Την ετοιμότητα της PeopleCert να εισαχθεί σε διεθνές Χρηματιστήριο υπογράμμισε ο Βύρων Νικολαΐδης, επισημαίνοντας πως πρώτος στόχος της ελληνικής εταιρείας πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων παραμένει η Νέα Υόρκη και δευτερευόντως η παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑ.

Ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής απονομής του 2ου κύκλου του Προγράμματος Υποτροφιών «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας» ξεκαθάρισε πως η εισαγωγή θα γίνει στο κατάλληλο timing και εφόσον προκύπτουν οφέλη για την εταιρεία.

Πρόθεση του κ. Νικολαΐδη πάντως είναι η εταιρεία να παραμείνει στον έλεγχο της οικογένειας. «Δεν θέλω να πουλήσω. Θέλω αυτή η δουλειά να περάσει στις επόμενες γενιές και να συνεχίσει να προσφέρει στην οικογένεια και στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

PeopleCert: Υποτροφίες σε νέους με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη για δεύτερη χρονιά

Ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της PeopleCert, ένας από τους πρώτους ελληνικούς «μονόκερους» (εταιρεία start up με κεφαλαιοποίηση άνω το 1 δισ. ευρώ) ανέφερε ότι η εταιρεία με τη βοήθεια συμβούλων έχει προετοιμασθεί κατάλληλα, γνωρίζει τις αναγκαίες διαδικασίες και όταν ληφθεί η απόφαση μπορεί να εισαχθεί σε διάστημα από έξι έως οκτώ μήνες. «Η νύφη πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή», ανέφερε με έμφαση.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Νικολαΐδης αποκάλυψε ότι έχουν γίνει διεξοδικές συζητήσεις με την ηγεσία της ΕΧΑΕ, με την τελευταία να εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει έξτρα κίνητρα, όπως η αυξημένη ισχύς των δικαιωμάτων ψήφου για τους βασικούς μετόχους. Μια δυνατότητα που προσφέρει ήδη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αποτελεί ένα ισχυρό δέλεαρ για την οικογένεια Νικολαΐδη.

Έρχονται και άλλες εξαγορές

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, το 2024 αποτελεί χρονιά μετασχηματισμού για την PeopleCert, έχοντας εξελιχθεί από έναν οργανισμό που διενεργεί εξετάσεις σε έναν οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας που παράγει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό μέσω της τεχνολογίας e-learning.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την απόκτηση της αγγλικής Axelos και της Ινδικής DP Cube σχεδιάζει νέες εξαγορές που θα εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της.

«Κάθε χρόνο στοχεύουμε σε 3-4 εξαγορές, άλλες μεγαλύτερες άλλες μικρότερες. Μπορεί να εξαγοράσουμε κάποια τεχνολογία που μας συμφέρει ή υπάρχει ένα ειδικό franchise», ανέφερε η Γενική Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας του ομίλου και κόρη του κ. Νικολαΐδη, Ελένη Νικολαΐδου.

Αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για το budget που δεσμεύεται κάθε χρόνο για εξαγορές, υπογράμμισε πως υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα αλλά εφόσον απαιτηθεί μπορεί να αντληθούν έξτρα πόροι ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου μπορεί να διαθέσει και ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου καθώς ελέγχει 80% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στα σκαριά 2 project στην Τουρκία

Σχέδια υπάρχουν και για δραστηριοποίηση στην Τουρκία, με τον κ. Νικολαΐδη να τονίζει ότι διερευνώνται δυο project, το ένα εκ των οποίων σχετίζεται με την εκπαίδευση. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στην Ινδία, η οποία είναι από τις πολλά υποσχόμενες αγορές στον τομέα της γλωσσομάθειας με περίπου 1,2 εκατ. Ινδούς να αναζητούν πιστοποιήσεις αγγλικών για τις σπουδές τους σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Από την ακτίνα δράσης της PeopleCert δεν θα μπορούσε να λείπει η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση. Η εταιρεία έδωσε πέρυσι περίπου 1.100 πιστοποιήσεις ενώ προτίθεται να εμπλακεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Επένδυση στις Start Ups

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, η διοικητική ομάδα παρακολουθεί στενά τον χώρο των start ups μέσα από την ενίσχυση του UniFund II. «Ο λόγος που επενδύουμε είναι να έχουμε πρωτογενή πρόσβαση στα καλά ελληνικά μυαλά», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως δεν αποκλείονται κάποιες εξαγορές εταιρειών ή την επένδυση σε κάποια start up, τα οποία θα παράξουν ένα προϊόν που τους εξυπηρετεί.

Η επιστροφή των Ελλήνων της Πόλης

Η PeopleCert ιδρύθηκε το 2000 από τον Βύρωνα Νικολαΐδη και μέσα σε αυτά τα 23 χρόνια έχει καταφέρει να αποτελεί παγκόσμιο «παίκτη» στις πιστοποιήσεις επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Σήμερα, συνεργάζεται με 1.500 διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια για την πιστοποίηση γλωσσών και 2.500 οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης

Απασχολεί πάνω από 1.100 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 800 βρίσκονται στην Ελλάδα ενώ πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις περίπου 120 εκατ. λίρες Αγγλίας και κέρδη περίπου 40 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Στο πλαίσιο της ESG (Environmental, Social & Governance) στρατηγικής της, ενισχύει την κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας πολύπλευρες δράσεις εκκλησιών, ιδρυμάτων και συλλόγων. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,  η αναστήλωση του Ιερού Ναού της Παναγίας του Μπαλίνου στο Φανάρι,  η δημιουργία του πρώτου παιδότοπου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος, εντός του κτιρίου του Μορφωτικού Συνδέσμου Χαλκηδόνος αλλά και χορηγίες στο Ζωγράφειο Λύκειο και στον ιστορικό αθλητικό σύλλογο Πέρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PeopleCert, οι υποτροφίες που ξεκίνησαν πέρυσι με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, εντάσσονται σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την επιστροφή του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Στόχος είναι «η αναβίωση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης όπως την είχαμε ζήσει κάποιοι από εμάς. Η Πολίτικη Ρωμιοσύνη σήμερα μετρά 2.500 άτομα εκ των οποίων το 70% είναι πάνω από 70 ετών. Τη δεκαετία του ´70 οι Έλληνες ήταν πάνω από 20.000  στην Κωνσταντινούπολη και από τα δεκάδες δημόσια δημοτικά απόφοιτούσαν εκατοντάδες παιδιά.

Το παράδειγμα του Ντουμπάι

Όπως είπε εξηγώντας το όραμά του «για να αναβιώσει η Πολίτικη Ρωμιοσύνη χρειάζονται η ενεργή στήριξη της τουρκικής πολιτείας, η ενεργή στήριξη της ελληνικής πολιτείας και οικονομικά καλύτεροι όροι για να έρθει κόσμος στην Πόλη. Ο επικεφαλής της PeopleCert παρέπεμψε στην αύξηση του αριθμού των Ελλήνων, που ζουν σήμερα στον Ντουμπάι, οι οποίοι από 500 έγιναν 8.000. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Κωνσταντινούπολη, αν δημιουργηθούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

«Η ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη είναι μια γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ των δύο λαών κάτω από την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου»  είπε ο κ. Νικολαϊδη ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ίμβρο όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα. «Εμείς οι Κωνσταντινουπολίτες, παρότι περισσότεροι, έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τους πολύ λιγότερους Ιμβριους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της PeopleCert. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το συνέδριο των Ιμβρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable