Στην αντεπίθεση πέρασε η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Ιωάννη Γιώτη να απορρίπτει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την κριτική πως ο κλάδος ευθύνεται για τον υψηλό πληθωρισμό και να ζητάει από τον υπουργό Οικονομίας τη μείωση του ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές.
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις πως τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα αρθούν μόλις εξομαλυνθούν οι συνθήκες στην αγορά ενώ ξέκοψε οποιαδήποτε συζήτηση περί μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας ορθά κοφτά πως δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Καφές: Τι μπορεί να σημαίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24%;
«Είμαστε άδικα στο στόχαστρο. Είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες και να δούμε την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γιώργος Γιώτης, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται για τον υψηλό πληθωρισμό στην ελληνική οικονομία.
Επικαλέστηκε μάλιστα σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,6% εάν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στο 5,4%, και γενικός πληθωρισμός στο 3,1%. «Η επίδραση μας ως βιομηχανία τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε λέγοντας: «Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Η έκρηξη (τιμών) πυροδοτήθηκε από ενέργεια και πρώτες ύλες. Η αύξηση στο κόστος είναι τόσο μεγάλη που κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Μόνο για το κόστος πρώτων υλών και συσκευασιών η αύξηση ξεπερνάει το 50% του κόστους παραγωγής».
Υποστήριξε πως παρά την εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η βιομηχανία επώνυμων προϊόντων καθυστέρησε να προχωρήσει σε ανατιμήσεις και τόνισε πως πλέον έχουμε αμελητέο πληθωρισμό στον κλάδο χάρη στην τιτάνια προσπάθεια που κάνουν οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών.
«Η περιουσία των εταιρειών επωνύμων είναι ο καταναλωτής. Και κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τον Έλληνα καταναλωτή και το αποδεικνύομε με το χαμηλό 0,6%», επισήμανε.
Ο κ. Γιώτης απάντησε και για την κριτική που ασκείται για την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν οι εταιρείες τροφίμων, λέγοντας πως όχι μόνο δεν κερδοσκόπησαν, αλλά έσπευσαν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων.
«… εάν αφαιρέσουμε τα έκτακτα κέρδη από εξαγορές, τα κέρδη ήταν μειωμένα 7,5% το 2022. Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές γιατί αυτό στο τέλος της ημέρας θα μειωθεί η κατανάλωση. Η ακρίβεια δεν είναι μόνο βαριά για τον πολίτη αλλά για όλη τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
«Η περιουσία στον κλάδο μας είναι ο καταναλωτής και θέλουμε να το προστατεύουμε και να τον έχουμε σύμμαχο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι δώσαμε πάνω από 1.000 προϊόντα εθελοντικά τουλάχιστον 5% και δεσμευθήκαμε να έχουμε σταθερή τιμή, στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο κ. Γιώτης ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανταγωνιστούν και τις υπόλοιπες χώρες που έχουν μειωμένη φορολογία όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Όχι σε μείωση του ΦΠΑ – «Ξεχάστε το»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης υπερασπίστηκε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, επισημαίνοντας πως θα αποσυρθούν μόλις αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά.
Απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωση της φορολογίας στην παρούσα φάση, λέγοντας πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιου είδους παρέμβαση ενώ υποστήριξε πως θεωρεί πως μια μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στις τελικές τιμές των προϊόντων.
«Δεν θέλω να βάλω την υπογραφή μου σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας τώρα, παρά να με κυνηγάτε αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επέμεινε στην θέση αυτή και ξέκοψε κάθε συζήτηση όταν επανήλθε ο πρόεδρος ΣΕΒΤ.
Δεν σας στοχοποιούμε τις επιχειρήσεις
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως δεν στοχοποιούμε τις επιχειρήσεις, γιατί χωρίς τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει εργασία και ανάπτυξη ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει ανοιχτά την επιχειρηματικότητα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Latest News
Στην οικογένεια Σαράντη η Κάμπος Χίου – Έκλεισε το deal
Ύστερα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, επετεύχθη η συμφωνία ανάμεσα στην οικογένεια Σαράντη και την Κάμπος Χίου, όπως είχε αναφέρει ο ΟΤ
«Καμπανάκι» από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από κινεζικές πλατφόρμες
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς μιλά για ανισότητες από κινέζικα sites που έχουν διαφορετικό φορολογικό καθεστώς
Αύξηση 6,3% στις πωλήσεις της Jumbo το 2024 - Πότε θα δώσει guidance για το 2025
Η διοίκηση του Ομίλου JUMBO θεωρεί ότι μία πρώτη εκτίμηση για το 2025, θα ήταν χρήσιμο να δοθεί μετά το πρώτο τετράμηνο
Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Sunlight Group
Για την υποστήριξη αυτής της μετάβασης, η εταιρεία έχει ενισχύσει τις παγκόσμιες Ομάδες Business, Digital & IT
Όμιλος Μεϊδάνη: Στρατηγικές επενδύσεις σε νέα καταστήματα και υποδομές
Το περασμένο έτος ο Όμιλος Μεϊδάνη δημιούργησε 35 νέες θέσεις εργασίας, φτάνοντας συνολικά τους 390 εργαζομένους
Προχωρά η ΙPO της Τιτάν στη Νέα Υόρκη - Δείτε την αίτηση που κατατέθηκε στη SEC
Η αρχική δημόσια προσφορά θα περιλαμβάνει πρωτογενή προσφορά από Titan America και δευτερογενή πώληση από την Titan Cement International
Mohammad Tabish: Ο θαλάσσιος βιολόγος που δίνει δεύτερη ευκαιρία στην Avramar
Τι δηλώνει στον ΟΤ ο Mohammad Tabish για την επόμενη ημέρα της Avramar - Το όραμα της βιωσιμότητας μέσω των νέων τεχνολογιών
Diageo και Αθηναϊκή ποντάρουν στα μη αλκοολούχα - Το εύρημα του Dry January
Λανσαρίσματα και νέες τάσεις έρχονται κατά τις ημέρες του Dry January - Εντείνεται ο ανταγωνισμός για Diageo, Αθηναϊκή και κολοσσούς της αγοράς
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Ανοίγουν (και άλλο) την κάνουλα οι τράπεζες - Προς νέες εκταμιεύσεις 8 δισ. ευρώ
Πώς κινούνται οι εργασίες στις χρηματοδοτήσεις - Με προίκα από το 2024 τα αποτελέσματα στις τράπεζες για το 2025