Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε το πετρέλαιο με το Brent να ενισχύεται κατά 1,44% στα 83,98 δολάρια το βαρέλι και το US West Texas Intermediate κατά 2,3% στα 80,06 δολάρια το βαρέλι

Το πετρέλαιο σημείωσε την πρώτη του εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες, καθώς οι οικονομικοί δείκτες από τους μεγάλους καταναλωτές της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών ενίσχυσαν τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση.

Ρωσία: Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από τη μείωση των εξαγωγών ντίζελ

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 6,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καθώς η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα της επιταχύνθηκε από 4,5% τον Μάρτιο και υποδηλώνοντας πιθανώς μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης σημαντικά βήματα για τη σταθεροποίηση του κλάδου των ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση.

Οι εκτιμήσεις

Ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM εκτιμά ότι ενώ τα κινεζικά στοιχεία και μια άλλη επίθεση στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή ενίσχυαν τις τιμές, το πετρέλαιο δεν έχει ακόμη κάνει μια πειστική ανάκαμψη από την πρόσφατη πτώση του. «Η έλλειψη σαφούς ενθουσιασμού είναι πιθανώς η συνάρτηση της χαμηλής ζήτησης προϊόντων που μειώνει τα περιθώρια διύλισης» είπε στο Reuters.

Οι αρχές κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που ξεκίνησε στο διυλιστήριο πετρελαίου Tuapse της Ρωσίας μετά από επίθεση ουκρανικού drone, δήλωσαν αξιωματούχοι στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Οι μειώσεις στα αποθέματα πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε παγκόσμιους κόμβους εμπορικών συναλλαγών έχουν επίσης δημιουργήσει αισιοδοξία για τη ζήτηση, αντιστρέφοντας την τάση αύξησης των αποθεμάτων που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του αργού πετρελαίου τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Kelvin Wong, επεσήμανε «αρκετούς ενθαρρυντικούς παράγοντες», συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών εβδομάδων μείωσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και προσδοκιών για περισσότερα οικονομικά μέτρα τόνωσης από την Κίνα.

Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία για την παγκόσμια ζήτηση. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια.

Τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του δολαρίου, γεγονός που θα καθιστούσε το πετρέλαιο φθηνότερο για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι επενδυτές αναζητούν κυρίως κατεύθυνση από την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την 1η Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities