Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδα εκτινάχθηκε ο χρυσός, ενισχυμένος από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος μαζί με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε έως και κατά 1,1% φτάνοντας τα 2.440,59 δολάρια η ουγγιά τις πρώτες ώρες της Ασίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Οι traders ενισχύουν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους.

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό προσέφερε υποστήριξη για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο κοστολογείται σε δολάρια.

Οι «ταύροι» στα πολύτιμα μέταλλα – Πόσο θα διαρκέσει το ράλι

Το βλέμμα στο Ιράν

Το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο βρίσκεται στο επίκεντρο τη Δευτέρα, και μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi μέσα σε πυκνή ομίχλη την Κυριακή. Η είδηση ενισχύει τις ανησυχίες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή.

«Το ράλι του χρυσού βασίζεται στις ειδήσεις με αβεβαιότητα για το τι συνέβη στο Ιράν», αναφέρει στο Bloomberg, ο Nicholas Frappell, επικεφαλής παγκόσμιων θεσμικών αγορών στο ABC Refinery στο Σίδνεϊ. «Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχείο βιαστικής εξαγωγής συμπερασμάτων με βάση τις πολύ λίγες πληροφορίες», είπε, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές είναι πιθανόν απρόθυμοι να εξασθενίσουν τις θέσεις δεδομένου των χαμηλότερων επιπέδων ρευστότητας στην Ασία».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Comex που διαπραγματεύονται hedge funds αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματα σε χρυσό σε υψηλό τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Εμπορευμάτων.

Το ασήμι διαπραγματεύτηκε κοντά σε υψηλό 11 ετών, μετά από ένα ισχυρό ράλι την Παρασκευή που υποβοηθήθηκε από το κλίμα διάχυσης σε ευρύτερες αγορές φυσικών μετάλλων, όπου η σύσφιγξη της προσφοράς έχει ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών για υλικά όπως ο χαλκός. Σε αντίθεση με τον χρυσό, το λευκό μέταλλο θεωρείται επίσης ένα βιομηχανικό προϊόν λόγω της χρήσης του σε πράγματα όπως τα ηλιακά πάνελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities