Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει τις γυναίκες περιζήτητες στα εργοστάσια, καθώς οι άντρες στρατολογούνται στο μέτωπο του πολέμου.

Στο εργοστάσιο της ArcelorMittal στο Kryvih Rih, τη γενέτειρα του Ζελένσκι, οι διευθυντές λένε ότι είναι ζήτημα επιβίωσης της επιχείρησης η πρόσληψη περισσότερων γυναικών. Από τους 18.000 εργαζόμενους στην αρχή του πολέμου, περίπου 3.500 άνδρες έχουν στρατολογηθεί και είναι πιθανό να ακολουθήσουν περισσότεροι φέτος.

Εάν αυτό συνεχιστεί, η επιχείρηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, δήλωσε στους Financial Times ο Mauro Longobardo, διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου. «Εδώ μιλάμε για την ύπαρξη της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.

G7: Η χορήγηση δανείου στην Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά assets στην επερχόμενη συνάντηση

«Οι κυρίες κρατούν το εργοστάσιο»

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το προσωπικό, η ArcelorMittal τοποθέτησε τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες σε όλη την πόλη με γυναίκες που φορούν τις πορτοκαλί φόρμες του εργοστασίου, με συνθήματα όπως «Οι κυρίες κυριολεκτικά κρατούν την επιχείρηση».

«Προσπαθούμε να σπάσουμε το στερεότυπο ότι μόνο οι άνδρες μπορούν να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες δουλειές», είπε ο Longobardo.

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει εν μέρει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας.

Το εργοστάσιο απασχολούσε στο παρελθόν εργάτριες, αλλά κυρίως σε διοικητικές θέσεις. Τώρα αναλαμβάνουν όλο και πιο απαιτητικές χειρονακτικές εργασίες.

Η 30χρονη Olha Vakulenko, ξεκίνησε πριν από έξι μήνες να δουλεύει σε βαριά μηχανήματα κατασκευής τεράστιων ράβδων και γραναζιών. Στην αρχή αυτή η δουλειά της φάνηκε τρομακτική, όμως, όπως είπε, ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας είναι ελκυστικές.

Η Yulia Shshkyna, πρώην καθηγήτρια φυσικής που εργάζεται δίπλα στην Olha, εντάχθηκε πριν από πέντε μήνες στο δυναμικό του εργοστασίου και τώρα ως μηχανικός. Είπε ότι βρήκε τα μηχανήματα και τη δουλειά συναρπαστικά. «Αυτό που δίδασκα στο σχολείο, το βλέπω τώρα με τα μάτια μου και σε τέτοια κλίμακα!»

Για να εργαστούν για το εργοστάσιο της ArcelorMittal, οι άνδρες υπάλληλοι υποχρεούνται από το νόμο να εγγραφούν πρώτα στο γραφείο στρατολόγησης, κάτι που αποτρέπει πολλούς πιθανούς υποψηφίους.

Το εργοστάσιο είναι μια συνεχής δεξαμενή στρατολόγησης, με τους μηχανοδηγούς, τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανικούς να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Όπως είπε στους FT ο Andrzej Wypych, επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας για την Ευρώπη, ο στρατός στέλνει ειδοποιήσεις στρατολόγησης στα κεντρικά γραφεία της ArcelorMittal, τα οποία η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διανείμει. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο,  ορισμένοι εργαζόμενοι προκειμένου να αποφύγουν τη στρατολόγηση, έφυγαν από το εργοστάσιο και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Χωρίς ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είχε «ένα ενιαίο σχέδιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις», με το υπουργείο Οικονομίας να προσπαθεί να είναι υποστηρικτικό και το υπουργείο Άμυνας να ασκεί «ψυχολογική πίεση» στους άνδρες εργαζόμενους, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου.

«Στο τέλος, νομίζω ότι η χώρα χάνει», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην κάλυψη κενών θέσεων, το εργοστάσιο αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα που χρησιμοποιείται για την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Η μειωμένη παραγωγή οδήγησε επίσης σε χαμηλότερα κέρδη και μειωμένα φορολογικά έσοδα για την κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Ο Yevhen Hrechanyi, διευθυντής ενός τμήματος που επισκευάζει βαρύ εξοπλισμό στο εργοστάσιο προβλέπει ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια. Ακόμα κι αν τελειώσει ο πόλεμος, θα είναι εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα τα πράγματα, είπε.

Ο Hrechanyi, ο οποίος καταγράφει την ιστορία του τμήματος που διευθύνει, κάνει λόγο για παραλληλισμούς με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν 350 από τους εργάτες του εργοστασίου σκοτώθηκαν και το κενό χρειάστηκε χρόνια για να καλυφθεί.

Στον τωρινό πόλεμο, περίπου 151 από τους εργάτες του εργοστασίου έχουν σκοτωθεί από το 2022 και 38 αγνοούνται. «Γράφουμε τουλάχιστον έναν επικήδειο κάθε εβδομάδα», είπε η Tetiana Filiaeva, συντάκτρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας Metalurg του εργοστασίου.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν καλύτερα το πρόβλημα. Ο Ιχόρ Φομένκο, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στο σύστημα που επί του παρόντος εξαιρεί ορισμένους υπαλλήλους από επιχειρήσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

Σε βιομηχανίες όπου οι άνδρες κυριαρχούν στο εργατικό δυναμικό, «υπάρχουν κίνδυνοι και προβλήματα για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Mykhailo Nepran, επικεφαλής της εμπορικής ένωσης της Ουκρανίας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητη περισσότερη διαφάνεια κατά τον καθορισμό των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων. Προς το παρόν, ο κατάλογος περιλαμβάνει αμυντικές εταιρείες και υποδομές ζωτικής σημασίας.

Η Αννα Ντερεβιάνκο, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρήσεων της Ουκρανίας επεσήμανε το θέμα της μείωσης των φορολογικών εσόδων όταν λείπει προσωπικό και οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν. Και τα φορολογικά έσοδα είναι ζωτικής σημασίας σε μια χώρα όπου ο προϋπολογισμός τρέχει με έλλειμμα 50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή