Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, λέει ότι ο ασφυκτικός έλεγχος της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα θα έχει συνέπειες «Αποκάλυψης», ενώ προειδοποιεί για λιμό στον πολιορκημένο θύλακα.

ΟΗΕ: Στο αρχείο η μία από τις καταγγελίες του Ισραήλ σε βάρος εργαζομένων της UNRWA

«Αν τελειώσουν τα καύσιμα, η βοήθεια δεν φτάσει στους ανθρώπους εκεί που τη χρειάζονται, αυτός ο λιμός, για τον οποίο μιλούσαμε τόσο καιρό και ο οποίος πλησιάζει, δεν θα πλησιάζει πια. Θα είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο Γκρίφιθς μιλώντας στο AFP στο περιθώριο συναντήσεων με αξιωματούχους του Κατάρ στη Ντόχα. Η βοήθεια που φτάνει μέσω χερσαίων οδών προς το νότο και για τη Ράφα και τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τη Ράφα είναι σχεδόν μηδενική.

Η ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, που ξεκίνησε εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, έχει βαθύνει μια ήδη επικίνδυνη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκρίφιθ τόνισε ότι περίπου 50 φορτηγά βοήθειας την ημέρα θα μπορούσαν να φτάσουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας που έχει πληγεί περισσότερο μέσω του περάσματος Μπέιτ Χανούν (γνωστό και ως Ερέζ).

Ωστόσο, οι μάχες κοντά στο πέρασμα της Ράφα και το πέρασμα Κάρεμ Αμπού Σάλεμ στο νότιο τμήμα της Γάζας, σημαίνουν ότι οι ζωτικές διαδρομές «αποκλείστηκαν αποτελεσματικά», εξήγησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Έτσι, η βοήθεια που φτάνει μέσω χερσαίων οδών προς το νότο και για τη Ράφα και τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τη Ράφα είναι σχεδόν μηδενική», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις βοήθειας μέσω της πλωτής πλατφόρμας

Την Παρασκευή (17/5), έπειτα από πολλές ημέρες πλήρους αποκλεισμού του θύλακα, πάνω από 300 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια εκφορτώθηκαν, για πρώτη φορά, στην προσωρινή αποβάθρα που έστησε ο στρατός των ΗΠΑ.

«Πάνω από 300 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια», οι πρώτες που θα μπουν στον θύλακα μέσω της προσωρινής αποβάθρας που τοποθέτησε ο αμερικανικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, κατέστη δυνατό να εκφορτωθούν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η Χαμάς υπογράμμισε σε δική της ανακοίνωση πως «καμιά οδός παράδοσης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αποβάθρας, δεν αποτελεί εναλλακτική στις χερσαίες οδούς υπό παλαιστινιακή επίβλεψη».

Έπειτα από αρκετές ημέρες που εμποδίζεται η έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία απειλείται με λιμό, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως θα παραδοθούν «περίπου 500 τόνοι (βοήθειας) εντός των προσεχών ημερών».

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι φορτίο με βρετανική ανθρωπιστική βοήθεια «παραδόθηκε» στην ακτή της Γάζας, ταυτόχρονα «με βοήθεια των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, ενώ η Γαλλία ανέφερε πως πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο ξεφορτώνει στην τεχνητή αποβάθρα.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος