Φούσκα

«Το επικοινωνιακό ‘μπουστάρισμα’ της οικονομίας έχει φτάσει σε ένα όριο. Το οποίο απέχει βέβαια από την σκληρή πραγματικότητα. Δεν πάει άλλο». Αυτό μου έλεγε προ ημερών κυβερνητικός παράγων – όχι δεν ήταν αντιμητσοτακικός, κάθε άλλο! – και πρόσθεσε πως «ο Χατζηδάκης προσπαθεί να το μαζέψει το πράγμα. Περιόρισε τις παροχές, προσπαθεί να μαζέψει ένα μέρος της φοροδιαφυγής με την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα pos, επέβαλε τον ‘κεφαλικό φόρο’ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τούτο διότι τα πράγματα που έρχονται ίσως να είναι δύσκολα. Και σε κάθε περίπτωση θα είναι από το 2027 – το 2026 λήγει το Ταμείο Ανάκαμψης – ως το 2030»!

Εκτός εκλογών

Ο συνομιλητής μου δεν αναφέρθηκε καθόλου στις προεκλογικές πομφόλυγες ότι περίπου η ελληνική οικονομία είναι το … success story της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Το απέφυγε διότι είναι εχέφρων άνθρωπος….

Περίεργες κινήσεις

Να συμπληρώσω όμως σε όλες αυτές τις παρατηρήσεις και τα εξής: πρώτον, το – περίπου – αίτημα του κ. Χατζηδάκη για ένα ταμείο πράσινης ανάπτυξης, που ζήτησε σε πρόσφατη ομιλία του στις Βρυξέλλες. Δεύτερον, το γεγονός ότι όπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Νίκος Παππάς στις Βρυξέλλες εστάλη το … μισό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Να σημαίνει άραγε κάτι αυτό; Δεν το γνωρίζω προς το παρόν!

Αλλαγές;

Και τρίτον, κυκλοφορεί τελευταία μία φήμη, σύμφωνα με την οποία στο επικείμενο ανασχηματισμό – που δεν θα γίνει μετά από τις ευρωεκλογές, αλλά μάλλον στα τέλη Αυγούστου και ενόψει της ΔΕΘ – δεν αποκλείεται, λέει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να μετακινηθεί προς την Βασιλίσσης Σοφίας και στη θέση του να τοποθετηθεί ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Και φυσικά τα πρόσωπα δίνουν και το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθηθεί! Λέω πως πρόκειται για φήμη. Αλλά για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι ότι η «απανταχούσα» θα μας έρθει μετά τις 9 Ιουνίου….

Τα μερίσματα

Αντίστροφη μέτρηση για τους μετόχους των τραπεζών, οι οποίοι σύντομα θα είναι σε θέση να ακούσουν τα καλά νέα για τις πληρωμές των μερισμάτων.

Αλλά και οι διοικήσεις των τραπεζών είναι έτοιμες και έχουν κάνει τα πλάνα τους. Οι Eurobank και Εθνική θα διανείμουν το 30% των κερδών από τη χρήση του 2023, η Alpha Bank το 20% και η Πειραιώς το 10%.

Η Φρανκφούρτη

Το κλίμα που μεταφέρουν οι αναλυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στα conference calls με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι θετικά. Σε μερικές εβδομάδες τα νέα που θα φτάσουν από τη Φρανκφούρτη θα είναι ευχάριστα.Ο SSM θα ανάψει το πράσινο φως και τα προαναφερόμενα ποσοστά κερδών έχουν κλειδώσει, λένε οι πιο τολμηροί.

Τα οικονομικά μεγέθη

Πάντως, σύμφωνα με όσα σχολιάζουν και οι αναλυτές και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 είναι ενθαρρυντικά για τις επιδόσεις της τρέχουσας χρονιάς. Και μάλιστα οι στόχοι που είχαν σχεδιαστεί όχι απλά θα επιτευχθούν, λένε πάντα οι αναλυτές, αλλά οι επιδόσεις αναμένεται να είναι και υψηλότερες.

Ο μπελάς…

Όλα καλά λοιπόν μέχρι εδώ. Όμως οι τραπεζίτες έχουν έναν μπελά… Και αυτός δεν είναι άλλος από την πιστωτική επέκταση, η οποία μοιάζει να είναι καθηλωμένη… Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η στεγαστική πίστη δεν τσουλάει…, ενώ και στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης, οι πελάτες συνεχίζουν τις πρόωρες αποπληρωμές καθώς τα υψηλά επιτόκια δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια για νέα δάνεια ή για να συνεχίσουν σε βάθος χρόνο την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων…

Με το κύαλι…

Πάντως, οι τράπεζες ψάχνουν με το κιάλι… να βρουν νέους πελάτες. Μάταια! Ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας έδωσε την εξήγηση στη διάρκεια του Κύκλου Ιδεών: «Πάνω από 800.000 επιχειρήσεις δεν έχουν στοιχεία ικανά για να τεκμηριώσουν τη χορήγηση δανείων…». Και ο ίδιος τόνισε: «Φέρτε μου μία εταιρεία με πιστοληπτική ικανότητα που ζήτησε και δεν της δώσαμε δάνειο…»

Μπελάς…!

Το επιχειρηματικό πάρκο Φυλής

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ξεκινά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της ακινήτου του δήμου Φυλής προκειμένου να αξιοποιηθεί ως επιχειρηματικό πάρκο.

Ένα μεγάλο project το οποίο απαιτεί επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η πρώτη φορά

Τον διαγωνισμό το τρέχει το PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Επίσης η συμβολή του προέδρου του Ταμείου κ. Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου είναι σημαντική καθώς είναι και επικεφαλής της εθνικής επιτροπής logistics.

Πέρα από αυτά η διαφορά του συγκεκριμένου διαγωνισμού, από άλλους που έχει τρέξει στην πολυετή διαδρομή του το ΤΑΙΠΕΔ είναι πώς αυτός θα γίνει με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Και είναι πρώτη φορά που θα τρέξει τέτοιο διαγωνισμό το PPF.

Οι υποψήφιοι

Πρόκειται για μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση του Ταμείου. Αυτό που έχω να σας πω, είναι πώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού η προθεσμία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 17η Ιουνίου. Όσοι προσέλθουν θα συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο – θα καθορίσει τους όρους ανάπτυξης του έργου – και στη συνέχεια μόνο αυτοί θα έχουν δικαίωμα υποβολής προσφορών.

Μαθαίνω, πάντως, πώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Και από έλληνες παίκτες αλλά και από διεθνείς. Μου λένε μάλιστα ότι η χάρη… του επιχειρηματικού πάρκου της Φυλής φτάνει μέχρι και το Νέο Δελχί…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories