Στο θυμικό πολλών η παραλιακή έχει ταυτιστεί με μια επίχρυση εποχή όπου περίσσευε η ανεμελιά. Είτε τον σαματά τον έκανε ο Ωνάσης είτε το αγόρι της διπλανής πόρτας, τότε που πηγαίναμε μπουζούκια Τετάρτη βράδυ και το ΠαΣοΚ ήταν ορθόδοξο.
Από τον Αλιμο μέχρι τη Βούλα, αλλά και αργότερα στη Συγγρού και πιο αργότερα στην Πειραιώς, κάποια από τα θρυλικά νυχτομάγαζα (κέντρα διασκέδασης πολυτελείας, ή μιούζικ χολ, ή μεγάλες πίστες, ή απλά μπουζούκια), όπως η «Νεράιδα», τα «Αστέρια», η «Φαντασία», τα «Δειλινά», το «Ακρωτήρι», ο «Διογένης Παλλάς» και το «Αθηνών Αρένα», που φιλοξένησαν διαχρονικά όλη την dream team του λαϊκού τραγουδιού, λόγω θέσης και μεγέθους αλλάζουν χρήση, αποτελώντας πλέον επενδυτικά ακίνητα.
Νέα επένδυση και επιχειρηματικές συμφωνίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Στη Μαρίνα Αλίμου
Τώρα λοιπόν που η παραλιακή λέγεται Αθηναϊκή Ριβιέρα και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει μόνο ακουστά τη δεκαετία του ’80, η «Νεράιδα», ακριβώς απέναντι από το Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, είναι μέρος της ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου, ένα έργο το οποίο «τρέχει» η REDS για λογαριασμό του ομίλου Ελλάκτωρ.
Προκειμένου η REDS να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών και να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την αναβάθμιση της μεγαλύτερης μαρίνας στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία, κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται από μέρα σε μέρα.
Η ανάπτυξη προβλέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματος της μαρίνας, επιφανείας 210 στρεμμάτων, με επίκεντρο
την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας, όπως επίσης και μιας ζώνης από καταστήματα και εστιατόρια.
Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους από τότε που ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός (2020).
Η γνωστή κοσμική «Νεράιδα», όπου ο τακτικός θαμώνας Αριστοτέλης Ωνάσης αψηφώντας κάθε χουντική διαταγή έσπαγε ό,τι πιάτο υπήρχε στο κέντρο, δεν ήταν πάντα κοσμική. Ξεκίνησε το 1936 ως ψαροταβέρνα. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 1963, η παλιά τραγουδίστρια/επιχειρηματίας Παμέλα (μετέπειτα φίλη με τη γυναίκα του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, Δέσποινα) μετατρέποντας την ταβέρνα σε κοσμικό κέντρο έδωσε το έναυσμα να γίνει η παραλιακή πρωταγωνίστρια του αθηναϊκού nightlife. Το 1983 αγόρασε τη «Νεράιδα» ο Στηβ Κακέτσης, ο οποίος στη συνέχεια την «έκοψε στα δύο», με το ένα μέρος της να γίνεται Kitchen Bar και το άλλο μισό «Θέα».
Στο mega project
Στρίβοντας για την παραλία του Αγίου Κοσμά υπήρχε το «Ακρωτήρι», ένα από τα μεγαλύτερα μαγαζιά της νυχτερινής Αθήνας. Η έκταση όπου λειτουργούσε το γνωστό κλαμπ-εστιατόριο ανήκει στο mega project της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Στο σύνολο της παραλιακής έκτασης προβλέπονται χρήσεις ξενοδοχειακές, εμπορικές, αναψυχής, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή στο παράκτιο μέτωπο η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria αναμένεται το πρώτο εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός των πρώτων έξι μηνών του 2026. Ταυτόχρονα τα πρώτα επίπεδα του Riviera Tower είναι πλέον ορατά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ενώ προχωρούν οι απαραίτητες εργασίες για τα οικιστικά συγκροτήματα. Η Lamda έχει ήδη προχωρήσει στις προπωλήσεις όλων των projects στο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή των 171 διαμερισμάτων στον ουρανοξύστη Riviera Tower, των 115 τριώροφων κατοικιών (The Cove Residences) και των 28 οικοπέδων για βίλες (The Cove Villas), με τα έσοδα να ανέρχονται σε 1,118 δισ. ευρώ. Ξαναλάμπουν
Οποιος έζησε τα 80s και τα 90s της παραλιακής ξέρει καλά τι σημαίνει «Αστέρια» στη Γλυφάδα. Σήμερα στο ίδιο σημείο λειτουργεί το υπερπολυτελές resort της Grivalia Hospitality μετά την ολοκλήρωση επένδυσης 300 εκατ. ευρώ.
Σε μια έκταση 278.000 τ.μ. προστατευμένης δασικής περιοχής, που θυμίζει ιδιωτικό νησί, με ακτογραμμή 2,2 χλμ., το One & Only Aesthesis, ένα από τα μόλις 35 που θα αναπτύξει η διεθνής αλυσίδα υπερπολυτελών θέρετρων σε όλο τον κόσμο, έχει δυναμική 127 κλειδιών και 14 ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα πωληθούν.
Η αλλαγή χρήσης
Νέα σελίδα αναμένεται και για δύο νεότερα κέντρα διασκέδασης: το «Αθηνών Αρένα» και το «Διογένης Παλλάς». Πριν από δύο μήνες τα δύο αυτά ακίνητα που άφησαν εποχή στη νυχτερινή Αθήνα πέρασαν στην ιδιοκτησία της Prodea στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη.
Σε ό,τι αφορά το «Αθηνών Αρένα», η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ έχει εξετάσει διάφορα σενάρια, από τη μετατροπή του σε γραφειακούς χώρους και την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων με συνεδριακό κέντρο μέχρι και την αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει και την πώλησή του ως έχει, εφόσον κριθεί ότι αυτή η επιλογή είναι πιο συμφέρουσα από τη διακράτησή του.
Ηδη υπάρχει ζήτηση ακόμη και από καλλιτέχνες που θέλουν να το διατηρήσουν ως κέντρο διασκέδασης, κάτι που φέρεται ότι ωθεί την Prodea στην επιλογή της πώλησης. Το ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 166-172 πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΕΑΠ αντί ποσού 7 εκατ. ευρώ με την εύλογη αξία, κατά την ημερομηνία της απόκτησης, να ανέρχεται σε 7,03 εκατ. ευρώ.
Ηχηρά ονόματα
Το «Αθηνών Αρένα» δημιουργήθηκε το 2004, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 3.000 άτομα. Ηχηρά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στην τεράστια πίστα του. Δέκα χρόνια αργότερα, μετονομάστηκε σε «Πάνθεον» και μετατράπηκε σε ένα θέατρο με 1.600 θέσεις, το οποίο φιλοξένησε διάφορα μιούζικαλ. Το 2017 ονομάστηκε και πάλι «Αθηνών Αρένα» και χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως νυχτερινό κέντρο.
Σχετικά με το ακίνητο όπου στεγαζόταν το «Διογένης Παλλάς» το status δεν θα αλλάξει, με την Prodea να προχωρά σε μερική ανακαίνιση ώστε να αξιοποιήσει χώρους γραφείων. Ας σημειωθεί ότι μισθώνονται ήδη χώροι γραφείων, ενώ μισθωμένο είναι και το retail τμήμα του ακινήτου (στεγάζεται εκεί κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος.
Latest News
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη
Το «Σαρακήνικο» έγινε μάθημα… - Έρχονται μέτρα για τις οικοδομικές άδειες
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μετά την υπόθεση στο Σαρακήνικο της Μήλου αποκαλύπτει στον ΟΤ τη σύσταση νέου «όργανου» που θα ελέγχει τις οικοδομικές άδειες
Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Δικαιούχοι και επιδοτήσεις
Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ασφαλισμένες κατοικίες - Από 1,1 εκατ. ασφαλισμένες κατοικίες μόνο 250.000 παίρνουν την έκπτωση έως 20%