Τα μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην G7 που θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κρας τεστ για τους κεντρικούς τραπεζίτες και τις κρίσιμες αποφάσεις για τα επιτόκια του Ιουνίου, καθώς θα συναντηθούν στην Ιταλία για να συζητήσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Λίγες ημέρες αφότου τα στοιχεία των ΗΠΑ αποκάλυψαν υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,4%, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα δημοσιεύσουν στοιχεία για τον Απρίλιο που είναι πιθανό να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Μια έκθεση για τους μισθούς της ευρωζώνης, εν τω μεταξύ, θα προσφέρει επίσης βασικά στοιχεία που αναζητούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Οι ανακοινώσεις που αναμένονται

Πρώτος στον χορό θα μπει ο Καναδάς την Τρίτη. Ενώ οι traders έχουν μειώσει τα στοιχήματα για μείωση στη συνεδρίαση του Ιουνίου σε λιγότερο από 50%, μια τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία χαλάρωση των υποκείμενων πιέσεων στον πληθωρισμό θα κρατούσε την πόρτα ανοιχτή για μια μείωση.

Την επόμενη ημέρα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να δείξουν επιβράδυνση του πληθωρισμού -ακόμη και κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα- κοντά στο επίπεδο του 2% που στοχεύουν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας. Μια άλλη μηνιαία μέτρηση αναμένεται την παραμονή της συνεδρίασης της BOE στις 20 Ιουνίου, με τις συνεχείς ενδείξεις πτώσης του πληθωρισμού να μπορούσαν να δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όλη την ενθάρρυνση που χρειάζονται για να μειώσουν και εκεί το κόστος δανεισμού.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τους μισθούς, στοιχεία που θεωρεί απαραίτητα για να κρίνει την υποκείμενη δυναμική των τιμών. Η αύξηση των διαπραγματευόμενων μισθών πιθανότατα δεν κατάφερε να επιβραδυνθεί σημαντικά από το τέλος του περασμένου έτους, ενισχύοντας το πιο επιφυλακτικό σενάριο, καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου και ίσως περισσότερη χαλάρωση μετά από αυτή.

Τέλος, τα στοιχεία της Ιαπωνίας την Παρασκευή ενδέχεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων, θα πέσει στο 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 2,6% τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας καθώς και τα νωπά τρόφιμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,5%, αφού διολίσθησε κάτω από το 3% τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι πιθανό να βγάλουν διαφορετικά συμπεράσματα από τους ομολόγους τους, ωστόσο, καθώς οι εν λόγω μετρήσεις θα εξακολουθούσαν να επεκτείνουν το σερί των αποτελεσμάτων πάνω από τον στόχο του 2% σε 25 συνεχόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, θα υποστήριζαν την υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων ήδη από τις 14 Ιουνίου και το αργότερο τον Οκτώβριο, με το γεν να λειτουργεί ως παράγοντας κινδύνου για μια πρόωρη κίνηση.

Τα στοιχεία αυτά θα φθάσουν στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G-7 στο βορειοϊταλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Stresa. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην ατζέντα, προσφέροντας στους αξιωματούχους την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τις αποκλίνουσες διατλαντικές προοπτικές για τα επιτόκια: ενώ η Ευρώπη και ο Καναδάς τείνουν προς μειώσεις, οι ΗΠΑ παραμένουν προς το παρόν σε μια υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πορεία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της, ενώ οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για διατήρηση του κόστους δανεισμού σε αναμονή είναι πιθανές από τη Νέα Ζηλανδία έως την Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του