Τουλάχιστον 4,7 δισεκατομμύρια λίρες (6 δισεκατομμύρια δολάρια) εκτιμά ότι θα δαπανήσει η βρετανική κυβέρνηση για την εφαρμογή των νέων συνοριακών ρυθμίσεων στον απόηχο του Brexit, μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στη θέσπιση νέων κανόνων, ανέφερε τη Δευτέρα η υπηρεσία παρακολούθησης των δαπανών του κοινοβουλίου.

Η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, αλλά, ήταν τέτοια η κλίμακα του έργου να ξεμπλέξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να δημιουργήσει τελωνειακά σύνορα, που μόλις φέτος θέτει νέους κανόνες .

Η πρώτη φάση του αποκαλούμενου νέου μοντέλου λειτουργίας συνόρων στόχου της Βρετανίας, που απαιτεί πρόσθετη πιστοποίηση , τέθηκε σε ισχύ στις 31 Ιανουαρίου.

Μια δεύτερη φάση ξεκίνησε στις 30 Απριλίου, με την εισαγωγή φυσικών ελέγχων στα λιμάνια. Μια τρίτη φάση, που απαιτεί δηλώσεις ασφάλειας έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Brexit: Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τιμωρητικές επιβαρύνσεις από τα νέα τέλη για διασυνοριακό εμπόριο

Τα 13 προγράμματα

Το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου (NAO) είπε ότι το ποσό των 4,7 δισεκατομμυρίων λιρών είναι το ποσό που προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα δαπανήσει στα 13 πιο σημαντικά προγράμματα για τη διαχείριση της διέλευσης αγαθών από τα σύνορα μετά το Brexit και τη βελτίωση της απόδοσης κατά τη διάρκεια ζωής των προγραμμάτων.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε την εφαρμογή των ελέγχων πέντε φορές από το τέλος της μεταβατικής περιόδου εξόδου από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αυτό προκάλεσε αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, επιπλέον κόστος για την κυβέρνηση και τα λιμάνια και αύξησε τον κίνδυνο ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε το NAO.

«Οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην εισαγωγή ελέγχων στις εισαγωγές και οι δυσκολίες πρόβλεψης των απαιτήσεων, οδήγησαν σε κρατικές δαπάνες για υποδομές και προσωπικό που τελικά δεν χρειάζονταν», ανέφερε.

«Οι καθυστερημένες ανακοινώσεις για την πολιτική και η αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των ελέγχων μείωσαν επίσης την ικανότητα των επιχειρήσεων και των λιμανιών να προετοιμαστούν για αλλαγές».

Το NAO σημείωσε ότι ενώ οι διαδικασίες στα σύνορα μετά την έξοδο από την ΕΕ λειτουργούσαν «σχετικά ομαλά», οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται αγαθά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ αντιμετώπισαν πρόσθετες δαπάνες και διοικητικές επιβαρύνσεις.

Ο εποπτικός φορέας επέκρινε επίσης τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2025, η οποία δημοσιεύτηκε το 2020, λέγοντας ότι «στερείται σαφούς χρονοδιαγράμματος και ολοκληρωμένου διακυβερνητικού σχεδίου παράδοσης, με μεμονωμένα τμήματα να ηγούνται διαφορετικών πτυχών εφαρμογής».

Η κυβέρνηση χρειαζόταν επίσης «μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση» στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε το NAO.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή