Αισιόδοξοι για τους στόχους της ΔΕΗ το 2024 είναι οι αναλυτές της Axia και της Optima Bank, εν αναμονή των ανακοινώσεων για το πρώτο τρίμηνο σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η Optima Bank δίνει τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ για τη ΔΕΗ, ενώ η Axia τοποθετεί την τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ. Και οι δύο δίνουν σύσταση buy (αγορά).

Ειδικότερα, η Axia αναμένει ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων με τη βοήθεια ενός πιο κερδοφόρου μείγματος πωλήσεων, ενσωματώνοντας επίσης για πρώτη φορά πλήρη τις δραστηριότητες της Ρουμανίας.

ΔΕΗ: «Ψηλώνει» τα EBITDA, επελαύνει στα Βαλκάνια και χτίζει σχέσεις με ΗΠΑ

Οι προβλέψεις της είναι για προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 422 εκατ. ευρώ, ή 50,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση με τα καθαρά κέρδη στα 61,2 εκατ. ευρώ, 11,3% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία αλλά και την αυξημένη κεφαλαιοποίηση (ως μέρος του στρατηγικού της σχεδίου) και την εποχικά αυξημένη WC, η Axia εκτιμά μια μέτρια αύξηση του καθαρού δανεισμού της τάξης των 150-250 εκατ. ευρώ έως 3,3-3,4 δισ. ευρώ.

Το «αποτύπωμα» στην Ελλάδα

Εστιάζοντας στις δραστηριότητες της Ελλάδας, η Axia εκτιμά ότι η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το α’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2% ετησίως, βοηθούμενη από τις θετικές μακροοικονομικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα συνεχίσει να μειώνεται αντανακλώντας κυρίως λιγότερα συμβόλαια Υψηλής Τάσης (όλα τα μεγάλα συμβόλαια έληξαν στο τέλος του 2023, μερικά από τα οποία έχουν επαναδιαπραγματευτεί αλλά αρκετά δεν έχουν ανανεωθεί). Παρόλα αυτά τα συμβόλαια Υψηλής Τάσης ήταν τα λιγότερο κερδοφόρα στο μείγμα πωλήσεων της ΔΕΗ.

Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η διοίκηση, η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην κερδοφορία του τμήματος παραγωγής, δεδομένης της πτώσης της τιμής του TTF, των προσθηκών δυναμικότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της απόδοσης των εργασιών στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει να επιτύχει EBITDA 1,7 δισ. ευρώ το 2024, με τη Ρουμανία να συνεισφέρει 22% στο σύνολο.

Σε τροχιά επίτευξης στόχων

Από τη μεριά της, η Optima Bank αναμένει τον κύκλο εργασιών του Ομίλου να διαμορφωθεί στα 1,865 δις. ευρώ (-6,4% ετησίως, εκ των οποίων 485 εκατ. ευρώ από τη Ρουμανία) και επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 436,3 εκατ. ευρώ (+53,3% ετησίως, υποστηριζόμενα από τη συνεισφορά 80 εκατ. ευρώ από τη Ρουμανία). Επίσης, αναμένει καθαρά κέρδη (εξαιρουμένων των εφάπαξ) στα 103,9 εκατ. ευρώ, (υποστηρίζεται επίσης από τη Ρουμανία), σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη των 55 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη δηλώσει ότι θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή για το 2023 (DY: 1,9%, αποκοπή 22 Ιουλίου).

Η Optima Bank επίεσης αναμένει ότι η ΔΕΗ πρόκειται να επιτύχει τον δηλωμένο στόχο των EBITDA για το 2024, ύψους 1,7 δισ. ευρώ (επίσης σύμφωνα με την εκτίμησή της για 1,708 εκατ. ευρώ), ενώ λαμβάνοντας υπόψη την ασθενή εποχικότητα του πρώτου τριμήνου, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος ανοδικός καταλύτης που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις