Πολλοί ονειρεύονται να βρουν έναν χαμένο θησαυρό. Η Argentum Exploration έκανε ακριβώς αυτό όταν βρήκε και ανέσυρε 2.364 ράβδους από ασήμι το 2017 από το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου SS Tilawa, το οποίο βυθίστηκε από ιαπωνικό υποβρύχιο στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια εταιρεία που ελέγχεται από τον διαχειριστή hedge fund σερ Πολ Μάρσαλ έχασε μια νομική μάχη με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για ράβδους αργύρου αξίας 43 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακτήθηκαν από ένα ναυάγιο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στον Ινδικό Ωκεανό.

Ασήμι: Σε πορεία για ρεκόρ δεκαετίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε στο πλευρό της Πρετόρια, η οποία είχε υποστηρίξει ότι δεν όφειλε την πληρωμή της εταιρείας διάσωσης του Μάρσαλ για τις ράβδους αργύρου, οι οποίες είχαν αγοραστεί από την τότε Ένωση της Νότιας Αφρικής από την ινδική κυβέρνηση το 1942.

Η Argentum Exploration βρήκε και ανέσυρε 2.364 ράβδους του πολύτιμου μετάλλου το 2017 από το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου SS Tilawa, το οποίο βυθίστηκε από ιαπωνικό υποβρύχιο καθ’ οδόν προς τη Νότια Αφρική, με απώλεια 280 ζωών.

σερ Πολ Μάρσαλ

Έχασε το δικαίωμα αποζημίωσης για την ανέλκυση

Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται από τον Μάρσαλ, ανέσυρε τις ράβδους από τον βυθό της θάλασσας σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων και τις μετέφερε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διεκδικήσει τα δικαιώματα διάσωσης του θησαυρού, η αξία του οποίου ήταν 43 εκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η Argentum αργότερα παραχώρησε τις ράβδους στη Νότια Αφρική, αλλά ζήτησε αποζημίωση για την ανάκτησή τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η χώρα είχε κυριαρχική ασυλία από την αξίωση της Argentum, ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Εφετείο.

Το Εφετείο είχε διαπιστώσει ότι το ασήμι ήταν «σε χρήση» για εμπορικούς σκοπούς, γεγονός που αφαίρεσε τη νομική ασυλία της Νότιας Αφρικής από την αξίωση της Argentum.

Όμως οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου διαφώνησαν ομόφωνα, αναφέροντας στην απόφασή τους: «Η εξαίρεση από την ασυλία. . . δεν ισχύει επειδή το ασήμι δεν χρησιμοποιήθηκε ή δεν προοριζόταν για εμπορικούς σκοπούς τη στιγμή που προέκυψε η αιτία της αγωγής.»

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ανεξάρτητα σε διευθέτηση

«Υπήρξε μια εμπιστευτική διευθέτηση μεταξύ της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής και της Argentum λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πού βρίσκεται τώρα το ασήμι», δήλωσε στους FT ο Τζόναθαν Γκούλντινγκ, ανώτερος συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία HFW, ο οποίος ενήργησε για λογαριασμό της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια της υπόθεσης.

«Η απόφαση μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πώς θα σωθούν τα ιστορικά ναυάγια στο μέλλον. Όποιος ελπίζει να ανακτήσει το φορτίο από ένα ναυάγιο και να το μεταφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα για την ταυτοποίηση του αρχικού ιδιοκτήτη και να προβεί σε συμβατικές ρυθμίσεις για την ανάκτησή του. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος, εάν το φορτίο μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανήκε σε μια κυβέρνηση και προοριζόταν για χρήση για κρατικούς σκοπούς, θα πρέπει να το παραδώσει χωρίς αποζημίωση».

Ο Μάρσαλ είναι ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, του Marshall Wace, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 65,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και κατέχει μεγάλο μερίδιο στον τηλεοπτικό σταθμό GB News. Σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας, ελέγχει την Argentum Exploration, η οποία ιδρύθηκε το 2012.

Ο Ρος Χάιετ, διευθύνων σύμβουλος της Argentum, δήλωσε: «Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και του Εφετείου σε μια σημαντική απόφαση που διευκρινίζει το νόμο για την κυριαρχική ασυλία. . . Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν πλέον καταλήξει σε μια διευθέτηση, η οποία φέρνει τελειώνει το θέμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή