
Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα (18/5) πως θα επαναλάβει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), που είχε ανασταλεί μετά τις ισραηλινές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι της υπηρεσίας ενδέχεται να είχαν εμπλακεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ είχε κατηγορήσει μια δωδεκαριά από τους περίπου 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα, που συντονίζει σχεδόν το σύνολο της βοήθειας στον θύλακα, ότι συμμετείχαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο νότιο Ισραήλ.
Η Αυστρία προσθέτει πως «θα παρακολουθεί στενά» την εφαρμογή του σχεδίου δράσης μαζί με άλλους διεθνείς εταίρους.
Στα τέλη Απριλίου, ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης κατέληξε πως το Ισραήλ δεν έδωσε «αποδεικτικά στοιχεία» για τους υποτιθέμενους αυτούς δεσμούς υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η UNRWA στερείται «ουδετερότητας» στη Γάζα.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τις ισραηλινές κατηγορίες, μια 15αριά χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία καθώς και οι κύριοι δωρητές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία ανέστειλαν τη χορήγηση περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων (414 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Πολλές από αυτές, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Σουηδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, επανέλαβαν στη συνέχεια τη βοήθειά τους.
Η ανακοίνωση της Βιέννης
«Αφού ανέλυσε λεπτομερώς το σχέδιο δράσης (που υπέβαλε η UNRWA) για τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού», η Αυστρία αποφάσισε να «αποδεσμεύσει τα χρήματα», σύμφωνα με ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Συνολικά, 3,4 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεων έχουν προϋπολογιστεί για το 2024 και η πρώτη καταβολή αναμένεται να γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού, προσθέτει το υπουργείο.
«Ένα μέρος των αυστριακών χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να βελτιωθούν οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου της UNRWA», λέει ακόμη.
Η Αυστρία προσθέτει πως «θα παρακολουθεί στενά» την εφαρμογή του σχεδίου δράσης μαζί με άλλους διεθνείς εταίρους, υπογραμμίζοντας πως «ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης έχει χαθεί».
Η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και την περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, θέτοντας στη διάθεση άλλων διεθνών οργανισμών αρωγής ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, προστίθεται στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.
#Austria says it will restore its funding to the @UNRWA after suspending it over allegations that staff were involved in the October 7 Hamas attacks https://t.co/jGhLxxYsk8 pic.twitter.com/q7UilflN7x
— Arab News (@arabnews) May 18, 2024


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων