
Τα ευρωπαϊκά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναγκάζονται να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία για όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την επιστροφή κεφαλαίων στους επενδυτές.
Το 2023, οι εταιρείες που πωλήθηκαν από ομίλους εξαγορών στην Ευρώπη παρέμειναν στην κατοχή τους κατά μέσο όρο σχεδόν έξι χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής δεδομένων Gain.pro, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 2010. Συνήθως, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια επιδιώκουν να κρατάνε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για τρία έως πέντε έτη. Οι περίοδοι διακράτησης των επενδύσεων έφτασαν το χαμηλότερο επίπεδό τους το 2012 και το 2020, όταν η μέση επένδυση βρισκόταν στην κατοχή τους για λιγότερο από πέντε χρόνια.
«Ανάρπαστα» κρεματόρια και γραφεία κηδειών για Ευρωπαίους επενδυτές
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το παραδοσιακό μοντέλο εξαγορών έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, με τις εταιρείες να αγωνίζονται να αποχωρήσουν από επενδύσεις που έγιναν όταν οι διάφοροι κλάδοι γνώριζαν άνθηση σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων αύξησαν το κόστος δανεισμού για τη χρηματοδότηση νέων συμφωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι όμιλοι εξαγορών ήταν λιγότερο πρόθυμοι να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία ο ένας από τον άλλον.
Ταυτόχρονα, οι δημόσιες αρχικές προσφορές που ανέκαθεν αποτελούσαν μια παραδοσιακή οδό εξόδου για τα ιδιωτικά κεφάλαια, ήταν ιδιαίτερα ήσυχη, ενώ οι επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια. Αυτό έχει αφήσει τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων με έναν αριθμό ρεκόρ 28.000 απούλητων εταιρειών.
Στο απούλητο επενδύσεις με χαμηλότερες επιδόσεις
Η επιβράδυνση των συναλλαγών σε συνδυασμό με την ακριβότερη χρηματοδότηση σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιλεκτικές ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουν, δήλωσαν στελέχη του κλάδου και σύμβουλοι. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα πουλήσουν εταιρείες που δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα και με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, κάτι που πιέζονται να κάνουν προκειμένου να επιστρέψουν κεφάλαια στους επενδυτές τους.
Ο μέσος ρυθμός αύξησης των εσόδων των εταιρειών μειώθηκε σε σχέση με το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν στην κατοχή των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κεφαλαίων τους, σύμφωνα με την έρευνα. Τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονταν στην κατοχή επενδυτών για περισσότερα από επτά χρόνια γνώριζαν αύξηση κατά μέσο όρο με ρυθμό 6,5% ετησίως, λιγότερο από το μισό του ρυθμού εκείνων που βρισκόντουσαν στην κατοχή επενδυτών για λιγότερο από τρία χρόνια, αναφέρει η έκθεση της Gain.pro.
Παραδείγματα εταιρειών που ανήκουν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για περισσότερα από πέντε χρόνια και δεν κατάφεραν να πουληθούν το περασμένο έτος είναι εταιρεία ζωοτροφών για κατοικίδια Partner in Pet Food, η εταιρεία εξοπλισμού επιχειρήσεων JLA και τον όμιλο ταξιδιωτικών θερέτρων Center Parcs, όπως σημειώνουν οι FT. Αυτό οφειλόταν εν μέρει σε διαφωνίες αποτίμησης μεταξύ αγοραστών και πωλητών.
Εκτός από τη δυσκολία εξόδου από ορισμένες επενδύσεις, η μέση διάρκεια διακράτησής τους πιέζεται επίσης από τους ομίλους που επιδιώκουν να διατηρήσουν τα καλύτερα περιουσιακά τους στοιχεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μπορούν δηλαδή να δημιουργήσουν ένα fund «συνέχειας», όπου οι εταιρείες δημιουργούν νέα ταμεία στα οποία μεταφέρονται περιουσιακά στοιχεία και δίνεται η ευκαιρία στους επενδυτές να τα εξαργυρώσουν.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς