
Τα σκήπτρα της κορυφαίας αγοράς πώλησης μετοχών εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ευρώπη διατηρεί το Λονδίνο, παρά την ξηρασία στις αρχικές δημόσιες εγγραφές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την αρχή του 2024 μέχρι σήμερα στο Λονδίνο έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές μετοχών αξίας 11,3 δισ. δολαρίων, εξαιρουμένων των Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων (ΑΜΚ), σημειώνοντας άλμα σχεδόν 24% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Βρετανία: Top pick για τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές το Λονδίνο
Αν και η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά δεν φθάνει τις επιδόσεις που κατέγραψε πριν την άνοδο του πληθωρισμού και του κόστους χρήματος, ωστόσο επισκιάζει τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της.
«Είμαστε πολύ μπροστά από τις άλλες αγορές με τις οποίες μας αντιπαραβάλλουν συχνά, είτε πρόκειται για το Άμστερνταμ, είτε για τη Φρανκφούρτη» εξηγεί ο Dru Danford, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στη χρηματιστηριακή εταιρεία Liberum με έδρα το Λονδίνο. «Το Λονδίνο ξεπερνά όλους τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές».

Τα μεγάλα deals
Δύο μεγάλες πωλήσεις υφιστάμενων συμμετοχών κυριάρχησαν στον απολογισμό του Λονδίνου για φέτος. Η GSK Plc αποχώρησε από την εταιρεία παραγωγής παυσίπονων Panadol Haleon Plc, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός πούλησε τμηματικά το εναπομείναν μερίδιο 12,9%, με ακαθάριστα έσοδα περίπου 3,9 δισ. στερλίνες (4,9 δισ. δολάρια). Η κοινοπραξία πρώην ιδιοκτητών της Refinitiv, μιας εταιρείας δεδομένων που εξαγόρασε η London Stock Exchange Group Plc έναντι 27 δισ. δολαρίων το 2021, πούλησε το τελευταίο μερίδιο της συμμετοχής της στην LSEG έναντι 1,6 δισ. στερλινών μετά από μια συμφωνία παρόμοιου μεγέθους νωρίτερα φέτος.
Στο Λονδίνο περισσότερες από 60 εταιρείες πούλησαν μετοχές έναντι 12 στο Παρίσι και μόλις τέσσερις στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχικού κεφαλαίου σε μια περίοδο που οι χρηματοδοτήσεις βρίσκονται σε ύφεση διεθνώς. Οι εταιρείες συγκέντρωσαν 39,2 δισ. λίρες στο Λονδίνο το 2021. Την επόμενη χρονιά η άντληση κεφαλαίων έκανε βουτιά της τάξης του 61%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Οι εταιρείες που άντλησαν κεφάλαια μέσω των follow-on offerings (έκδοση µετοχών µετά την αρχική δηµόσια προσφορά) στο Λονδίνο φέτος περιλαμβάνουν τον όμιλο ακινήτων Segro Plc και την εταιρεία κοινής ωφέλειας Pennon Group Plc. Σε πωλήσεις μετοχών έχουν προχωρήσει η εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων TI Fluid Systems Plc και η εταιρεία λιανικής πώλησης ευχετήριων καρτών Moonpig Group Plc. Μια άλλη εντυπωσιακή συμφωνία ήταν η πώληση από την Delivery Hero SE ενός τμήματος αξίας 83 εκατ. λιρών της εταιρείας delivery delivery Deliveroo Plc, αποχωρώντας από τη συμμετοχή της.
To Παρίσι στη δεύτερη θέση
Το Παρίσι βρίσκεται στην δεύτερη θέση όσον αφορά το υψηλότερο ποσό άντλησης κεφαλαίων σε δολάρια ΗΠΑ που ανήλθε σε 3,4 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται στην πώληση μετοχών της Sartorius Stedim Biotech ύψους 1,2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολάρια) και στη γαλλική επενδυτική εταιρεία Wendel SE, η οποία πούλησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία επιθεώρησης εμπορευμάτων Bureau Veritas SA έναντι περίπου 1,1 δισ. ευρώ μετά από μια άνοδο της μετοχής της.
Από την άλλη πλευρά, η σκηνή των ΑΜΚ του Λονδίνου είναι θνησιγενής. Το μερίδιό του στην αγορά νέων προσφορών υποχώρησε στο 2% αυτόν τον μήνα, το μικρότερο των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι δημόσιες εγγραφές στην ηπειρωτική χώρα ανακάμπτουν από την ύφεση.
Ωστόσο, υπάρχουν πιο ελπιδοφόρα σημάδια γύρω από τις εισαγωγές στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, με αναφορές που υποδηλώνουν ότι η εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα, οδεύει προς μια τεράστια προσφορά στο Λονδίνο. Η βρετανική εταιρεία κατασκευής προσωπικών υπολογιστών Raspberry Pi επιβεβαίωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένει επίσης το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη με βάση την ημερήσια αξία συναλλαγών. Αλλά η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των πρωτογενών εισαγωγών στο Παρίσι είναι πλέον υψηλότερη. Ορισμένες εταιρείες, όπως ο προμηθευτής κατασκευών CRH Plc και ο όμιλος τυχερών παιχνιδιών Flutter Plc, επέλεξαν να μεταφέρουν τις κύριες εισαγωγές τους από το Λονδίνο στις ΗΠΑ σε αναζήτηση υψηλότερων αποτιμήσεων. «Τελικά, η αγορά με την οποία έχουμε πραγματικά να κάνουμε είναι η Νέα Υόρκη» κατέληξε ο Danford.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ