Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδα εκτινάχθηκε ο χρυσός, ενισχυμένος από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος μαζί με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε έως και κατά 1,1% φτάνοντας τα 2.440,59 δολάρια η ουγγιά τις πρώτες ώρες της Ασίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Οι traders ενισχύουν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους.
Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό προσέφερε υποστήριξη για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο κοστολογείται σε δολάρια.
Οι «ταύροι» στα πολύτιμα μέταλλα – Πόσο θα διαρκέσει το ράλι
Το βλέμμα στο Ιράν
Το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο βρίσκεται στο επίκεντρο τη Δευτέρα, και μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi μέσα σε πυκνή ομίχλη την Κυριακή. Η είδηση ενισχύει τις ανησυχίες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή.
«Το ράλι του χρυσού βασίζεται στις ειδήσεις με αβεβαιότητα για το τι συνέβη στο Ιράν», αναφέρει στο Bloomberg, ο Nicholas Frappell, επικεφαλής παγκόσμιων θεσμικών αγορών στο ABC Refinery στο Σίδνεϊ. «Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχείο βιαστικής εξαγωγής συμπερασμάτων με βάση τις πολύ λίγες πληροφορίες», είπε, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές είναι πιθανόν απρόθυμοι να εξασθενίσουν τις θέσεις δεδομένου των χαμηλότερων επιπέδων ρευστότητας στην Ασία».
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Comex που διαπραγματεύονται hedge funds αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματα σε χρυσό σε υψηλό τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Εμπορευμάτων.
Το ασήμι διαπραγματεύτηκε κοντά σε υψηλό 11 ετών, μετά από ένα ισχυρό ράλι την Παρασκευή που υποβοηθήθηκε από το κλίμα διάχυσης σε ευρύτερες αγορές φυσικών μετάλλων, όπου η σύσφιγξη της προσφοράς έχει ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών για υλικά όπως ο χαλκός. Σε αντίθεση με τον χρυσό, το λευκό μέταλλο θεωρείται επίσης ένα βιομηχανικό προϊόν λόγω της χρήσης του σε πράγματα όπως τα ηλιακά πάνελ.
Latest News
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά
Ανοδος για το πετρέλαιο με φόντο τη μετάθεση της αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Την Κυριακή, ο OPEC+ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει για έναν ακόμη μήνα την αύξηση της παραγωγής στο πετρέλαιο
Ο χρυσός «λάμπει» κοντά στα υψηλά όλων των εποχών - Οι 4 προτάσεις για επενδυτές
Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ γύρω στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά την Τετάρτη και το ασήμι διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλό 12 ετών
Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο
Γιατί όλοι επιβιβάζονται στην «κιβωτό του χρυσού» - Το ράλι και οι εκλογές
Ο χρυσός συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι προοπτικές παραμένουν ανοδικές
Ανοδος στην τιμή του πετρελαίου με ώθηση από τη Μέση Ανατολή
Οι επενδυτές ακούν προσεκτικά τα σενάρια για αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ
Αν και πτωτικά ο χρυσός οδεύει να κλείσει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών
Ενδοσυνεδριακά ο χρυσός κατέκτησε νέο υψηλό στα 2.790,45 δολάρια η ουγγιά
Σε κίνδυνο η κορυφαία θέση της Αυστραλίας στο σιδηρομετάλλευμα
H Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την «κυριαρχία» στο σιδηρομετάλλευμα, λέει ο CEO της Fortescue
Συνεχίζει ανοδικά ο μαύρος χρυσός
Οι επενδυτές αποτιμούν την ισχυρότερη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ και την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο
Διστακτικότητα στον OPEC+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η προγραμματισμένη αύξηση κατά 180.000 bpd (βαρέλια ανα ημέρα) αντιστοιχεί περίπου στο 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.