirnaty.

Στον αντίποδα η Pfizer δήλωσε: «Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της νομικής υπόθεσης, θα συνεχίσουμε να παρασκευάζουμε και να προμηθεύουμε το εμβόλιο BioNTech/Pfizer Covid-19 ακολουθώντας τις συμφωνίες μας και τα καθιερωμένα χρονοδιαγράμματα προμήθειας, για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή