Στο θυμικό πολλών η παραλιακή έχει ταυτιστεί με μια επίχρυση εποχή όπου περίσσευε η ανεμελιά. Είτε τον σαματά τον έκανε ο Ωνάσης είτε το αγόρι της διπλανής πόρτας, τότε που πηγαίναμε μπουζούκια Τετάρτη βράδυ και το ΠαΣοΚ ήταν ορθόδοξο.
Από τον Αλιμο μέχρι τη Βούλα, αλλά και αργότερα στη Συγγρού και πιο αργότερα στην Πειραιώς, κάποια από τα θρυλικά νυχτομάγαζα (κέντρα διασκέδασης πολυτελείας, ή μιούζικ χολ, ή μεγάλες πίστες, ή απλά μπουζούκια), όπως η «Νεράιδα», τα «Αστέρια», η «Φαντασία», τα «Δειλινά», το «Ακρωτήρι», ο «Διογένης Παλλάς» και το «Αθηνών Αρένα», που φιλοξένησαν διαχρονικά όλη την dream team του λαϊκού τραγουδιού, λόγω θέσης και μεγέθους αλλάζουν χρήση, αποτελώντας πλέον επενδυτικά ακίνητα.
Νέα επένδυση και επιχειρηματικές συμφωνίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Στη Μαρίνα Αλίμου
Τώρα λοιπόν που η παραλιακή λέγεται Αθηναϊκή Ριβιέρα και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει μόνο ακουστά τη δεκαετία του ’80, η «Νεράιδα», ακριβώς απέναντι από το Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, είναι μέρος της ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου, ένα έργο το οποίο «τρέχει» η REDS για λογαριασμό του ομίλου Ελλάκτωρ.
Προκειμένου η REDS να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών και να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την αναβάθμιση της μεγαλύτερης μαρίνας στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία, κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται από μέρα σε μέρα.
Η ανάπτυξη προβλέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματος της μαρίνας, επιφανείας 210 στρεμμάτων, με επίκεντρο
την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας, όπως επίσης και μιας ζώνης από καταστήματα και εστιατόρια.
Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους από τότε που ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός (2020).
Η γνωστή κοσμική «Νεράιδα», όπου ο τακτικός θαμώνας Αριστοτέλης Ωνάσης αψηφώντας κάθε χουντική διαταγή έσπαγε ό,τι πιάτο υπήρχε στο κέντρο, δεν ήταν πάντα κοσμική. Ξεκίνησε το 1936 ως ψαροταβέρνα. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 1963, η παλιά τραγουδίστρια/επιχειρηματίας Παμέλα (μετέπειτα φίλη με τη γυναίκα του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, Δέσποινα) μετατρέποντας την ταβέρνα σε κοσμικό κέντρο έδωσε το έναυσμα να γίνει η παραλιακή πρωταγωνίστρια του αθηναϊκού nightlife. Το 1983 αγόρασε τη «Νεράιδα» ο Στηβ Κακέτσης, ο οποίος στη συνέχεια την «έκοψε στα δύο», με το ένα μέρος της να γίνεται Kitchen Bar και το άλλο μισό «Θέα».
Στο mega project
Στρίβοντας για την παραλία του Αγίου Κοσμά υπήρχε το «Ακρωτήρι», ένα από τα μεγαλύτερα μαγαζιά της νυχτερινής Αθήνας. Η έκταση όπου λειτουργούσε το γνωστό κλαμπ-εστιατόριο ανήκει στο mega project της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Στο σύνολο της παραλιακής έκτασης προβλέπονται χρήσεις ξενοδοχειακές, εμπορικές, αναψυχής, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή στο παράκτιο μέτωπο η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria αναμένεται το πρώτο εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός των πρώτων έξι μηνών του 2026. Ταυτόχρονα τα πρώτα επίπεδα του Riviera Tower είναι πλέον ορατά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ενώ προχωρούν οι απαραίτητες εργασίες για τα οικιστικά συγκροτήματα. Η Lamda έχει ήδη προχωρήσει στις προπωλήσεις όλων των projects στο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή των 171 διαμερισμάτων στον ουρανοξύστη Riviera Tower, των 115 τριώροφων κατοικιών (The Cove Residences) και των 28 οικοπέδων για βίλες (The Cove Villas), με τα έσοδα να ανέρχονται σε 1,118 δισ. ευρώ. Ξαναλάμπουν
Οποιος έζησε τα 80s και τα 90s της παραλιακής ξέρει καλά τι σημαίνει «Αστέρια» στη Γλυφάδα. Σήμερα στο ίδιο σημείο λειτουργεί το υπερπολυτελές resort της Grivalia Hospitality μετά την ολοκλήρωση επένδυσης 300 εκατ. ευρώ.
Σε μια έκταση 278.000 τ.μ. προστατευμένης δασικής περιοχής, που θυμίζει ιδιωτικό νησί, με ακτογραμμή 2,2 χλμ., το One & Only Aesthesis, ένα από τα μόλις 35 που θα αναπτύξει η διεθνής αλυσίδα υπερπολυτελών θέρετρων σε όλο τον κόσμο, έχει δυναμική 127 κλειδιών και 14 ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα πωληθούν.
Η αλλαγή χρήσης
Νέα σελίδα αναμένεται και για δύο νεότερα κέντρα διασκέδασης: το «Αθηνών Αρένα» και το «Διογένης Παλλάς». Πριν από δύο μήνες τα δύο αυτά ακίνητα που άφησαν εποχή στη νυχτερινή Αθήνα πέρασαν στην ιδιοκτησία της Prodea στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη.
Σε ό,τι αφορά το «Αθηνών Αρένα», η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ έχει εξετάσει διάφορα σενάρια, από τη μετατροπή του σε γραφειακούς χώρους και την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων με συνεδριακό κέντρο μέχρι και την αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει και την πώλησή του ως έχει, εφόσον κριθεί ότι αυτή η επιλογή είναι πιο συμφέρουσα από τη διακράτησή του.
Ηδη υπάρχει ζήτηση ακόμη και από καλλιτέχνες που θέλουν να το διατηρήσουν ως κέντρο διασκέδασης, κάτι που φέρεται ότι ωθεί την Prodea στην επιλογή της πώλησης. Το ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 166-172 πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΕΑΠ αντί ποσού 7 εκατ. ευρώ με την εύλογη αξία, κατά την ημερομηνία της απόκτησης, να ανέρχεται σε 7,03 εκατ. ευρώ.
Ηχηρά ονόματα
Το «Αθηνών Αρένα» δημιουργήθηκε το 2004, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 3.000 άτομα. Ηχηρά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στην τεράστια πίστα του. Δέκα χρόνια αργότερα, μετονομάστηκε σε «Πάνθεον» και μετατράπηκε σε ένα θέατρο με 1.600 θέσεις, το οποίο φιλοξένησε διάφορα μιούζικαλ. Το 2017 ονομάστηκε και πάλι «Αθηνών Αρένα» και χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως νυχτερινό κέντρο.
Σχετικά με το ακίνητο όπου στεγαζόταν το «Διογένης Παλλάς» το status δεν θα αλλάξει, με την Prodea να προχωρά σε μερική ανακαίνιση ώστε να αξιοποιήσει χώρους γραφείων. Ας σημειωθεί ότι μισθώνονται ήδη χώροι γραφείων, ενώ μισθωμένο είναι και το retail τμήμα του ακινήτου (στεγάζεται εκεί κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος.
Latest News
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Ράλι τιμών στα ακίνητα και το 2025 - Οι περιοχές «φωτιά»
Καθοριστικό για τα ακίνητα αναμένεται να είναι το 2025 - Οι εκτιμήσεις της αγοράς και ο ρόλος του προγράμματος «Σπίτι μου 2»
Ποιοι είναι οι Άραβες που επενδύουν στο ελληνικό real estate - Οι σχέσεις με τον Τραμπ
Η σαουδαραβική εταιρεία real estate Dar Global με στενές σχέσεις με τον όμιλο Trump σχεδιάζει επενδύσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ
Πουλήθηκε σε νέο ιδιοκτήτη η βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη [φωτογραφίες]
Επιτυχή κατάληξη είχε ο πλειστηριασμός για τη βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου - Τι περιλαμβάνει το ακίνητο
Πουλήθηκε η πρώην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον - Το τίμημα και η ιστορία [φωτογραφίες]
Το 1949, η κατοικία εξαγοράστηκε από την Ελλάδα και ενσωματώθηκε στο διπλανό κτίριο της πρεσβείας της, μαζί με ένα τρίτο παρακείμενο κτίριο
Ακίνητα: Το προφίλ των αγοραστών και οι ευκαιρίες
Παρά τις προβλέψεις για υποχώρηση, οι αξίες στα ακίνητα διατήρησαν τη σταθερότητά τους, με ορισμένες περιοχές να συνεχίζουν την ανοδική πορεία
Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες - Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» κατοικίες, οικόπεδα, βιομηχανικά κτίρια
Δυσκολεύουν οι συνθήκες για τους οφειλέτες - Ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ στη λίστα της ΑΑΔΕ που βγαίνουν σε πλειστηριασμό
The Ilisian, Μινιόν, The Grid και Στοά Αρσακείου «κόβουν κορδέλα» το 2025
Τέσσερα ακίνητα - τοπόσημα ανοίγουν τις πύλες τους μέσα στο 2025 – Το ύψος των επενδύσεων και οι νέοι χρήστες
Νότια vs Βόρεια Προάστια - Ποια ακίνητα επιλέγουν οι υποψήφιοι επενδυτές
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της σημειώνει οι προσδοκίες από την ζήτηση για ακίνητα το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες
Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια