Στη ζώνη των 1.500 μονάδων επέλεξε να σταθεί σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε σημαντικές στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, δεν κατάφερε να υπερκεράσει τα τοπικά υψηλά του και να κάνει μια αποφασιστική κίνηση πάνω από το ψυχολογικό όριο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Trading πέριξ των 1.500 μονάδων, με Alpha Bank να «τρέχει»

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 1.502,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.495,66 μονάδων (+0,35%) και 1.505,07 μονάδων (+0,98%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 8,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 3.658,13 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.400,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,12% στις 1.338,14 μονάδες.

Βοήθειες από τράπεζες, δεν έλειψαν οι πωλητές

Αν και ο γενικός δείκτης δεν έχασε λεπτό το θετικό του πρόσημο, δεν είχε και την ώθηση που χρειάζεται για να κινηθεί με αποφασιστικότητα πάνω από τις 1.500 μονάδες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η αγορά δείχνει σημάδια αδυναμίας, ενώ αφομοιώνει τα επίπεδα που περισσότερη ψυχολογική σημασία έχουν/

Η αγορά πλέον έχει τη συνολική εικόνα για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του έτους, με πολλά χαρτοφυλάκια να αυξάνουν την έκθεσή τους στον κλάδο. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο κλάδος είχε υπεραποδώσει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance μάλιστα να εκτιμά ότι είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές Έλληνες και ξένοι θα αρχίσουν αναγκαστικά να αυξάνουν και πάλι τον στόχο τους στις τράπεζες.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, αν κάποιος δει το γράφημα του ΓΔ θα συνειδητοποιήσει ότι το τελευταίο 8μηνο είχαμε 6 ανοδικούς και 2 σταθεροποιητικούς μήνες. H απόδοση του διαστήματος αυτού είναι 35% και μάλιστα χωρίς ουσιαστική διόρθωση κάτι που δείχνει ότι οι αγοραστές είναι μόνιμοι και οι πωλητές δύσκολα αποχωρίζονται την αγορά. Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το καλύτερο είναι ότι όσο κινείται χωρίς υπερβολές δύσκολα μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα τάση.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Fast Finance, όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από τις 1.486 μονάδες, η τάση είναι επιθετική, με τις 1.515 μονάδες να είναι η κοντινή αντίσταση και οι 1.539 μονάδες ο επόμενος στόχος. Οι 1.480 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 1.460 μονάδες.

Στον FTSE 25, οι 3.658 μονάδες ήταν ο πρώτος στόχος, ο οποίος και πληρώθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής και έδωσε και διόρθωση. Όσο ο δείκτης κλείνει πάνω από τις 3.606 μονάδες (στήριξη κοντινή μέχρι 3.590 μονάδες) η τάση είναι επιθετική με μοναδική αντίσταση τις 3.672 μονάδες, ενώ μία κατοχύρωση των 3.590 μονάδων θα βρει επόμενη κοντινή σημαντική στήριξη τις 3.565 μονάδες. Ο τραπεζικός, από την πλευρά του, δεν συμβαδίζει, με αποτέλεσμα να έχει αισθητά μεγαλύτερο στόχο που αναγκαστικά αν δοκιμάσει να τον πληρώσει θα τραβήξει μαζί του και τον FTSE 25. Έτσι λοιπόν όσο κλείνει πάνω από τις 1.310 η τάση είναι επιθετική με ουσιαστικό μεγάλο στόχο την ζώνη των 1.450 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Τιτάνας και η Alpha Bank ξεχώρισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Σαράντη, Λάμδα, Jumbo, Βιοχάλκο, Eurobank, Coca Cola και ΔΕΗ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Quest και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά οι Πειραιώς, Autohellas και Ελλάκτωρ. Cenergy και Aegean έκλεισαν με απώλειες 2,18% και 2,98% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών